/i/Tespit

  1. 1.
    +1
    Muhakkak alevilik falan o zaman da vardı, Baba ishak falan sayesinde. Ama şah ismail dönemine kadar türk devletleri şiiliğin düşmanıydı. Tuğrul bey şiileri rafızileri iranda ırakta yendi, Alpaslan fatimilere karşı Mısıra dayandı. Şiilik o zamana kadar genelde arap ve iranlıların mezhebiydi. Şah ismail bunu Türkler arasında da yaydı.
    ···
    1. 1.
      +1
      Polariss kardeş Şah ismail ile birlikte Türkler şiiliğe düşman oluyor söylemi devlet bakımından daha doğru olur, öncesinde Türklerin şehirli azınlık hariç tamamı kızılbaşlığa yatkın (Yavuz osmanlıda sünnileşme politikasını başlatıyor) Anadolu da Türkler o döneme kadar bektaşi gelenekten gelme, islamla cilalanmış eski pagan inancını yaşıyorlardı. Bugün bile sünni Türk islam anlayışında bu kültürün izleri halen vardır. Yani osmanlı anadolu Türkleri zorla kıra kıra sünnileştirdi o konu tartışmaya açık bile değil. Yani tarihi olayı geçtim kültürel izleri o kadar derin ki bunun. Mesela Anadolu günümüzde sünni çoğunluğa sahip olmasına rağmen en sevilen islami figür halen Ali\'dir. En çok kullanılan isimler arasında Ali, Hasan, Hüseyin vardır vb.
      ···
    2. 2.
      +1
      Bu dizi tarihi çarpıtan bir propaganda dizisi. Bu bir gerçek. Malesef izleyenler gaza geliyor ecdad bee diye.
      ···
    3. 3.
      +1 -2
      Valla alevi söylemleriyle dolu bir yazı olmuş. Hacı Bektaşı veli 1200lerde yaşadı ve sünni bir tasavvuf tarikatı şeyhiydi. Onun da şeyhi yine sünni Ahmet Yesevi idi. Türkler islamiyete 750lerde tanıştı. Ama şurası doğru. Göçebe Türkler islamı sınırlı yaşıyorlardı çünkü eğitim imkanları yoktu. Camileri, hocaları vs yoktu.

      Günümüzde illa en sevilen isim Alidir diye bir çıkarımda bulunamazsın, Ömer de sevilir. Ali de, Osman da. Yörüklerin çoğu Alevi değildir olmamıştır.
      ···
    4. 4.
      +2
      Yörüklerin çoğu alevi(idi) ağa benim bile 3 kuşak öncem tahtacı. Günümüzde sınırlı bir yörük grubunu adlandırsa da eskiden tüm kızılbaş yörüklere tahtacı denirdi. Beni de yanlış anlama alevi değilim, kültürel olarak Türklüğe daha çok uysa da (direkt Türk paganizminden kök alıyor çünkü) günümüzdeki politik konumları nedeniyle soğuğum kendilerine. Türkler islmala 750 de tanıştıklarında arapların ezeli düşmanlarıydı. Aşağıda yazdığım gibi Selçuklularla Anadoluya gelen Türklerin bile çoğu müslüman değildi. Hele Moğol baskısıyla 13.yüzyılda Anadoluya kaçanlar (kayılar gibi) çoğunlukla islamı bilmiyordu bile. O yüzden Ertuğrul gazinin müslüman olmadığı, osman beyin şeyh edebalıyla tanıştıktan sonra müslüman olması teorisi muhtemelen doğru. Anadolunun Türkleşmesi-islamlaşması 15.yüzyıla kadar süren uzun bir süreç. 80 sonrası muhafazakar zihniyetle yazılmış resmi tarihin söylediği gibi devlet başkanları müslüman olunca halk bir anda müslüman olmuyo yani.
      ···
    5. 5.
      +1 -1
      Anladım aga istediğin görüşte olabilirsin benden yana sıkıntı yok. Ben yörüklerin çoğunun alevi olmadığı düşüncemi şuna dayandırıyorum. Antalya, Mersin, Adana, Osmaniye vs. en fazla yörük nüfusun olduğu yerlerde bugün yörük alevi nüfusu çok sınırlı, ben de o yöreden olmama rağmen pek duymadım. Geçmişte varsa bile osmanlı onları moraya eflağa vs. uzak yerlere iskan etti, bazıları şahın yanına gidip irana yerleşti. Türkler göçebeliği bıraktıkça dindarlıkları arttı. Kabaca böyle denilebilir.
      ···
    6. diğerleri 3
   tümünü göster