/i/Sağlık

sağlık ile alakalı her şeyin sorulup paylaşılacağı yer
  1. 1.
    +2
    Düşman zütüne bir durumdur. Pgibolojik veya kimyasal yolardan aşırı derecede uyarılma yaşayan bir kişinin, çevreleyen uyaranlardan oldukça etkilenen, hızla değişen duygular ve ruh halleri yaşamasına mani denir.

    Bunun sendrom olarak kabul edilmesi için ise kişinin herhangi bir fiziksel rahatsızlığa sahip veya uyarıcı ilaç etkisi altında olmadan, anormal bir şekilde ve 1 haftadan uzun sürecek şekilde; enerji artışıyla sürekli yüksek bir durumda olması ve sürekli bir eylemde bulunma haline manik sendrom denir.

    Manik kişilerde, bu özelliklerin en az 3 tanesi olmalıdır; ruh halinin kişinin durumunun gerektirdiğinden daha yüksek ve daha rahat olduğu, yüksek ruhlardan zar zor kontrol edilebilen taşkınlığa kadar değişebilen, hiperaktivite, konuşma zorlaması, kafadaki düşüncelerin yarıştığı fikir uçuşları veya öznel deneyimler, azaltılmış uyku gereksinimi ile eşlik eden bir süreç gözlemlenir.

    Mani genellikle depresyonun bir "ayna görüntüsü" olarak düşünülse de bazı zamanlarda yükselen ruh hali; öforik veya disforik olabilir .Mani yoğunlaştıkça, sinirlilik daha belirgin olabilir ve kaygı veya öfke ile sonuçlanabilir .

    Mani belirtileri arasında en yaygın görülen belirtiler; yüksek ruh hali (öforik veya sinirli), fikirlerin uçuşması ve durdurulamayan konuşma baskısı , artan enerji, uyku ihtiyacı ve isteğinde azalma ve hiperaktivite sayılabilir .

    Hipomaniden çok farklıdır: hipomaniye özgü yüksek ruh hali ve enerji seviyesi bir fayda olarak görülebilse de, gerçek maninin kendisi genellikle intihar eğilimleri de dahil olmak üzere birçok istenmeyen sonuca sahiptir ve bununla birlikte, tam gelişmiş manide, giderek şiddetli alevlenmelere maruz kalırlar ve sanrılar, davranış parçalanması gibi diğer belirti ile semptomlar tarafından giderek daha fazla belirsiz hale gelirler.

    (bkz: öfori) (bkz: disföri) (bkz: hipomanik sendrom)
    ···
   tümünü göster