1. 201.
    +3
    cevap veriyorum:

    1- allah niye yoktur
    allah'ın islam'da verilen 'varlık' açıklaması problemlidir. "yaratılmadı, vardı" önermesi, "nasıl/neden" sorularından "size öldükten sonra anlatılacak" denerek bir nevi kaçmaktadır. allah'ın varlığına inanmamız için allah'ın bize sunduğu bir bilgi yoktur.
    burada dinlerin evrimindeki mucizelere de bir bakmakta fayda var. mucizeler bilindiği gibi insanları peygamberlere inandırmak için allah tarafından gerçekleştirildiğine inanılan olağanüstü olaylar. yahudilikteki mucizeler 'kızıldenizi yarma' gibi ihtişamlı iken hristiyanlıkta 'ölüyü diriltme' seviyesine inmiş, müslümanlıkta ise dünyadan yaklaşık 400 bin kilometre uzakta olan ay'ı 'ikiye ayırma' gibi insanların pek de kolay şahit olamayacağı bir noktaya gelmiştir. bunun sebebi hem zamanla birlikte insanları olmamış olaylara inandırma güçleşmiş, hem de tarih yazıcılığı ilerlediğinden yine olmamış olayları tarihe 'katma' imkanı azalmıştır.

    2- allah'ın olmadığının ispatı nedir
    bir konuyu ispat etmek için öncelikle onun bir bilim alanında geçmesi gerekmekte. allah'ın varlığı fizik'i - evrenin başlangıcını ilgilendiren bir konu. fizikle uğraşan bilim insanları evrenin başlangıcını anlamaya çalışırken yaptıkları araştırmalarda islam'da 'allah' ismiyle geçen olağanüstü varlık ya da varlıkları bulamamıştır. bu sebeple fizik'in allah'ın varlığını ya da yokluğunu ispat etmeye çalışma durumu yoktur.

    3- allah'ın olmaması insanlığa ve dünyaya neyi kazandırır
    allah'ın olmaması insanlığa kimi 1400 kimi 2000 kimi de daha önce formüle edilen din adı altındaki kurallardan sıyrılıp çağın gereklerine uygun olarak düşünme/yaşama olanağı kazandırır. 1400 yıl önce formüle edilen islam açıkça yahudi düşmanlığı öğütlemektedir; dinlerin olmaması insanlığı dinlerin getirdiği olumsuzluklardan kurtarır. dinin daha yoğun yaşandığı arap coğrafyası ile daha az yoğun yaşandığı avrupa'nın gelişmişlik farkı "allah'ın olmamasının" insanlığa faydasını açıkça gösterir. kadınları ikinci sınıf insan görüp, çarşafa sokup, sosyal hayattan men etmenin savunulacak tarafı nerdedir?

    4- allah'ın olmaması insanlığa ve dünyaya neleri kaybettirir
    dinler insanları 'bir ödül' (islam'da cennet) ardında dinde belirtilen kuralları uygulamaya teşvik eder. 'doğruluk', 'güzel ahlak' gibi değerler kimi dinler tarafından öğütleniyor olsa da, bu öğütlerin yerine getirilmesinin sebebi 'ödül' olduğundan dolayı kişiler aslında gerçek anlamda 'doğru' ya da 'güzel ahlaklı' olmamakta, bu sebeple farklı bir ödül karşısında da (örneğin yüksek maddi kazanç) farklı yönde davranmaktadır.
    allah'ın olmaması örneği verilen ve sığ biçimde de olsa uygulanmaya çalışan değerlerin ilk etapta uygulayıcılarını azaltıp toplumdaki problemleri artıracak gibi görünse de, uzun vadede insanlar 'dürüst olmak için' dürüst, 'güzel ahlaklı olmak için' güzel ahlaklı olacak, insanlık da gerçek manada ilerleyecektir.

    5- bu kadar cansız maddenin uzayın gezegenlerin kökeni nedir nerden gelmişlerdir
    evren'in başlangıcını açıklamak için günümüzde temel olarak 'big bang theory' (büyük patlama teorisi) kullanılmakta. zamanın başlangıcında - 13.73 ± 0.12 milyar yıl önce - sonsuz yoğunluk ve sıcaklıktaki bir madde genişlemeye başlamış, ve farklı evrelerden sonra (açıklaması çok uzun, fizik bölümü mezunu arkadaşlar daha iyi açıklayabilir, ilginenler için internette yeterince kaynak da var) bu içinde yaşadığımız evren oluşmuştur.
    big bang'in yanında, büyük patlamadan önce ne olduğunu açıklamada ise görece yeni olan ve 'vaatkar' olduğu düşünülen string theory'den yardım alınmakta. buna göre, kısaca, big bang zamanın başlangıcı değil, 'geçmişteki' bitmeksizin tekrarlanan evrim devirlerini 'yeni' zamana bağlayan bir köprüydü.

    6- allah'ı kim yarattı dediğiniz gibi bu kadar canlı ve cansızı kim yarattı
    allah'ı kimin yarattığına önce allah bir yanıt verse de biz de öğrensek?!
    cansız maddeler için 5'te yazdığım geçerli.
    dünyadaki canlı yaşdıbının başlangıcı ile 'abiogenesis' ilgileniyor. dünyadaki ilk canlılar protobiont denilen zar benzeri yapıyla çevrilmiş organik moleküllerden evrilen tek hücreli hücre çekirdeksiz prokaryotlardır. bu ilk canlıların 3.5 milyar yıl önce var olan fosilleri bulunmuştur (dünyanın varoluşundan 1 milyar yıl sonra)

    insanlar 'cansızdan canlı' maddeye evrim konusunda fazlasıyla şaşırıyorlar ve anlamakta güçlük çekiyorlar. kanımca bunun nedeni varlıkları 'canlı' ve 'cansız' diye ikiye ayırınca arada hiçbir bağ yok gibi gözükmesi. halbuki canlılar, cansız maddeler içinde zaten var olan enerjinin 'organize' olarak evrilmesi olarak düşünülürse anlamak kolaylaşabilir.

    7- uzaydan önce ne vardı
    5'te kısmen yanıtladım. string theory kısmına bakılabilir.

    8- zamanın sonu varmıdır
    einstein'ın 'genel görelilik' teorisine kadar evreni üç boyutlu biliyorduk, kısaca en-boy-yükseklik, yani fiziksel boyutlar. einstein bize 'zaman'ında bu boyutlardan biri olduğunu gösterdi; yani zamanı da evrenin fiziksel boyutları gibi düşünebiliriz.
    evreni anlamakta istediğimiz seviyede olmasak da, şimdiye kadar ki bilgilerimizle zamanın sonu olmadığını söyleyebiliriz.

    9- uzayın ve kainatın zaman olarak sonu varmıdır
    string theory'ye göre evrenler evrilip eskilerin yanında yeni 'maddeler' de ihtiva eden yeni evrenler oluşturuyor.

    10- uzay ve kainatın zaman olarak öncesi varmıdır
    7. soruyla aynı.

    11- peki bu öncesinin öncesi varmıdır
    12- peki onunda daha öncesi varmıdır
    13- peki öncesinin öncesinin öncesi ve bununda öncesi varmıdır
    liseli.
    Tümünü Göster
    ···
   tümünü göster