1. 51.
    0
    @1 bak guzel arkadasim, biraz uzun olacak ama cahil kalma diye usenmeyip yaziyorum;
    1. uzay bir bozluktur, hicliktir yani. boslukta surtunme diye bir sey olmadigindan ve enerjinin korunumu yasasina gore, hareket eden bir cisim, baska bir kuvvet etki etmedigi surece hep ayni yonde sabit hizla hareketine devam eder.
    2. cisimler, kutlelerinin buyukluklerine gore diger cisimlere kuvvet uygularlar. uyguladiklari kuvvet cismin kendi kutlesine ve diger cisimle arasindaki uzakliga gore degisir. buna da kutle cekim kanunu denir.

    simdi bunlari goz onunde bulundurarak, dunya belli bir rota izleyerek surekli gunes etrafinda doner. donmesinin sebebi gunesin dunyaya uyguladigi cekim kuvvetidir. ayrica gunes disindaki diger tum cisimler, gezegenler, astroidler yildizlar vs, de dunyaya kuvvetler uygular. dunyanin cizdigi eliptik rotada bu kuvvetler dogrultusunda sekillenir. (ayrica bakiniz: kepler kanunlari)

    simdi dicen ki madem gunes dunyayi cekiyor, dunya neden gunese carpmiyor... bunun sebebi de dairesel hareket eden cisimlerin merkez kac kuvvetiyle dondukleri merkezden uzaklasma egilimleridir.

    umarim yeterli olmustur...
    ···
   tümünü göster