/i/Soru Cevap

Bilmemek değil başlık açmamak ayıptır.
  1. 1.
    +3
    Bu yalan bi bilgi. Sence ordusu yeni savaştan çıkmış türk ordusu mu alırdı yoksa ingilizler mi?
    Bu sadece yenilgimize verdiğimiz kılıf
    ···
    1. 1.
      +2
      panpa olay orduların arasındaki güç farkı olması değil. olay pgibolojik üstünlük. ve halk tepkisi. şimdiki vekalet savaşları gibi o zamanda kukla devletleri veya yönetimleri savaştırıyorlardı. çünkü 1. dünya savaşı sonrası ab halkı artık savaş istemiyorlardı. ve bunun etkisini seçimlerde göstereceklerdi. ingilterenin kukla devleti yunanistan yönetimi ise istanbul hükümeti.

      fransızlar suriyenin kendilerine verilmesi ve ankara hükümetinin halep, lübnan, azez, şam bölgelerinde çıkan isyanlara destek vermemesi karşılığında, yunanlılara artık destek vermeyeceğini teyit etti. ankara anlaşması imzalandı. suriye ile ilişiğimiz tamamen kesildi. fransa şu anki sınırların ötesine çekildi. ve ankara hükümetini tanıdı.

      ingiltere de hem tek kalması nedeniyle hem halkının artık savaş istememesi hemde sovyetlerin istanbulda bir askeri üs isteğine karşı tbmm yi tanımak zorunda kaldı.

      yani en azından türkiyede artık savaş felan kalmamıştı. olay tamamen pgibolojik üstünlükten ve diplomasiden ibaretti. ama en nihayetinde milletler cemiyetinin ingiltere tarafından kurulan bir kukla örgüt olması, hemde şeyh sait isyanının ordunun belini bükmesi, sovyetlerin kayıtsız tam desteğini bu olayda göstermemesi gibi nedenlerden dolayı bırakıldı
      ···
   tümünü göster