/i/Tespit

  1. 1.
    +1
    var böyle bir şey. kıymetli şair (bkz: özdemir asaf)'ın aynı isimdeki şiirini de içinde barındıran (bkz: lavinia) adlı şiir kitabını okuduğumuz zaman genellikle kısa ve öz, gerekirse iki cümleden oluşan ama aşkı, çaresizliği, kırgınlık ve şikayetleri, bazen de umudu yerinde bir üslupla anlatan şiirler görüyoruz. görece uzun şiirlere rastlasak da kitabın çoğu kısa şiirlere ayrılmış. yalın bir dil, dilimize uygun sözcük kullanımı farklı ve anlaşılması bazen zor olabilen anlatımla birleşmiş ve özgün şiirler ortaya çıkmış. gerçekten insana çok şey katan, hem dinlendiren hem de düşündüren şiirler bunlar.

    fakat özdemir asaf şiirlerinde seçilen konu ve şiire verilen adların başkalığı göze çarpıyor. uygun ismin bulunamamasından ziyade sanki bilerek değişik isimler konulmuş ve okuyucuyu bir de bu açıdan sorgulamaya itmek amaçlanmış gibi. kasıtlı olarak yapılmış gibi bir hava var yani. özdemir asaf o an şiire isim koyarken sanki aynı anda başka bir şeyler de düşünüyor ve düşüncelerini şiiriyle bağdaştırıyor bence.

    örneğin dört mısralık yoğun bir şiiri var özdemir asaf'ın. bu şiir durumu en iyi anlatan şiir belki de.

    vurdun, acısı geçmedi daha
    biliyorum, geçecek
    ama öyle ağır konuştun ki ardından
    o, gittikçe gerçek


    şiiri incelediğimiz zaman sözlerin tokattan, pgibolojik darbenin fiziksel darbeden daha kalıcı olduğunu ve hislerin zor unutulduğunu anlıyoruz. aşk, yakınlık ve sonucundaki kötü anı zihinde beliriyor. peki bu güzel, etkileyici şiirin adı ne? başka frekans. evet, özdemir asaf (bkz: başka frekans) ismini vermiş bu şiirine. neden frekans vurgulanmış? frekanstan kasıt uyum, evren, zaman gibi konular mı? yoksa şair karşısındaki kişiyle çok farklı konuları dert ettiğini mi anlatmak istiyor? bunları hiçbir zaman bilemeyeceğiz ama bu ismin çok farklı bir düşünce yapısıyla konduğu da muhtemel bir gerçek.

    başka bir şiiri daha var ilk eserine göre daha uzun ve çok katmanlı. sevgilisiyle yaşamak istediği anıları ve geçmek istediği aşamaları hayal eden, hayalini kaleme alan bir şiir yazmış. şiirin adı alfa.
    neye göre? nasıl? hangi anlamda alfa? günümüz yunan harflerinden alfa, beta, gama gibi harflerin kelimeleşip kazandığı anlamlar mı bunlar? yoksa bütünüyle başka bir alfa mı? şiirle bağlantısı ne? bunlar hep merak edilen, sorgulanan etmenler.

    şu anda çoktan hakkın rahmetine kavuşmuş ve zamanında çok insana eserleriyle, zihniyetiyle, ürettikleriyle, yoğun ve karmaşık duygularıyla, aşkı anlatışıyla dokunmuş olan özdemir asaf belli ki farklıydı. bizden bir tarafı vardır mutlaka ama düşünce tarzı, yaşanmışlığı ve anlatmak istedikleri bizim tek seferde anlamamızı mümkün kılamayacak kadar farklı. böyle özgün bir şairi okuyabildiğimiz için şanslıyız. nice özdemir asaf'ların ülkeden ve dünyadan geçmesi dileğiyle. iyi geceler...
    ···
   tümünü göster