/i/Tarih

''Tarih bir meslektir, bir hobi, gevezelik, anekdot ya da asparagas değildir.'' (Pierre Goubert)
  1. 1.
    +18
    Para sarayda da dönmüyordu. Zira padişah hariç kimsenin mal ve mülk sahibi olması ve servet tutması yasaktı. Bu nedenle sadrazam ve vezirler rüşvet ya da yağma paralarını kurdukları vakıflara aktarır ya da tımar sahiplenirlerdi. Vakfa para aktarma geyiği ta o zamandan beri süregelen bir yolsuzluk eylemidir. 3. selim'in ayanlarla olan münasebetinden itibaren bu mesele iyice ayyuka çıkmış olup, otoritenin tamamen kaybedilmesi ve yapılan işlerin zabıt dışına çıkmasıyla sonuçlanmıştır. Çöküş alametlerinden biri de budur dostum
    ···
    1. 1.
      +3 -1
      Kanuni doneminde yasasak daha fakir olacaktik yani. Buyuk ihtimalle bunlar parayi gotururken dedelerimi tarlalada ciftci ayagina gibiyolardi. Tahminimce arada bir öşür almaya gelince görüyolardı devleti. Asırlardır otorite bizi gibiyor amk.
      ···
      1. 1.
        +9
        Bugün Neo-osmanlıcıların sebatayist diye hakir görüp aşaladığı kitle, Osmanlı'da gayrımeşru kimselere ödetilen ağır Cizye vergisini ödememek için zorla Müslüman olmuştur. Sen adamlara zulmedersen, onlar da pek tabii dış mihrak olurlar.
        ···
      2. 2.
        0
        rangdezlich hiç öyle olduğunu sanmıyorum. Adam müslüman olsa askere gidip gebermesi gerekecek, ha cizyesini ödeyip normal bir bizanslı gibi yaşamaya devam ederse, ticaretine olduğu gibi devam ederek müslümanların da önüne geçecek. Bu sebeptendir ki Osmanlı'nın çoğu döneminde, belki de hep, rumlar ve ermeniler endüstri ve ticareti ellerinde tutmuş ve halkın en zengin kitlesini oluşturmuşlardır.
        ···
      3. 3.
        +1
        Amïna koyim adamlar bunu tartışalı 2 sene olmuş sen öyle olduğunu sanmasan ne olacak amk
        ···
      4. diğerleri 1
   tümünü göster