1. 1.
    +342 -81
    selam beyler,

    bundan 3-5 gün önce yedeğini almadığım bir yazı yazmış ve bu yazıda sözlüğün alt tarafında dönen şeyleri kısaca anlatmaya çalışmıştım. hepiniz açıklama bekliyor, bir şekilde giden emeklerden dolayı iç burukluğu söz konusu. şimdi parçalar halinde bu konulara tek tek değinmeye çalışalım; (olabildiğince özet)

    -- sözlüğün arka planında neler oluyor --

    - üzerimize açılmış 3 tane dava var. bu davaların iki tanesi doğrudan örgüt kurmak gibi ağır şeyler içeriyor ve biz aylardır sözlüğe bu konuyu yansıtmadan atlatmaya çalışıyoruz. işler evlerin basılmasına, bilgisayarların toplattırılmasına kadar uzandı. son olarak gerekli kişilerin avukatları ile irtibata geçildi ve kendileri tarafından hazırlanmış bir özür metni elimize tutuşturularak bunu yayınlamanız durumunda iyi niyetli olduğunuzu düşüneceğiz diyerek bir geri adım atıldı. kabul ettik, yakında bu özür metnini görürsünüz ki biz yayınlamadan televizyonlarda okunulmuş bile...

    -- bu abraham harddisk olayı nedir --

    - sözlükspot'da durmamız çok yazar tarafından eleştiriliyor. fakat insanların görmediği ve göremeyeceği noktalar söz konusu. her zaman bunu açıklıyorum, aramızda bu çapta büyük bir sözlüğü kodsal olarak idare edecek bir eleman bulunmamakta. ben makineci bir elemanım ve bilgisayar işleminde çocukluktan bu yana pc kullanımının oluşturduğu birikimin dışında bir bilgim yok. (zaten olsa dahi, sözlüğe şuan günümün yarısını vermekteyim. birde yazılım, teknik ile uğraşsaydım mağaraya yerleşmem gerekirdi.) o yüzden her işimizi sipariş yaptırmaktayız. birçok arkadaş bize, gelin size yardım edeyim tavsiyesi ile gelse de, aylarca hatta sonu olmayan bir uzunlukta mesaisinin yarısını, ücret almaksızın bu ortama akıtması imkansız. (herkes bizim kadar keriz değil) o yüzden ilk etapta heyecan ile başlanılan adımlar daha sonradan hüsrana dönüşüyor ki, zaten biz şuan için ileriye dönük planlarımızı yapmaktayız. -olm dava vs diyoruz, evini 10 kişilik bir polis ekibi bastığında, alın abi ipleri bunlar. bilgileri bunlar demeyecek ne kadar fazla insan bulabiliriz?-

    - kaba tabir ile sözlük, ayda 100bin tl kazanan ekşi sözlük'ün yarısı kadar bir makineye sahip. ve bu yandaki gibtiritaktan google reklamlarının karşılayamayacağı bir ücret demek. yani sürekli reklamlardan paranın dıbına koyuyorsunuz diyen beyinsiz yazarlarımızın "algılayamadığı hatta algılayamayacağı" bir şekilde cepten akıtılan para manasına geliyor. ayrıca incicaps, inciportal vs. gibi ek sitelerin de barındığı bir server da var, o da doğal yine cepten karşılanmakta. ve bu zamana kadar yazarlardan bir yardım istemedik, istememeye çalıştık. (düşünmeye çalışın, sürekli birileri size paranın dıbına koydun huur çocuğu diyor ama olay tam tersi. karsan taşşağını hatırlıyorsunuzdur. ona bile inanan yüzlerce kişi vardı)

    --spoiler--
    @201 taa nezamandır reklam alıyor dıbına kodumun sözlüğü. üzerimizden para kazanılıyor. yedeklemek çok mu zor arada bi ?

    --spoiler--

    sonuç olarak; sözlük server gideri + diğer sitelerin bulunduğu server + harcanılan inanılmaz emek-zaman-stres = - maddi(!) kazanç

    - server'ın diğer sözlüklere nazaran daha fazla yıprandığı konusunu bütün yazarlar atlıyor. sürekli bir veri transferi söz konusu. anasının amı gibi entry giriliyor, binlerce veri alışverişi var ve bunu kontrol etmek çok zor. elimizden geldiğinin en iyisini yaptığımız halde (herhalde öyle bir beddua yiyoruz ki) beklenmedik olaylar başımıza geldi. harddisk yanması vs. şüphecisiniz, komplolar içinde yetiştiniz biliyorum ama olay bu. gönül isterdi ki, polisler geldi harddiskimizi elimizden aldı diyelim. ama makine alamanyalarda olduğu için birazcık züt ister...

