1. 351.
    +1
    "dinsel bunalım, aynı zamanda hem gerçek bunalımın anlatımı hem de bu gerçek bunalıma karşı bir protestodur. din, tinsel olmayan bir durumun tini olduğu sürece, baskı altında tutulan bir yaratığın rahatça bir soluk alışı, kalpsiz bir dünyanın kalbidir de. o, kitlelerin afyonudur."

    "insanların mutluluk yanılsaması olan dinin ortadan kaldırılması, onların gerçek mutlulukları için gereklidir. koşuldan dolayı yanılsamalardan vazgeçme isteği," yanılsamalar gerektiren bir koşul'dan vazgeçme isteğidir. işte bu nedenle, gelişmemiş biçimiyle din eleştirisi, halesi din olan 'acı vadisi)nin bir eleştirisidir.

    "bu eleştirinin zincirden düşsel çiçekler derlemiş olması, insanın o zinciri düşgücü ya da avuntu olmaksızın taşıması için değil, zinciri silkip atarak yaşayan çiçeği seçmesi içindir. 'din eleştirisi,' insanı, yanılsamalardan kurtulmuş ve usu başına gelmiş bir adam gibi düşünecek; eylemde bulunacak ve kendi gerçekliğini biçimlendirecek, kendi çevresinde, bu nedenle de gerçek güneşin etrafında dönebilecek şekilde yanılsamalarından kurtarır. din yalnızca insan kendi çevresinde dönmediği sürece insanın çevresinde dönen, gerçek olmayan bir güneştir."

    karl marx reyiz

    BEN: dinin olduğu bir dünyada sayghı olamaz, din toplumları böler ve savaşa teşvik eder bu nedenle savaş denen insanlık ayıbının kaynağı bir virustur din
    ···
   tümünü göster