1. 1.
    +195 -25
    merhaba,

    ben inci sözlük moderatörlerinden "patientia" nikli kişiyim. oncelikle belirtmek isterim ki ergen kafalarında ucube bir üniversite öğrencisi değilim, ceza hukuku alnında uzmanlaşmaya çalışan bir avukatım, kişisel ön yargılar ile başlıyalım kırmaya, sonra fikirlere de sıra gelir. neyse. bugünkü radikal gazetesinde çıkan köşe yazınızı tüylerim diken diken olarak okudum maalesef. magazin haberciliği üslubu ve fotomaç türevi, mesnetsiz haber yapan gazeteler içeriği ile yazmış olduğunuz köşe yazısı beni cidden hayal kırıklığına uğrattı.
    bilen birine yeni bir şey öğretmek çok zordur, siz de "inci sözlük" ve yaptıklarını çok iyi bildiğiniz için sanırım hakikat şu aşamada biraz kifayetsiz gelicek. ben yine de üzerime düşeni yapıyorum; "bilmediğini bilene öğretiniz, bilmediğini bilmeyenden kaçınız" demişler, ben son derece iyi niyetli bir yaklaşımla kaçmak yerine bunu yazmayı uygun gördüm.
    kaleme aldığınız yazının her satırı ayrı bir hata ve cehalet barındırdığı için alıntılama yaparak gidceğim parça parça, anlaşılması daha rahat olsun diyerekten:
    1- "toplanıp ‘ziyaret’ adını verdikleri ve pek de hoş karşılanmayan korsan sanal eylemler yaparlar:
    örneğin bir tv ya da radyo progrdıbına topluca mail gönderip muhataplarıyla dalga geçerler. bir web sitesini ya da sosyal medya motorunu hack’lerler. birbirlerine ‘panpa’ diye hitap ederler. tdk’ya göre hiç bir manası olmayan bir kelime. "

    öncelikle ziyaretler sanıldığının aksine gayet hoş karşılanıyor, zira ziyaretler farkındalığı arttırarak bir bilincin oluşmasını sağlıyor. aynı zamanda bu ziyaretler ile sıradanlığa yüz tutmuş sistemler kendi içlerindeki hatalar kullandırılarak ne kadarda hastalıklı olduğu vurgulanıyor, yani bu ziyaretleri hor görmek en basit anlamı ile bağnazlıktır.
    bir tv ve radyo progrdıbına topluca mail gönderildiği doğrudur, ama muhattap ile organize ve kolekktif bir biçimde dalga geçildiği külliyen iftiradır. zira hiç bir ziyarette kişilik haklarına müdahale edilmesi söz konusu olamaz. toplu mailların hedefi her zaman sistem ve içinde barındırdığı uyuşuk otomasyondur. insanların düşünmeden aptallaştıralarak zihinleri öldürülerek yayın yapan programlar bu vesile ile ikaz edilmektedir.
    bir web sitesinin ve/veya sosyal medya motorunun hacklenmesi ise tamamen cahilce yapılmış bir yorumdur. bilindiği üzere web sitelerinin veri tabanlarına girmek ve bunlara müdahale etmek suçtur, sizin "hack" olarak algıladığınız şey ise şudur:
    bir sistem vardır. bu sistem ya işlerlik açısından ya da yanlışlıkla bir açık barındırır. bu açık bulunduğunda sistem kendi açığı ile manipüle edilir. buna örnek facebook ziyareti verilebilir. facebook, insana, çoğunluğa fazla güvenerek ingilizce dışındaki dillerin çevirisini genele bırakmıştır. söz gelimi "like" tuşu türkçe dilinde "beğen" olarak tercüme edilir ve yeteri miktarda insan "like" ı "hastası oldum" olarak facebook'a tavsiye ederse, facebook' u türkçe kullananlar "like" tuşunu "hastası oldum" diye görür.
    bu tip ziyaretlere çeşitli anlam ve misyonlar yüklenebilir, ya da kısa yoldan eğleniyoruz denebilir. fakat her ne denirse desin kesinlikle bunlara "hack" denemez.
    "panpa" kelimesinin ne olduğu neden kullanıldığı gibi şeylere girmicem. kısaca her insan bilir ki "dil" yaşayan bir organizmdır ve dilin kullanımı o dili kullanan kişileri enterese eder, jargon denilen şey böyle bir şeydir. sizi bizzat tanımıyorum ama eminim sizin de diliniz de "aşkitom" vs. gibi anlamız bir kelime illa ki vardır. siz de olmasa bile bu tip bir kullanımı ilk kez duyucak kadar kendinizi sosyal yaşamdan soyutlamadığınız var sayıyorum. fil dişi kuleler kafasını bu varsayımdan tenzi ederim.

