/i/Sözlük İçi

sözlük içi.
  1. 26.
    0
    1) bu süreçlerde mutezile'yi araştırdın mi?
    2) gelecekteki yapılacak bir fiilinin ben tarafından bilinmesinin suçlusu ben olabilir miyim?
    3) herhangi bir şey yaparken ilahi bir baskı hissediyor musun, misal olayları anlatırken hep ben yaptım diyorsun ya.
    4) gerçekten tamamen bir mutlak iradeden nasıl söz edersin, sen şartlara göre hareket etmez misin. (Bu din dışı bir soru)
    5) Allahın şeytanın yolunda gidenler için tavrı belli,

    Allah şöyle buyurdu: “Alçak ve kovulmuş olarak çık oradan! Onlardan kim sana uyarsa, iyi bilin ki cehennemi sizlerle dolduracağım. ” [17, 63-65]
    Yani şeytan başarılı olsun olmasın ne olmuş, bundan ne çıkarılmalı...

    Kendi görüşlerini okumadım.
    ···
    1. 1.
      0
      1) Tabii ki her şeyi bilmiyorum araştırıyorum zaten. Ben Tanrı vardır veya yoktur demedim. Onu araştırdın mı bunu araştırdın mı diyeceğine önce bir iddian varsa onu kanıtla. Ben iddiamı sundum buraya. Varsa bir iddian sen de sunacaksın araştırmanı öneririm diyip kaçmayacaksın.
      2) Benim yaptığım fiillerden zaten benim sorumlu olduğumu söylüyorum? Ve Tanrı'yı katarsak Tanrı'nın her şeyi bilme özelliği sayesinde benim yapacağım şeyi benden de önce bilmesi gerekiyor. Benim yapacağım şeyi benden önce bilen bir varlık varsa benim yaptıklarım ne kadar bana ait olabilir?
      3) Herhangi birşey yaparken ilahi baskı hissetmiyorum. Zaten ben yaptıklarımı bir ilâha atfetmiyorum. Veya cehenneme atmasın diye iyilik yapmıyorum. Ben Tanrı'ya verilen tanımların özgür irade kavramıyla çeliştiğini söylüyorum zaten.
      4) Her şeyi bilen bir Tanrı varsa zaten mutlak cüzi zart zurt istediğin ismi ver herhangi bir iradem kalmıyor ortada benim bahsettiğim bu zaten? Ben Tanrı ile ilgilenmiyorum müslolar gibi Tanrı varsa bile ki %50 ihtimal Tanrı şudur budur diyip onu zorunlu varlık haline getirmiyorum. Şartlar beni etkiliyor tabii doğduğun yer çevre vs. ama bu yüzden ağlamayıp veya Allah böyle istedi diye kendimi kandırmayıp ne yapabileceğime, karakterime, kişiliğime etik anlayışıma göre yaşıyorum. Kendime saygı duyup hayvanlaşmamaya çalışıyorum.
      5) Aynen kanka eğer dediğin gibi Tanrı varsa ben dürüstüm hiç değilse içim rahat %50 %50 olan bir ihtimalde ya varsa diyip inanmıyorum. Öteki tarafta hurilerle güzel bir hayat dilerim sana ben Einstein la Atatürk'le falan beraber yanarım tabii benim gibi düşünüyorlarsa.

      Bu arada beni anlamamışsın anlamanı beklemiyorum zaten kendi görüşlerini okumadım demenden ne kadar sığ olduğunu gördüm ama sormuşsun o kadar kısa özet geçeyim ben Tanrı vardır veya yoktur demiyorum benim görüşlerim değişebilir mutlak doğru değildir. Ben araştırmamı yapıyorum ve şuanki düşüncelerim bunlar ister inan ister inanma müslolar gibi mücahit değilim.
      ···
    2. 2.
      0
      Mutezileyi de araştırıp yazacam şuan çalışıyorum.
      ···
      1. 1.
        0
        Bir şeyi bulmak isteyen sen isen araştırma olayını kapsamlı yapmak senin sorumluluğun değil mi,

        Bir şeyin bilinmesi senin özgür iradeni niye kisitlasin ki, hem kisitlansin diyelim
        Nitekim zaman göreceli zaten bu durumda geleceğin Allah tarafından bilinmesi neden seni kisitlasin sen bilinmeyen bir şeyi yaşayacaksın, elinden geleni yapman gerekmez mi?

        Ben öyle düşünmüyorum, bir şeyin bilinmesi demek özgür iradenin olmamasini kaldırmaz sonuc olarak senin sececegin şey bilinmiş o kadar

        Zaten dinin istediği şey nefsine uymayıp hayvanlaşmamak, bunu da akıl ile irade edip kitabın hükümleri ile hareket etmek burda bir zitlaşma yaşamıyoruz.

        Seni anlamamış gibi bir durumum yok son yazdıkların uzundu okumadım,
        Kafamdaki soruları sordum sadece sordum,
        Ben zaten senin şu an ki görüşlerine göre soru sordum bu görüşlerin değişmez gibisinden bir söylemde bulunmadım, kendin çalıp oynama.
        ···
      2. 2.
        0
        Sen her şeyi araştırdın öyle konuşuyorsun galiba. Varsa iddian söyleyeceksin.
        Sen bir şeyin bilinmesi beni neden etkilesin diyorsun. Eğer Allah benim bu yazıyı yazacağımı biliyorsa ben kesinlikle bu yazıyı yazarım. E o zaman ben kendi isteğimle mi yazmış oldum? Özgür iradem varsa yazmama hakkım da olmalı değil mi? Daha fazla tartışmayacağım herkesin kendi fikri. Sen bilinmesi birşey değiştirmez diyebilirsin bence değiştirir aynı fikirde değiliz ama saygı duyarım yine de fikrine. Herkes istediğine inanabilir diğerlerinin özgürlükleri kısıtlanana kadar.
        ···
      3. 3.
        0
        Kendi isteginle yazdın tabii ki bunun bilinmesi mühim mi,

        Bir iddia ortaya koyan sensin sen beni konuşuyorsun ki bu gayet mantıksız burda sorgulamayi yapan sen isen seni konuşuruz beni değil,

        Bak şimdi tartışmayagim yazmışsın demek ki bir şeyleri yapmama lüksün de varmış 😁
        ···
      4. diğerleri 1
   tümünü göster