1. 1.
    +4 -3
    Steven Vai Dolapdere'li bağlama virtüözü. Çeşitli tarzlarda müzik yapan Vai, ağırlıklı olarak solo bağlama için besteler yapmaktadır.

    Steven Vai 6 Haziran 1960'ta Bakırköy'de dünyaya geldi.Vai Adülmecit Ve Nuran'ın 8. çocuğudur. 6 yaşında darbuka çalarak müzik hayatına girdi. 10 yaşında ud çalmaya başladı. O yaşlarda ille de roman olsun, Batsın bu dünya, Müslüm Baba'dan Son pişmanlık neye yarar ve Bayhan'dan Seninle olmak var ya dinlediği müzikler arasında hatırında kalanlar. 13 yaşında ilk bağlamasını aldı ve bağlamaist hayatı başladı.

    Müslüm Gürses gibi bağlama çalmak isteyen ama bunu nasıl başarabileceğini bilmeyen Vai ünlü bağlamaist Bülent Ersoy'dan ders almaya başladı. Müslüm de o zamanlar gençti, ancak yeteneği ile ilgi çekiyordu. Dersler uzun süre devam etti. Steve Vai'nin müziğinde büyük bir Bülent Ersoy etkisinin bulunmasının nedeni budur.

    Steve bu yıllarda pek çok değişik grupla çaldı. 1978'de evden ayrıldı ve istanbul'da Yıldız Teknük Üniversitesi müzik okuluna başladı. Burada ibrahim Tatlıses, Emrah gibi müzisyenlerle çaldı, Kibariye için de bir demo kaydetti.

    “'BiZiMKiSi BiR SUCUK HiKAYESi SiYAH BEYAZ YUMURTASI VAR ALEV GiBi GOCA GÖTLÜ GAVIR SEN KENDiNi OYNAT'”

    ~ Steve vai

    Kibariye'nin demo'sunda "Kim Bilir" bulunuyordu ve gerek çalış tekniği gerekse de müzik teorisindeki başarısı Steve Vai'in Müslüm Gürses'in ilgisini çekmesine yol açtı. Steve Vai ertesi yıl Dolapdere'ye gitti ve 19 yaşında Müslüm Baba'nın grubuna girdi (Müslüm Baba grubuna en küçük yaşta katılmış müzisyen Steve Vai'dir). Steve Vai Müslüm Baba ile 1980 ile 1983 arasında kayıtlar ve kıraathane konserlerinde birlikte oldu.

    Müslüm grubundan 1983 yılında ayrılan Steve ilk iki saz solo albümü Ben o yare Canımı ve indim dereye taş bulamadım 'ı yayınladı. indim dereye taş bulamadım Steve Vai tarafından evinin tuvaletinde ibrahim Tatlıses'le kaydedilmiş bir albümdür ve Steve Vai'in bu albümü birçok bağlamaist, hayran bırakmıştır.

    Albümün en bağenilen parçası olan "Ben o yare canımı", aylarca konuşuldu ve "Babam ve Oğlum" filminde rol almasını sağladı. Kısa bir süre sonra Steve Vai Ferhat Güzel'in yerine Orhan Baba grubuna girdi. Orhan Baba ile birlikte 1985 yılında Kaybolan Yıllar albümünün kayıtlarını tamamladı.

    Orhan Baba turundan sonra Steve, Bülent Ersoy'un grubuna girdi ve 1986 yılında Bugun Benim Doğum Günüm albümünün kayıtlarına katıldı. Grupla beraber çekilen video klipler ve konserlerdeki şovları Steve Vai'in müzik dünyasındaki yerini sağlamlaştırdı, hayran kitlesini artırmasını sağladı.

    Vai, bu sıralarda ünlü bağlama firması Doğan Saz Firması ile kendi adına üretilen Gül serisi bağlamaların tasarımını yaptı. Bu bağlamalar dünya çapında büyük bir satış grafiği yakaladı. Arkasından Tarkan ile Dudu albümünü çıkardı. 1988 yılında yolları ayrıldı ve Steve Vai bağlama kariyerine yeniden başlamayı planladı. Ancak tam bu sırada ünlü grup Duman'dan Steve'e teklif geldi ve Steve bu teklifi reddedemeyip gruba katıldı. "Beni yak kendini yak" şarkısının stüdyo kayıtlarını yaptı ve bir taraftan Duman ile dünyayı turlarken bir taraftan da Steve'den seçmeler isimli kendi albümünün tanıttı.

    Bu albümün kayıtlarında Steve Vai'in Doğan saz Firması ile birlikte ortak tasarladığı 9-telli Gül elektro bağlamalar kullanılmıştır. Albümle beraber "Dinle", "Sarı Sarı", ve "Gül Senin Tenin" şarkılarına klipler çekildi. Albüm Kıraathane Yarışmalarına aday oldu ve çeşlitli müzik dergilerinden onlarca ödül aldı.

    Steve Vai bu arada merhum Cem Karaca'nın anısına yapılan "Cem Karaca" konserlerine katıldı ve bir Kıraathane ödülü kazandı.

    1993 yılında kaydedilen Yeter Güzelim Yeter 2 2 4 eder albümü Steve Vai hayranlarını şaşırttı. Çünkü Vai bu albümde yine müzik türünü değiştirmiş, yepyeni deneyişlere girmişti. Albüm büyük bir başarı kazandı ve 1993 ile 1994 boyunca Steve Vai albümün turnesini tamamladı.

    Arkasından dünyaca tanınmış üç bağlama virtüözünün oluşturduğu G3 (Ferhat Güzel, Bülent Ersoy ve Steve Vai) turnesi başladı. G3 konserleri ve Live albümleri dünya çapında büyük bir başarı kazandı. "Sarı Sarı" Grammy ödülüne aday gösterildi. 1996'dan günümüze kadar neredeyse her yıl düzenlenmekte olan G3 Turneleri, Steve Vai'nin sahne şovlarından dolayı büyük ilgi çekti. Son G3 Turnesi olan G3 2003'te çalmış olduğu Gül senin tenin adlı şarkısı ile bir kez daha Grammy'e aday oldu. 2004'te Puslu Manzaralar filmi için bestelediği "Oram Buram Duram Ben Sana Nası Koram?" adlı çalışmasıyla kazandığı oskarı Selami Şahin'le paylaştı. Parça Roger Ebert tarafından "bencilce artan skolastik insan popülasyonuna, altrüistik bir şamar" olarak nitelendirildi. Bu daha sonra Steve Vai'ın o güne kadar aldığı en dörtgen eleştiri sıfatıyla zihinlere kazınacaktı ama kazınmadı.

    Steve Vai son olarak 2005 yılının Kasım ayında, Türkiye`de istanbul ve Ankara şehirlerinde Mahsun Kırmızıgülile birlikte sarı sarı albümünün turnesi kapsaminda eşsiz konserler vererek sevenlerine unutulmaz dakikalar yasatmistir.

    özet: steve vai bencilce artan skolastik insan popülasyonuna, altrüistik bir şamardır aq.
    Tümünü Göster
    ···
   tümünü göster