1. 1.
    +150 -121
    şimdi beyler, olabildiğince kısa tutarak mevzuyu anlatmaya çalışıcam.

    biliyorsunuz inci sözlükte herhangi bir kuralımız yok; basitçe türkiye cumhuriyeti mevzuatına ve sözlüğün mekaniğine aykırı olmamak kaydıyla her şey serbest. fakat bu özgürlüğü ve kuralsızlığı yanlış anlayanlar veya anlık kişisel hezeyanlar ile yok sayanlar oluyor. çoğunuz farkında değil ama özellikle inci olmak üzere tüm moderasyonunun zütünde ter akıyor, sırf kimse zarar görmesin, eğlencemiz bozulmasın, ağzımızın tadı kaçmasın diye.

    kısaca şöyle başlıyım durumu özetlemek babında: yaklaşık olarak 10 tane dava açılmış durumda, ve bu davaların sayısı her geçen gün artıyor.

    özellikle inci, inci sözlüğün admini sıfatı ile dava açanlarla tek tek konuşup iyi niyet ve hoş görü çerçevesinde davaları kapatmaya çalışıyor, ama bu her zaman için bu geçerli bir çözüm olmuyor maalesef. bu yüzden artık bazı şeyleri ciddi ciddi düşünmeniz, göz önüne almanız gerekmekte. beyler açık konuşayım biz vandal değiliz, ya da her şeye hakaret eden mallar veya insanları rahatsız eden sapıklar. o yüzden buna göre davranamya gayret gösterelim, durum ne olursa olsun.

    inci sözlükte kendi üslubumuz içerisinde birbirimizle argo bir dile konuşuyoruz, bunda sorun yok, ama bu üslubu 3. kişilere karşı kullanmanız halinde sorun oluyor. siz bir moderatörü eleştirmek için; "keyfi başlık silme huur çoçuğu" diyebilirsiniz, hatta diyin de sorun değil, girin bakın 37 sayfa nik altımın 30 sayfası bu şekilde misal. ama bu üslubu 3. bir kişiye, özellikle ünlü veya siyasi kişilere vs. yönelttiğiniz zaman sorun olması kaçınılmaz oluyor, ve sanıyorsunuz ki bu yazılanlar çizilenler kimsenin umrunda değil. siz anlık bir sinir veya gayet iyi niyetlibir geyik içerisinde bir şeyi yzdığınız zaman bir bakmışsınız iki gün sonra adınız bir ceza soruşturması içerisinde şüpheli olarak geçiyor, bunları aba altından sopa göstermek için veya korkutmak için demiyorum, ne yazık ki dhakikat bu. ve sanmayın ki çok da haksızlar. beyler bizim eğlencemiz veya tepkimiz vandalca olmamalı bunu da unutmayalım.

    bilişim mevzuatı açısından "inci sözlük" içerik sağlayıcı bir yer olarak geçiyor, dolayısı ile inci sözlük sağladığı içerikten sorumlu, fakat kendisi vastıası ile yayınlanan 3. kişilerin içeriklerinden sınırlı sorumlu durumda. yani siz bir kişiye hakaret ettiğiniz zaman inci sözlüğün sorumluluğu o hakareti kaldırmakla sınırlı oluyor sadece. ama hakaret edenin sorumluluğu devam ediyor, o içerik yayından kaldırılsa dahi devam ediyor bu sorumluluk. eğer zarar gördüğünü iddia eden kişi, savcılığı başvurup, savcılık kanalı ile bu bilgiler istenirse, inci sözlük bilgisine başvurulan olarak sizin ip numaranız gibi tüm bilgilerinii vermekle yükümlü oluyor. özet olarak: siz hakaret ettiğiniz zaman 3. bir kişiye bu sizi bağlıyor bizi değil ve inci sözlük' de bu yasa dışı içerikten sorumlu olan kişinin bilgileini savcılıkla paylaşmak zorunda oluyor.

    tabi her şey sırf hakaret suçunan ibaret değil, mevzuata göre şunların yapılması yasak:

    1) i̇ntihara yönlendirme (tck, madde 84),
    2) çocukların cinsel istismarı (tck, madde 103, birinci fıkra),
    3) uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma (tck, madde 190),
    4) sağlık için tehlikeli madde temini (tck, madde 194),
    5) müstehcenlik (tck, madde 226),
    6) fuhuş (tck, madde 227),
    7) kumar oynanması için yer ve imkân sağlama (tck, madde 228)
    8) hakaret (tck, madde 126)
    sizin gayet masum şekilde belki de geyik için açtığınız "beyler ot içiyorum kafam süper soruları alıyım" ya da ne biliyim, " beyler toplu intihar zirvesi yapıyoruz" ya da "bilmem kaç yaşındaki kız capsli" başlıları her an zütünüze girebilir. ve hali hazırda girmeye de başladı zaten, bakın yazının başında da söyledim: tam 10 tane dava var...

    özet şudur: inci sözlük olarak sözlüğün sorumluluğu bizzat kendi sağladığı içerikle sınırlıdır. sizin inci sözlük vasıtası ile sağladığınız içerikten biz sorumlu değiliz, bize 2 günlük bir süre verilir bu süre içerisinde söz konusu içeriği sildiğimiz anda sorumlulupumuz biter. fakat bunları yapanların sorumluluğu o şey silinse bile devam eder. yani sizin sorumluluğunuz o içerik silinse dahi devam eden bir sorumluluk.

    yani yukarıda sayılanlar yapmayın, hakaret, adult içerik, uuyşturucu, kumar veya yasa dışı işler vs işte...

    dediğimiz gibi sözlük olarak "bize ne oğlum biz uyardık" bile deme rahatlığı içerisinde değiliz, ki isim vermek istemiyorum, pek çok yer bu rahatlık içerisinde. inci tek tek dava açanlara dil dökerek davaları geri aldırtmaya çalışıyor vs. bunca işimiz arasında bir de dava açanlara "abi öğrenci onlar iyi niyetli hepsi pırlanta gibi adam" vs. diyerek sizin kötü niyetli olmadığınızı anlatmaya çalışıyoruz.

    özetin özeti: türk mevzuatı çerçevesinde istediğiniz herşeyi yapmakta serbestsiniz, fakat bu mevzuata aykırı davranırsanız bunun sorumluluğu ne yazık ki fiili yapan kişiler olarak sizde ve unutmayın, sahip olduğunuz nickler vs. sizi görünmez, dokunulmaz vs. yapmıyor, artık youtube videoları altına girilen yorumlar yüzünden dahi insanlar yargılanıyor. bu hassasiyetleri göz ardı etmeden hareket edin. eğlencemiz raadımız bozulmasın...
    Tümünü Göster
    ···
    1. 1.
      +3 -1
      birileri din ve siyaset yasak mı demiş
      paticim eskiyorsunuz
      ···
    2. 2.
      +13
      lan olum nasıl rahatsız etmiyoruz benim nickim bunun üzerine kurulu. kırıldım.
      ···
    3. 3.
      0
      Özet geç bin
      ···
    4. diğerleri 1
   tümünü göster