/i/Sözlük İçi

sözlük içi.
  1. 1.
    0
    özgür irade diye bir şey yoktur. her şeyimizi pgibolojimiz, ruh halimiz belirler. bir insan yaşadığı aile ve çevre ortdıbına göre şekillenir ve bugünkü halini alır. bir insan kötüyse geçmişinde başından geçmiş şeyler yüzündendir, büyüme ve gelişme dönemleriyle alakalıdır.
    ···
    1. 1.
      0
      Katılmıyorum. Özgür irade dediğimiz şey insanın kendine duyduğu saygıdır. Öz saygı dediğimiz şey budur. Bizi hayvanlardan ayıran şey tercihlerimizdir. Hayvan tercih yapmaz gibişmek istiyorsa gider diğer hayvanın üstüne atlar. Tanrı kavrdıbını dışarıda bıraktığımızda aslında aldığımız her karardan biz sorumlu oluruz. Çevrem kötü diye ben de kötüyüm demek kendine saygısızlıktır. Kişiliğe, karaktere, fikirlere ve öz saygıya sahip olmayan birisi hiçbir şeyin sorumluluğunu almaz ve hayvan gibi yaşar. Evet böyle kişilerin özgür iradesi yoktur da diyebiliriz.
      ···
      1. 1.
        0
        kabul etsen de etmesen de insan da bir hayvan türüdür. bizi hayvani içgüdülerden ayıran tek şey aklımız. ayrıca bu hayatta her şey tercihe bağlı olmayabiliyor. insanın yaşadıkları, içinde bulunduğu durum, şartlanmışlıkları, travmaları daha ağır basabiliyor. ayrıca özgür irade diyince aklına hemen cinayet, tecavüz vs gelmesin, onlar ayrı bişey.
        ···
      2. 2.
        0
        Kendin de bizim hayvanların tersine akıla sahip olduğumuzu söylüyorsun. işte bu akılı kullanıp tercih yaptığımız sürece insanız diğer türlü zaten hayvanız. Ben hayvan olmak istemiyorum. Bu yüzden kendimi sürekli geliştirmeye çalışıyorum. Kendime saygı duyuyorum. Elimden geleni yapıyorum benim elimde olmayan şeyler için ise üzülmüyorum çünkü zaten kısacık bir ömrümüz var hayvan gibi yaşamaya veya çok da fazla üzülmeye değmez. He isteyen hayvan gibi ezik gibi yaşar ve doğal seleksiyonla elenir ona birşey diyemem.
        ···
      3. 3.
        0
        tercihlerini bile aslında geçmişinde gördüklerinin, geçirdiklerinin birikimleriyle yapıyorsun. farklı bir geçmiş yaşasaydın, farklı bir aile ve çevrede yaşasaydın belki de farklı bir tercih yapacaktın.

        hayvan gibi yaşayalım diyen yok elbette. imkanımız olduğu sürece iyi tercihler yapmak, düzelmeye çalışmak tabii ki iyidir. ama tercihleri etkileyen geçmişe dair çok şey var, pgibolojik etkenler var. bir insan kendine çekidüzen verme gücünü kendinde buluyorken bir başkası bulamayabiliyor, herkesin yaşadıkları aynı olmayabiliyor, verilen tercihler değişebiliyor, hatta kimisine tercih şansı bile kalmıyor. çünkü kimse eşit ve aynı değil. ben özgür iradeye "tanrı'ya inanmamayı seçtin, o halde yanacaksın. inanmayı seçtin, o halde ödüllendirileceksin" zırvası yüzünden inanmıyorum. bazı seçenekler insanın elinde olabilir ama her seçenek insanın elinde değildir. umarım anlatabiliyorumdur.
        ···
      4. 4.
        0
        Anladım zaten panpa ben demiyorum ki her şey insanın elinde ama düzeltme imkanımız olan her şey bizim elimizdedir. Ben bundan bahsediyorum yoksa doğar doğmaz ölen çocuk neye etki edebilir. Ama her insanın en ufak ta olsa bir şeyleri değiştirebilme şansı olduğunu düşünüyorum yoksa zaten sorumlu değildir. Bizim yapmamız gereken bu şansı oluşturmak. Dua ederek değil kendimizi geliştirerek. Aynı şeyden bahsediyoruz aslında.
        ···
      5. diğerleri 2
    2. 2.
      0
      Ruh halimiz diyorsun. Ruh dediğimiz şey bizimle bağlantılıdır. Bence ruh insanın kişiliği, tercihleri, fikirleri ve vücudunun birleşimidir. Meselâ komaya girdiğimizde bunların hiçbirini kullanamıyoruz e noldu o zaman ruh öldü mü? Hayır.
      ···
   tümünü göster