/i/Sözlük İçi

sözlük içi.
  1. 1.
    +3
    öğrendim fakat başım göğe ermedi aq.
    Ben de öğrenmeye başlamadan önce, "garip şekiller" olarak bakıyordum Arap harfli yazılara, hiç 1 şey ifağde etmiyordu.
    Şimdi baktığımda onun Türkçe mi, Arapça mı yoksa Farsça mı olduğunu anlarım.
    Matbu (yani makinede basılmış) 1800'ler sonrası metinleri okumak kolay, ben zağten evde kendi kendime çalışarak öğrendim; 5-10 tağne de yuğtup üzerinden dersler izledim. Fakat işin sırrı tamağmen uygulama yapmakta, o metinleri okumaya çalışmakta ve eski kelimeleri öğrenmekte.
    Şimdi özellikle 1800'lerin sonundan itibaren matbu her şeyi okuyabilirim, eski kelimeleri, çok az miktarda da Arapça kelime türetmeli "emir", "a'mir", "me'mur" şeklinde vb, kalıplar olarak öğrendim ve zağten çoğunu günlük kullandığımız için aslında biliyoruz farketmeden, sağdece kuralını bilince o kelimenin anldıbını bilmesek de kökünden çıkartabiliyoruz.
    El yazısı metinleri okumak zordur; Lâtin harfli metinleri bile okumak zordur gerçi, eğer yazan güzel yazamıyorsa... Fakat eski alfabede bu daha da zor; yazım hatası da yapılabiliyor bazı sesli harfler yazılmadığından ya da farklı sessiz harfle yazılması gerektiğinden vb (eski alfabede ZE var ZI var, TE ve TI var, Peltek Se var, Sin var vb; bunların da biraz kuralı var fakat sonuçta onun nasıl yazıldığını bilmek gerekiyor, biraz ingilizce'de de var bu)
    Yazılanları okuyorum, ulan 1 fark yok ki... Sağdece alfabe değişti 1928 sonunda, 1930'larda da saçma sapan 1 dil sağdeleştirmesi yapılmış ama sonra işin içinden çıkılamayınca aşırılık bırakılmış, daha doğru 1 yok tutulmuş.
    Yağni aslında 1 tak yok beyler, öğrenmeden önce çok ilginç gelirdi, sanki haziğneler bulacakmışım diye hayağl ederim.
    Ulan dedemin mezar taşını okusam ne olacak... Başında "Hüve'l Ba'ki" yazıyor Arapça, "Sonsuz olan O'dur (Allah'tır)" diye.
    Sonra kısmen süslü olarak adamın kim olduğu, kimlerden olduğu, ölüm tarihi yazıyor.
    Buraya kadar okuyan olduysa tebrik ediyorum, size içimi döktüm ve eski alfabeyi anlatmış oldum. Sorusu olan varsa bildiğim kadarıyla cevaplarım.
    ···
   tümünü göster