1. 1.
    +10 -5
    beyler cemaat ajanıyım yaklaşık 4 yıldır bu işi yapıyorum. siz sormadan bazı bilgileri paylaşayım ben.

    türkiye de yaklaşık 10 cemaatin arasına sızdım. öğrendiğim bilgileri buraya yazcam.

    ---nurcular---

    nurcular kendi aralarında 4 ana cemaate ayrılmıştır. bunlardan ilk ayrılan yazıcılar grubudur.

    a)fetullahçılar:
    türkiye deki en taşaklı cemaat. huur çocukları emniyetten, ösym ye kadar bir sürü yerde elemanları var. nufüsu ençok olan bunlardır. bilindiği üzere bunların başkanı fetullah gülen. erzurumlu ama uzun süre izmir de imamlık yapmış. bu sayede izmirde bir sürü eleman toplamış. merkezi izmir diyebiliriz. izmir de 2 tane üniversiteleri var. amk anlam veremediğim izmir gibi sosyalist bi şehirde nasıl barınıyo bu oçler yuh diyorum.
    neyse bunlar yurt dışında da hayli etkin. bunun yanında türkiye nin her ilinde dersane açmışlar. cemaatin büyük olmasının en büyük nedenlerinden biri de bu. her dersanede bay-bayan mescit bulunur. dersanedeki tüm erkek hocaların karısı yine aynı dersanede görev yapar. amlı hocalar ile erkek hocaların odaları aynı katta bulunmaz. dersanelerde seçimlere yakın kendi siyasi görüşülerinin propagandasını yapan hocalar devamlı konuşur. haftanın belirli günleri rehberlik adı altında dini sohbetler mescitlerde yapılır. 81 ilde özel yurtları vardır. yurtlarda da dersanede yapılanların aynısı fazlasıyla yaptırılır.

    b)okuyucular:
    fetullahçılardan sonra en çok nüfusu bulunan nurcu cemaatidir. bunlar dini faaliyetlere daha fazla önem verir. siyasi görüşleri fetullahçılar ile aynıdır. başkanları yoktur. çünkü said kürdi den sonra kimse onun yerini tutamaz anlayışını benimsemişlerdir. en önemli özellikleri durmadan risale okurlar. en ufak aralıkta bu kitabı okurlar. her ilde okulların yakınında mutlaka bir ev kiralamışlardır. bu sayede öğrenci çekerler. liselilere öğle aralarında buralarda beleş yemek verirler. sonra risale okurlar. sosyal faaliyetleri çoktur. özellikler pikniği çok yaparlar. ve yine orada da risale okuduklarını hatırlıyorum.
    okuyucu abileri sürekli gömlek giyer. altına kumaş pantolon kolları sıvalı ve gömlek dışardadır. sözler adını verdikleri
    apartmanlarda yediden yetmişe herkese açık her hafta ikramlı sohbetler düzenlenir. çiğ köfte vs. en çok bunlar yapar. fetullahçıları pek sevmezler. liselileri onların dersanelerine gitmemeleri için baskı yaparlar. sık sık ıspartaya gezi düzenlerler. orada bi ağaç var oraya gidip dua eder ve risale okurlar. o ağaç da said kürdi yi mi beslemiş ne. yapılanmaları fetullahçılara göer zayıftır.

    c)yazıcılar:
    said kürdi öldükten sonra ilk ayrılan cemaattir. başkanları ahmet hüsrev altınbaşaktır. ölmüştür. "hüsrev üstadımız" olarak hitap ederler. nüfusları azdır. dini faaliyetlere önem verirler. yapılanmaları çok zayıftır. kadınları çarşaf giyer. bu cemaatte hüsrev ismine çok rastlanır. sebebi başkanlarının ismi olmasından kaynaklanır. başkanları risaleyi eliyle yazarak çoğalttığı için bunlarda bu geleneği sürdürürler. her yazıcı evinin her odasında bi masa bulunur. bu masanın bir kısmı camdır. altında ışıklandırma vardır. kenarda divitler ve hokkalar bulunur. orjinal kağıdı alta koyup üstte sarı renkli bi kağıdı koyarak alttaki camdan gelen ışık yarımıyla risaleyi yazarlar. bu şekilde risaleyi orjinal halini kopya yöntemiyle çoğaltırlar. her eleman bu risaleyi kendi eliyle yazmak zorundadır. risale osmanlıca olduğu için osmanlıcaya ve arap alfabesine hakimdirler. her ilde bunların bi cilt dükkanları vardır. bitirenler bu dükkanlarda cilt yaptırırlar. fetullahçıları pek sevmezler. Fetoculara F-35 derler. 35 izmiri belirtir burada. F de belli zaten
    cemaat kesinlikle kendi cemaatinin ürünlerinden başka bişey tüketmez, dışarlarda yemek yemezler. bunun nedeni yiyecek ve içeceklerin içine katılan maddelerdir. bunun caiz olmadığını söylerler. afia diye bi markaları vardır. tüm püskevitler, çerezler, meyve suları, kolalar bu marka olmak zorundadır. ev olarak pek çok evleri yoktur.