    2- "bu kontrol edilemeyen, makul ve manalı bulunmayan halleri, kamu alanına çıktıkları birkaç okazyonda yüzlerini maskeyle gizlemeleri gibi sebeplerden onlara ‘vandal’, ‘terbiyesiz’, ‘anarşist’ diyenler vardır. "
    i̇nci sözlük olarak benimsenmiş tek orak görüş "bireysel irade" dir. kişilerin anarşzim, vandallığı ve/veya terbiyesizliği ancak bunları yapanı ve/veya savunanı bağlar. biz denilen kavram üslupta birleşmiş içerik olarak bireyselleşmiş bir kavramı ifade eder. aitllik duygusu içerisinde inci sözlük içeriğini anlamlar ve misyonlar yüklemez. bu açıklamalardan sonra gelicek olursa: maske takılması hadisesi inci sözlükte hiyerarşik bir bağlılığın olmadığı, herkesin eşit olduğu hususlarını göstermek içindir. inci sözlükte yasalar dışında bir denetim mekanizması ve "yöneten" titri ile ayrıcalıklı bir zümre yoktur. söz konusu mazskeler bu hususların metaforik bir analtımından başkaca bir anlam taşımamaktadır. maske sebebi ile on binlerce kişiye "vandal, terbiyesiz vs." diyen şekilci ve faşist kişileri kendi vicdanları ile baş başa bırakıyorum.

    3- " bir yandan da i̇stanbul büyükşehir belediye sporu(i̇bb) desteklemeye karar verirler. sebep; hiç iyi taraftarı yoktur o takımın. ve i̇nci’ciler bir anda ‘bozbaykuşlar’ diye bir holigan taraftar grubu oluştururlar. i̇bb için. "

    söz konusu taraftar grubu şu motto ile kurulmuştur: "türkiye' nin en kalabalık şehrinin, en yalnız takımını destekliyoruz." sporun şiddet fanatizm küfür olmadığını kanıtlamak ve öteki olmak adına atılmış bir adımdır. boz baykuşlar adı ile anılan taraftar grubu taraflı trafsız pek çok medya organınca övülmüş diğer taraftar gruplrına örnek gösterilmiş, hakkında programalr ve belgeseller yapılmış bir taraftar grubudur.

    holigan lafına gelicek olursak: holiganizm ingiltere' de ortaya çıkmış bir kavram olup, holigan "futbol teröristi" anlamında kullanılır. tüm devletlerce spordan arındırılmaya çalışılan holiganizm sıkı yasalar ile sahalardan uzak tutulmaya çalışılıyor, günümüzde türkiye bu kavramı "sporda şiddet kanunu" ile önlemeye çalışıyor. boz baykuşlarbırakın holigan olmaı, kurulduğu ilk günden beri sportmenlikleri ve sahip oldukları fair play ruhu ile örnek gösterilmiş, saygı duyulmuş ve tüm dünyada tanınmış bir taraftar grubudur. (düm dünyada dedim çünkü boz baykuşlar ile ilgili enternasayonel bir belgesel de çekilmiştir.)

    bağlı bulunduğunuz ve yazı yazdığınız radikal gazetesinde bile boz baykuşlar ile ilgili güzel haberler çıkmıştır. sanırım kendi gazetenizi dahi okumuyorsunuz...