    -- milletvekili olayında neler dönüyor --

    eskişehir milletvekilini seçmek için 1 haftadır yırtınıyoruz. arkadaşlar inşaatları dolaştı, simitçilerle konuştu vs. en sonunda ahmet abi'yi uygun gördüler ki gerçekten popülerite konusunda da şu kısıtlı sürede verilecek doğru karar buydu. hem eskişehirli olduğu için kendi çevresinden alabileceği oyu düşünerek yardırmaya karar verdik.

    ama asıl olayımız istanbul adayıydı(benim açımdan). bu geceye kadar konuşuyorduk kendisi ile. cep telefonundan, mailleşerek irtibat kuruyor teklifimizi ve düşüncelerini alıyorduk ki, kesinlikle kabul edeceğine inanıp bütün planlarımızı ona göre ayarladık. fakat sonunda özet olarak şöyle bir cevap geldi;

    --spoiler--
    incisozluk ve temsil ettigi degerlere (ki bence bir takim degerleri temsil ediyor) kesinlikle katiliyorum.
    kararimin bu durumla pek bir ilgisi olmadigini bilin isterim.

    daha cok kisisel durumumdan oturu boyle agir bir yukun altina girmekten acikcasi cok korkuyorum.
    bu durumun bana getirecegi -ve normalde de istemedigim- taninma, bilinme gibi yan durumlara da etki edecegini dusunuyorum.

    --spoiler--

    ben yukarıdaki bu maili okuduğumda beynimden vurulmuşa döndüm. çünkü bu dıbına kodumun serverı, yok röportajları, yok zart zitesi, yok portalı yok anasının amı derken adayımız olan sezyum'un bu işe hayır diyeceğini pek düşünmemiştim. neyse..

    özet olarak ben de şöyle cevap verdim;

    --spoiler--
    seni ve kişisel çekincelerini çok iyi anlıyorum fakat biraz züt gibi kalmışlık oldu içimizde. yani yüreğimiz bu işi istiyordu. 20 - 30 kişi 40m2'lik bir seçim ofisini dolduralım istanbul'un bir ilçesinde, matrağımızı yaparak eğlenceli işler yapalım istiyorduk. her şeyimizi bu şekilde planladık ama haklı olarak çekincelerini kullandın...

    ya bizler üniversite okuyan veya yeni bitirmiş insanlarız genelde, o yüzden incide kendi arkamızda duracak yüzlerce insan bulabiliyoruz. keşke bizim o sonumuzu düşünen kahraman olamaz modundaki atarlılığımıza kapılıp gözünü karartsaydın.

    --spoiler--

    biliyorum bu yazımı burada okuyacak ama hayal kırıklığımı en azından kendisi de görsün. belki tamam lan dur girek şeklinde fikir değiştirebilir diye kendimi kandırıp rahatlatıyorum son 2-3 saattir.

    -- diğer organizasyonlar --

    - bozbaykuşlar rayına oturdu gidiyor, sürekli onlarla konuşuyoruz, herhangi bir arıza çıkmaması için düşünce paylaşımları vs vs.

    - kocaelinci diye bir oluşumumuz söz konusu ki, bu arkadaşlar kocaeli toplu taşıma araçlarına stickerlarını yaptıştırarak seslerini duyurmaya başladılar. sağlam gidiyorlar, diğer şehirlere örnek olacak diye düşünüyorum. bir nevi organize olma konusunda pilot şehir.

    -- kimsenin bilmediği kitap konusu --

    inci sözlük adına bir kitap çalışmamız var. yaklaşık 1 senedir devam ediyordu, bitti. şuanda basım aşamasına geçmek için para ayarlamaya çalışıyorum ki az bir miktar sayılmaz. kitap inanılmaz güzel oldu, sözlükte geçen entryleri bulmayı düşünmeyin. tamamen sözlük aktivistliği ve gençlerin bakış açısını yansıtan felsefi bir kitap. 2 parttan oluşmakta, birincisi inci sözlük ve internet üzerine, ikincisi ise, isyankar düşüncelerden. başlıklar halinde toplam 35+ konu mevcut. basım sonrası yaklaşık 150-160 sayfa olacak diye düşünüyorum.

    işte böyleyken böyle beyler... büyümeye ve ses getirmeye devam edeceğiz gibi duruyor gelişmeler. çünkü sürekli farklı etkinlikler planlayıp organize ediyoruz. üzerimize inanılmaz baskılar varken burada 3-5 ergenin eleştirilerini gibimize takacak değiliz ki, bir eleştiri huursu olmuş haldeyiz. güvenmeyi az da olsa öğrenin, en azından öğrenmeye çalışın. 1,5 senedir karşılıksız/sürekli olan bir çaba söz konusu.
    amacımız bu işin böyle devam etmesi ve sapmadan şekillenmeye devam etmesi...

    neyse, yeter bu kadar.

    bu açıklamalardan tatmin olunamayacağını biliyorum ki zaten inanılmaz uzun bir günün sonunda yorgunlukla yazılmış bir yazı. o yüzden çarpıklık için kusura bakmayın.

    inci giber.
    ···
   tümünü göster