    d)yeni asya cemaati:
    nurcuların en az nüfuslu cemaatidir. çok gevşek bi cemaattir. siyasi tepki olarak doğmuşdur. demokrat partiyi desteklerler. artık pek elemanları kalmamıştır. çünkü aşırı değişikliğe uğramıştır. bir çok başkan değiştirmişlerdir. günümüzde çok rastlanmaz.

    Not: said nürsi öldürülüp bi yere atıldığı için mezarı filan yoktur. amk salakları milleti şu şekilde kandırmaya çalışırlar: üstadımız ölünce kendi isteği üzerine mezarının kimsenin bilmemesini istemiştir. eğer bilinirse millet orayı hurafe yapar... yalan amk gibip atılmış herif bilen yok mezarını.

    ---şimdi nakşi bendicilerden bi kaçını yazıcam.---

    osman nuri topbaş cemaati:
    merkezi istanbuldur. başkanları başta yazdığım gibi osman nuri topbaş. bunlar "hocamız" diye hitap ederler. genç dergi, altınoluk, cafcaf gibi dergileri vardır. istanbul üsküdar'da aziz mahmut hüdai nin mezarının olduğu yerde hüdai vakfını kurmuşlardır. başkanları halen sağ. o yüzden her hafta başkan sohbet yapar. adam yetmişini varmış. buna çok saygı gösterirler. geldiği an flaşlar patlamaya başlar. bunun yanında ilam denen bi yerleri vardır. küçük çamlıcanın altında. kültür dersaneleri bunlarındır. çok zengin bi cemaattir. başkanlarının bir şöförü vardır. üsküdar da çok yoğun bulunurlar. o belediyenin olduğu cadde de genç dergi filan vardır. üsttede hüdai vakfı. amk heryeri parsellemişler.

    mehmet zaid kotku cemaati:
    konyada çok rastlanır. yine her ilde vakıfları vardır. hakyol vakfı bunlarındır. başkanları 2 defa ölmüştür. şimdi nurettin çoşan vardır. bundan önce mahmut esad çoşan(şimdiki başkanın babası) vardı. ondan öncede başta yazığım adam mehmet zaid kotku. mehmet zaid kotku, mahmut esad çoşan'ın kayınpederidir. zengin bi cemaattir.

    süleymancılar:
    başkanları süleyman hilmi tunahandır. bu cemaattekilerde başkanın 3 ismine de çok rastlanır. parayı çok seveler. her ilde yurtları vardır. yurtların girişi kurban bayramında kesime elverişli şekilde dizayn edilmiştir. bu huur çocukları atatürke çok laf eder. sebebini bende anlayamadım ama binin evlatları böyle yapıyo. dinde haram denen faize helal fetvasını zütlerinden çıkarmışlardır. çok bozulmuştur. cemaatte borsacıya filan çok rastlanır. yurtlarda sıkı bi disiplin vardır. kurban bayramında yurt öğrencilerinden deri toplama ekipleri kurulur. en ufak bi sohbette yardım toplarlar. dediğim gibi parayı en çok seven cemaattir. başkanlarıda ölmüştür.

    cübbeli ahmet cemaati:
    ismail ağa camii ve çevresinde toplaşmışlardır. bunlar çok temkinlidir. önceki başkanları öldürülmüştür. onun yerine bu reklamcı bin cübbeli geçmiştir. fatih'te çarşamba ilçesinde çokturlar. ve kadınları çarşaflıdır. bunlarda her hafta sohbetler yaparlar. erkekleri şalvar ve cübbe giyer. kafalarından sarık düşmez. 7 den 70 herkes bu giyime uymak zorundadır. tip olarak yazıcılara en çok benzettiğim cemaattir.
    ···
   tümünü göster