    4- " ya da geçen seçimlerde, soyulan tekel bayiini cansiperane biçimde savunduğu youtube videosuyla tanınan ‘ahmet abi’yi bağımsız milletvekili adayımızdır diye lanse ederler. ahmet abi seçilemedi ve onlara biraz kırgın ama olsun. "

    özet: platon' un devlet adlı eserinde buyurduğu üzere: " tüm yönetim biçimleri hastalıklıdır, ama şüphesiz ki en hastalıklısı demokrasidir."

    bu konu üzerine çeşitli mecralarda onlarca röportaj verip, saatlerce konuştuk. hedefimizin siyaset yapmak olmadığını politik bir ziyaret düzenlendiğini, temsili demokrasinin hastalıklı yönlerini, merkezden atama ile gönderilen milletvekili adaylıklarını, yüzde 10' luk seçim barajını, bunları tek tek irdeledik. bunlar hakkında düşüncelerimizi dilimiz döndüğünce anlattık. söz konusu bağımsız milletvekili adayının da bu yönü ile bir ikaz olduğunu söyledik.

    bu konuda nemalanmak, sonuç odaklı düşünmek gibi düşüncelerimiz asla olmadı. ve biz anlayan farkında olan kişiler için istediğimizi gerçekleştirip sesimizi duyurduk. bu politik ziyareti eğlenceli bulan kadar, tek taraflı ve magazinsel olarak gören de oldu. bu yaklaşımlar kişileri bağlar. ama siz bir gazeteci olarak bu tip yorumlar yaparken 2 tarafı da dinlemek ile mükellefsiniz. olayı sadece bir yönü ile değerlenidirp hakikate ulaştığını sanmak habedrcilik ile çok bağdaşmasa gerek. bu konuda şahsınızca tarafımıza yöneltilmiş soru ve bilgi almaya yönelik bir talep bulunmamaktadır. insanların bilmediği konularda fikir sahibi olması ülkemizde yaygınca gözüken bir durum olmasına karşın sizin gibi kişilerde gözükmesi beni son derece şaşırtmakta.

    bundan sonra devam eden yazınız serkan inci ve umut kullar' ın kaleme aldığı bir kitaptan belli başlı alıntılar ile devam etmekte. daha sonrası için yorum getimeyeceğim. ama yukarıda kalem aldığınız, yanıltıcı, yanlış, mesnetsiz ve tek taraflı düşüncelerin düzeltilmesini talep ediyorum

    bunun yanında tekrarlamakta fayda görüyorum:

    inci sözlük formatın, gruplaşmanın olduğu bir yer değil, bireysel irade ile hareket eden homojen toplulukların bir araya geldiği bir yerdir. bu sebeple inci sözlük içerisinde "bu söylenemez veya bu ancak bu şekilde söylenir" gibi bir dayatma mümkün olamaz. inci sözlük' ün tek sınırı tükiye cumhuriyeti mevzuatı olmakla birlikte içeriği, içeriğini oluşturan kişilerce belirlenir. inci sözlükte argo kullanımı bu sebeple abes karşılanmamalıdır. sırf argo ile sınırlaman yanlış olacaktır inci sözlşük'ün içeriği insanların özgür olduğunda neler yapacağının bir izdüşümüdür. toplumu çoğunluğu eleştirmek hakkınız saklı kalmak kaydı ile inci sözlük'ü bu tartışmanın dışında tutmanız gerekemktedir.

    sorgulanması gereken farklı, öteki olanın neden bu denli rahat ve kolayca ötelendiğidir. bu zihniyet baskıcı, sansürcü, gerici ve faşist bir zihniyettir. o sebeple öteki olana saygı duyulması en tabi haktır.

    sevgiler...
    ···
   tümünü göster