1. 26.
    +1 -4
    Ee tavuğu, yumurtasını nasıl yiyosunuz? Biri ananızın karnına yumruğu sokup çekip alsa tavaya atsa yese aynı hesaba gelecek.

    Bunun etiği şudur: daha az kompleks yapılar, daha kompleks yapılar için kullanılabiliyor. Topraktaki maddeler otun besini. Bir ot, bir kuzunun ağzında çiğneniyor. Bir kuzunun doyması için özet haliyle böyle döngü olduktan sonra o sistemdeki enerji aktarımı, harcanan zaman sonucu olarak bir kuzunun o hale gelmesi için aylar, yıllar geçen eti de sizin ağzınızda 5 dakikada çiğneniyor ve günlük enerjiniz oluyor. Hayatta kalmamız için ilkel şartlarda böyle gelişmiş. Ancak şimdi yeryüzünün halifesi insanlar olarak gidip maymun gibi kompleks bir yapıyı ziyan etmek zorunda değiliz. Verilen akıl ve güç böyle keyifler için değil, uzun vadede zararı da kendimize olur.

    Aynı işi görebilen, daha kolay bulunan ve telafi edilebilecek besinler varken daha kompleks sistemleri ziyan etmeye gerek yok. Isınmak için şöminede sıradan odunlar yerine bastonunuzu, sandalyenizi yakmaya benzer. Sandalyeyi de yakmak için ekstra sebebiniz olması lazım. Aile bireylerine oturacak yer bırakmayacak şekilde sandalyeleri sayısızca yakmak da ayrı ahmaklık. Yoksa o odun da, ondan yaptığın sandalye de senin gibi daha kompleks bir yapıya hizmet etmek için var. Odunu da, sandalyeyi de kompleksliğine yakışır şekilde kullanman lazım. Aklın erdiğinde imkan bulabiliyorsan doğrudan enerjiye ulaşabiliyorsan ağacı da artık ısınmak için ateşine odun etmemen lazım. Enerji->madde->ağaç olana kadar git doğrudan enerjiyle ısın.
    ···
   tümünü göster