1. 1.
    0
    1776 yılında Almanya'nın Münih kentinde, Adam Weishaupt isimli Kabbalacı bir Hukuk Profesörü ve Baron von Knigge ile diğerlerinin yardımıyla kurulan gizli topluluk. Illuminati, "Aydınlanmış Olanlar" anldıbına gelmektedir. Topluluğun kuruluş amacı cehaletle, baskıcılıkla ve kilisenin dogmalarıyla mücadele etmekti. Her ne kadar asıl amaç, aydınlanarak dinsel dogmalardan uzak, hür düşünceyi ve Newtoncu pozitif bilimin önünü açmak idiyse de, gizli siyasi amaçları olduğu öne sürülerek dünya siyaset tarihinin belki de zaman içerisinde üzerine en fazla komplo teorisi üretilmiş topluluğu halini almıştır.

    Münih'te kurulup, o yörede (Bavyera) hızla gelişen illuminati'nin üye kayıtları büyük bir gizlilik içinde saklanıyordu. Öyle ki, üyelerin her birinin takma isimleri vardı ve yazışmalarda bunlar kullanılır, üyelerin gerçek isimleri ve kimlikleri asla kullanılmazdı. Örneğin, topluluğun kurucusu Adam Weishaupt'un kod adı Spartacus idi. Illuminati üyeleriyle ilgili bilinen tek şey, tüm üyelerinin Cermen kökenli beyazlardan oluştuğudur.

    inişler, çıkışlar
    12 kişi ile kurulan illuminati topluluğu, gelişmelerini Mason Localarından kendilerine uygun üyeler kazanarak sağlamaya çalışmışlar, ilk sene sonunda 80 üyeye çıkmışlardır. Daha önceden 22 Haziran 1784'te tüm Bavyera'da Masonluk ile birlikte illuminati de, gizli siyasi amaçları olduğu öne sürülerek yasaklanmıştı. Masonluğun, tarih boyunca kendisine yönelen tüm baskı ve yasaklamaların altından hiçbir zarar almadan çıkması gibi yine zararsız çıktığı bu süre illuminati'ye pek yaramamış ve büyük ölçüde gücünü ve varlığını yitirmişti.

    19. yüzyılın başlarında ünlü Alman filozof Hegel'in katılımıyla canlanan ve eski parlak günlerine dönen illuminati, bu yıllarda, üyesi olan Hegel'in tez-antitez kuramlarıyla Yeni Dünya Düzeni düşüncesinin geliştiği bir ütopya topluluğu haline gelmişti. Dünya üzerindeki çeşitli toplulukları etkileyen bu düşüncenin mirasçıları bugün halen çalışmalarını sürdürdüğüne dair komplo teorileri vardır. aynı zamanda 21. yüzyılda dünyayı gizli birşekilde yöneten bir örgüt oldugu düşünülüyor.Bu topluluğa daha sonra italya'da ünlü rönesansçı insanlar girmiş ve Katolik Kilisesi'ne karAlt simge metnişı siyasi bir savaş açmıştır.Bu gelişmeler sonucu illuminati'nin kolları heryere ulaşmıştır. Rönesançı üyelerin bir diğer amacı ise bilimin ispatladığı gerçekleri kileseye ikna ettirmekti. Galileo,Bernini, Michalengelo gibi ünlü üyeleri olmuştur.Bir süre sonra kilise illuminati çatışması o derece olmuş ki kilise 4 adet illuminatili bilim addıbını kaçırarak onları günahlarından arındırma bahanesi ile haçlala damgalamış ve ibret olsun diye sokaklara atmıştır.Bu olaya italyanca "tafsiye" anldıbına gelen la purga denmiştir.Bu olaydan sonra illuminati daha vahşi, daha saldırgan olmuştur.Bu olaydan sonra bir illuminati ustası heykeller yaparak Roma'nın farklı yerlerine yerleştirmiştir.Bu heykellerden her birinde diğerini gösteren ipuçları vardır.Bu yolu tamamlamayı başaranlar illuminatinin gizli toplantılarını düzenlediği "aydınlama kilisesi"ne ulaşır ve bir illuminati olurdu. Söylentilere göre Gallileo bu yolun başını önemli bir eserinde kamufile etmiştir."Dan Brown'ın Melekler ve Şeytanlar" romanında bu konu işlenmiştir.

    Günümüzde illuminati
    illuminati, günümüzde ünlü şahsiyetleri tehdit etmek, tarikata katılmaya zorlamak gibi haberlerle gündeme gelmektedir. Amerika Ve Batı Avrupanın Bir kısmında hala aktif olarak bulunan bu tarikat, bu bölgedeki tanınmış şahsiyetleri 2 ye bölmüştür.

    Katılanlar
    illuminati tarikatına katıldığı bilinen çok sayıda ünlü sanatçı ve siyasi lider vardır. Sanatçıların başında Lady Gaga, Tom Cruise, Britney Spears, Justin Timberlake, Paris Hilton gibi isimler bulunurken siyasi kısmı bir hayli şaşkınlık verici. Siyasilerin başında ise George W. Bush, Bill Clinton, Hillary Clinton, Angela Merkel gibi isimlerin bulunduğu iddaa edilmektedir. Türk olarak ise Tarkan ve Sertap Erener örnek gösterilebilir.

    Reddedenler
    Sanat dünyasında çok ünlü isimler bu tarikatı reddetmiştir ve ölüm tehdidiyle karşılaşmıştır.Bu isimlerin başında önceden illuminati'ye üye olup sonradan reddeden Michael Jackson'dır ve bazı kaynaklara göre de Jackson'ın ölümü bu tarikata bağlıdır. Eminemde bu tarikatı reddedenlerdendir, özellikle kızının dünyaya gelmesinden sonra özel hayatına ve kişiliğine çeki-düzen veren Eminem en başından beri bu tarikatı reddetmiştir. Ayrıca 2Pac ve Bob Marley'de illuminati karşıtıydılar .
    ···
   tümünü göster