1. 1.
    0
    aids tanisi ve testler hakkinda bi̇lgi̇
    o aids'in kesin tanısı laboratuvar tetkikleri ile konulur.

    o en fazla kullanılan tanı yöntemi; tarama testleri ile kanda antikor tayinidir.

    o antikor, mikroba karşı vücudun geliştirdiği maddelere denilir ve bunlar mikrop girdikten ortalama 3 ay sonra oluşurlar. bu süre 6 haftadan 1 yıla kadar değişebilmektedir.

    o dolayısı ile maruziyetten hemen sonra yapılan testler doğru sonuç vermeyebilir. bu nedenle riskli davranışta bulunan kişinin durumu en erken 3 ay sonra belli olabilir.

    o i̇lk tarama testleri ile pozitif bulunan tüm örnekler mutlaka daha ileri teknik gerektiren doğrulama testi ile incelenir. çünkü başka nedenlere bağlı olarak hatalı pozitiflik görülebilmektedir.

    o doğrulama testi ile tekrar pozitif bulunan kişi aids mikrobu ile karşılaşmış demektir.

    o tarama testleri devlet hastanelerinde, halk sağlığı laboratuvarlarında, özel hastane ve laboratuvarlarda, kızılay kan merkezlerinde, üniversite hastanelerinde yapılmakta olan kolay ve ucuz testlerdir.

    o test başvurusunda adınızı kodlayarak verebilir, kimliğinizi saklayabilirsiniz.

    o yasal olarak, kimlik bilgileriniz bilinse bile sağlık kuruluşunda gizli tutulmak zorundadır ve izniniz dışında açıklanamaz.

    o mikrobu aldığınızdan herhangi bir şüpheniz varsa, hem bir an önce gerekli tıbbi yardımı almak, hem de sevdiklerinizi korumak için test yaptırın
    ···
   tümünü göster