1. 1.
    0
    Serpinti tehlikesinden zarar görmemek için aylarca sığınakta oturup radyoaktif partiküllerin bozulmasını beklemek gibi bir durum söz konusu olamaz. Dışarı çıkmak ve görev yapmak mecburiyetinde bulunanların bazı hususlara dikkat etmeleri lazımdır. Bu hususlar şunlardır,

    1. Serpintinin aranması ve ölçülmesi

    2. Serpintiyle kirlenmiş sahaya girilmemesi (serpinti dökülmesi esnasında veya serpinti tamamlandıktan sonra da kirli bölge içinde dolaşmak tehlikelidir.)

    3. Şahıslarda biriken dozun kontrol edilmesi gereklidir. (Herkes için tehlikesiz alınacak doz bilindiğine göre bu ölçülerin üstüne çıkanlara ne gibi tedbirlerin uygulanacağı ancak bu şekilde tespit ve tatbik edilebilir).

    4. Uygun elbise kullanılması (Uygun elbise denince keten bir iş tulumu akla gelmelidir. Ayrıca başı koruyan bir miğfer ya da geniş kenarlı şapka, ağız ve burnu korumak için maske bulunmadığı durumlarda ıslak bez, boynu korumak için atkı, havlu veya ter bezi, elleri korumak için plastik, kauçuk veya deriden yapılmış eldiven, ayaklar için deri ya da lastik çizme, bot veya potin en uygun elbiselerdir)

    5. Şahısların temizlenmesi (Radyoaktif serpinti ile bulaşmış sahaya giren ya da serpinti dökülmekte iken bu bölgede dolaşan, çalışan kişilerin temizlenmesi gereklidir. Şahıslar temizlenirken kullanacakları en iyi en kolay araç ılık su ve sabundur. Yalnız ellerin temizlenmesi su ve deterjanla mümkün olmayacağından tırnak dışları ve aralarını fırça ile temizlemek yerinde olacaktır).

    6. Elbise, araç, donatım ve gereçlerin temizlenmesi;

    1. Elbiselerin temizlenmesi mümkün olmayan hallerde sığınak dışında bulundurularak kapalı bir kap içine konur. Eğer hem çok bulaşmış hem de temizleme olanağı yoksa toprak altında çürümeye terk edilir. Elbiselerin temizlenmesinde en uygun araç elektrik süpürgesidir. Temizleme işi mutlaka sığınak dışında yapılmalıdır.
    2. Araçlarda basınçlı su kullanılmakta ve yıkanan yerler temiz bez veya üstüpü ile kurulanmaktadır. Kurulanmakta kullanılan malzemeler toprağa gömülerek, suyun kanalizasyona akması sağlanır ya da bir çukura akıtılarak üstü toprakla kapatılır.
    3. Gereç ve donatım temizliğinde basınçlı su kullanılmasında sakınca varsa deterjan, ılık su ve üstüpü kullanılır, eğer bu da olmuyorsa süpürerek temizleme yolun gidilir.

    Radyoaktif serpinti tehlikesi ne kadar gerçek ise, bu tehlikeden korunmak için bir serpinti sığınağına olan ihtiyaç da o kadar gerçektir. Bir serpinti veya aile serpinti sığınağının içine girenlere sağladığı korunma olanağına KORUNMA FAKTÖRÜ denir.

    Başka Bir Deyimle Korunma Faktörü : Dışarıdaki radyasyon şiddetinin, sığınak içindekilere kadar ulaşabilen radyasyon şiddetine oranıdır. Bu oranda çıkan sayı küçük ise korunma imkanı az, büyük ise çok olacaktır.

    Gerek yurdumuzun gerekse komşularımızın nükleer bir taarruza uğraması halinde tehlike ve korunma çareleri bilindikten, bilinenler uygulamak üzere ekgibsiz hazırlandıktan, tehlikenin geleceği vaktinde haber alınıp yayılabildikten ve gerektiğinde hazırlıklardan yararlanıldıktan sonra sınırsız bir endişenin de yeri yoktur.

    Nükleer silahlar da diğer silahlar gibi bir çeşit silahtır ve bütün korkunçluğu, bir çok etkiyi birden daha geniş sahalara yayabilme olanağı ile uzun süre korunma zorunluluğu yaratan radyoaktif serpinti tehlikesinden gelmektedir.

    Nükleer silahın infilak ettiği yer (yer sıfır) ve yakın dolaylarında bulunmamak şartıyla; gereken tedbirler de ihmal edilmemişse nükleer silahların her türlü etkisini teker teker bertaraf edip hayatta kalmak mümkün olacaktır.
    Tümünü Göster
    ···
   tümünü göster