1. 1.
    +2
    zütaşından gerisini okumadım ama al panpa cevabın burda :


    Göktaşı (veya Meteor), uzaydan dünya yüzeyine düşen maddelerin genel adı. Dünya atmosferine ortalama olarak senede birkaç bin göktaşı girer. Ancak bunların, beş yüz kadarı buharlaşmadan yere göktaşı olarak düşer. Göktaşları, Dünya atmosferine saniyede 11-72 km arasında değişen bir hızla girerler. Sürtünmeden meydana gelen ısıdan dolayı büyük bir kısmı eriyerek toz parçacıkları halinde yeryüzüne inebilir. Büyük gök taşları atmosferde gözlenebilir.
    Sınıflama [değiştir]

    Göktaşları, kimyasal ve petrografik özelliklerine göre sınıflandırılırlar, kimyasal bileşimlerine göre

    * taşsıl (Aerolit),
    * demirli (Siderit) ve
    * taşsı demirli (taşıl-Demir)(Siderolit)

    olmak üzere üç gruba ayrılırlar. Taşsı göktaşları demir, silisyum, karbon, magnezyum, alüminyum ve oksijenden meydana gelir. Demirli göktaşlarının içinde nikel, galyum, germanyum ve iridyum bulunur. Taşsı demirli göktaşları ise olivinle çeşitli metaller içerir.

    Büyük göktaşları yeryüzüne düştüğü zaman krater ya da bir büyük ve kopan parçalardan oluşan küçük kraterler meydana getirebilir. Ancak krater oluşumu göktaşının yoğunluğuna, hızına, atmosfere giriş açısına ve çarptığı malzemenin özelliklerine bağlı olduğundan her zaman bir krater yapısı oluşmaz.
    ···
   tümünü göster