/i/Sağlık

sağlık ile alakalı her şeyin sorulup paylaşılacağı yer
  1. 26.
    +1
    Sen nası bi yaratıksın, yanlışını söyledi diye ilaç şirketlerinden prim almayla itham ediyorsun. Olumsuz etkilerinin ne olabileceği konusunda henüz yeterince araştırma yapıldı mı? Makaleler öyle demiyor:
    5-HTPyi vücut kendi sentezliyor. L-Triptofan aminoasidinin aktif metaboliti olarak da bilinmektedir. L-Triptofan vücutta serotonin üretimine katılır.

    Vücudumuz 5-HTP'yi; iştah durumunu, açlık/tokluk hissini, ağrı hissini etkileyen ve uykuyu düzenleyen bir madde olan serotonine dönüştürerek etki göstermesini sağlamaktadır. Bu bağlamda, 5-HTP’yi bir besin takviyesi olarak vücuda almak serotonin seviyesini yükseltmek için etkilidir. 5-HTP takviyesi, migren ve baş ağrısının profilaksisinde tercih edilen bir tedavidir ve obez hastalarda besin alımının azalmasını ve ağırlık kaybını desteklemektedir. 5-HTP, Parkinson hastalığında yaşanan depresif semptomları tedavi etmek için kullanılır ve Alzheimer hastalığı için bir tanı testi olarak kullanılabilir. 5-HTP, bazı miyoklonus formlarını kontrol etmek için yararlıdır ve plazma insan prolaktinini önemli ölçüde artırır. 5-HTP, inflamatuar hastalıkların ve oksidatif stresin tedavisinde kullanım potansiyeline sahiptir. 5-HT'nin öncüsü olarak depresyon, anksiyete ve panik atakları azaltmak için 5-HTP tedavisi kullanılır. 5-HTP, hızlı göz hareketi (REM) uykusunda bir artış ile ilişkilidir ve uyku bozukluğunu azaltır.

    Ancak tokgib dozajından ve oluşabilecek yan etkilerinden dolayı 5-HTP kullanımına küçük dozajlarla başlayarak ve kademeli olarak artırılmalıdır. 5-HTP besin takviyesinin birkaç ilaç ile etkileşimde olabileceği göz önünde bulundurulduğunda, kullanmanın sakıncalı olup olmadığından emin olmak için doktor görüşü ve onayı almak önemlidir. Klinik araştırmaların çoğu depresyon, anksiyete, panik atak ve uyku bozuklukları üzerinedir; bununla birlikte, molekülün besin alımını azaltmak için umut verici bir destek olduğu ve obezite ve diyabet gibi metabolik hastalıklar için potansiyel olarak kullanıldığı gösterilmiştir. Literatürde mevcut olan çalışmalar çeşitli hastalıklarda 5-HTP tedavisinin olumlu etkile- rini savunmaktadır. Ancak çalışma sayısı veya genişliği kesin bir sonuca ulaşmak için henüz yeterli değildir. Bu nedenle 5-HTP’nin hastalıklarda tedavi olarak kullanılması konusunda net bir sonuca varabilmek ve olumsuz etkilerini de değerlendirebilmek açısından daha fazla çalışma yapılmalıdır.
    Tümünü Göster
    ···
   tümünü göster