/i/Sözlük İçi

sözlük içi.
  1. 1.
    -2
    Turkiye’nin dogusu Suriye, Irak, Iran, Israil, Ermenistan, Azerbeycan gibi her gun olaylarin yasandigi ve cogu zaman burada yasanan olaylarin ulkemizi siyasi ve fiili olarak etkiledigi ulkelerle kapli - siyasi etkileri yok etmek mumkun olmasa da fiili etkileri tamamen bitirmek iste bu proje ile mumkun, kaldi ki uzun surecte bu siyasi artilari da getirecektir.

    Resimde gordugunuz gibi, guneydogu ve dogu topraklarimizi en uc kisimlarindan suyu gorunceye kadar kaziyoruz - en uc noktalardan iceriye en az 20km boyunca yapay sekilde olusturulacak bir deniz yapacagiz. Bu deniz Akdeniz ve Karadeniz ile baglantili olacak, hatta bir kanal gibi olacagi icin buralara limanlar da yerlestirebiliriz. Ilaveten Kizildeniz’den Akdeniz’e gecmek icin Suveys kanalindan cikan gemiler veya Karadeniz’den Turk bogazlari ile asagi inen gemiler icin yeni bir Akdeniz-Karadeniz hatti da olacaktir - tabiki buradan gecis yapan gemilerden de ciddi kazanclar saglanacaktir.

    Asya ile kara irtibati onemli olcude koparilirken tum baglantiyi koparmayip hem koprulerle hem deniz yolunu acik tutarak ticari bir kayba ugratmayacak bu projeyle birlikte bolgede gorevlendirilecek sahil hudut gucleri ile gocmenlere gecit verilmeyecek; ayrica bolgeye cok sayida liman ve tersane insa edilerek is alani yaratilacak, Turkiye’nin ticari filosu ve deniz tasimaciligi kapasitesi artacak; ayrica bolgede cokca koy olusacagindan buralara da otel ve marinalar kurularak dogu turizmi diye bir sey yoktan yaratilmis olunacak.

    Hatta denizin altindan bir tunel insa ederek nicin kucuk bir Dover Bogazi olusturmayalim?

    Bu projenin artilari uzun vadede Avrupa Birligi’ne giris olarak bile geri donebilir.
    ···
   tümünü göster