1. 1.
    -1
    dışkı hayvanların sindirim artıklarından oluşan ve anüs yoluyla vücuttan atılan artık madde. dışkıların doğadaki işlevleri çok önemlidir.
    sindirim olaylarında gün boyunca yenilen besinler ağızdan başlayan zorlu bir yolculuk yapar. sindirim sistemindeki bu yolculuk sırasında vücut gereken besinleri alır ve geriye artıklar kalır. artıkların dışarı atılmasıyla yolculuk son bulur. bu olaylar pek çok hayvanda benzer biçimde gerçekleşir. bununla birlikte türlerin birbirinden farklı pek çok özelliği vardır.
    memeliler dışkılarını ve idrarlarını ayrı yerlerden atarlar. bu canlıların hem dışkılayacakları bir anüsleri hem de idrarlarını yapabilecekleri bir idrar yolları vardır. i̇skeleti olan tüm öteki hayvanlarınsa, kuşlarda olduğu gibi (kloak adı verilen) tek bir çıkış yeri vardır. kuşlar, her zaman dışkılayabilirler.
    bütün hayvanlar, mantarlar ve bakteriler işbirliği halinde doğayı dışkıdan temizlerler ve besinleri toprağa yeniden kazandırırlar. bu canlıların çoğunun amacı aslında ortalığı temizlemek değil, kendine besin sağlamaktır; ama sonuç olarak doğanın dengesi de korunmuş olur.
    insanlara gelince, onlar uzun zamandır dışkılarını büyük borularla ırmaklara, göllere, denizlere döküyorlar, ama bu uygulama suların kirlenmesine yol açıyor. bu yüzden bundan yavaş yavaş vazgeçiliyor ve lağım suları, bakteriler yardımıyla enerji elde edilebilecek ya da yeniden kullanılabilecek hale getirilmeye çalışılmaktadır.
    dışkı yalnızca denizlere dökülmeyip değerlendirilebilecek bir doğal üründür. yeniden doğaya bırakıldığında ağaçların, tahıl ürünlerinin, çiçekli bitkilerin daha çok gelişmesini sağlar. daha çok bitki de daha temiz hava, daha bol oksijen demektir. dünyada pek çok yerde topraklar çölleşmeye başlamışken, enerji kaynakları tükenirken bu gibi artıkların değerlendirilmesinin zamanı gelmiştir. uzunburunlu fare kangurularını örnek alarak "dışkı çevriminin" sürdürülmesini sağlamak mümkündür.
    ···
   tümünü göster