1. 1.
    +7 -2
    fenerbahçe şike yaptı diye dolanıyor millet ortalıkta. emniyet 19 maçta şike yapıldı diye açıklama yapıyor hemde soruşturma gizli olmasına rağmen. ayrıca 19 maçta şike varsa şike yaptığımızı iddia ettikleri takımların oyuncuları ve yöneticileri nerede ? neden içeride değiller ?. neden sadece korcan içeride ? kendi düşüncülerimi yazıyorum.

    bu neyin operasyonu?
    futbol dünyası, özellikle de fenerbahçe camiası pazar sabahından beri çalkalanıyor. aslında çalkalanmak dediğimiz zaman bile bir harekete, bir dinamiğe referans vermiş oluyoruz ancak durum düne kadar hiç de öyle değildi. haber ilk duyulduğu andan itibaren fenerbahçe taraftarı yaşadığı şokun ve özellikle rakip takım taraftarlarının ve medyanın yoğun baskısının etkisiyle yere yığıldı. ta ki düne kadar. önce operasyon kapsamında gözaltına alınan futbolcularımızın serbest bırakılması, aykut kocaman ve kaptan alex'in basın toplantıları, taraftarın onca basınca rağmen birlik çağrıları yapması ve tepkisini göstermesiyle şimdi bir kıpırdanma görünüyor. önümüzdeki günlerde bu kıpırdanmanın nereye evrileceği ortaya çıkacak. operasyonun esas amacı da...

    operasyonun esas amacı derken, aslında milyonlarca fenerbahçeli'nin şu anda hissettiği ancak hala amacını tam olarak çözemediği, ya da işin içinde ahlaki değerlerimiz de olduğu için kesin hükümlere varmak istemediği bir takım futbol dışı meselelerden bahsediyorum. taşlar aslında daha soruşturma sürecinde yerine oturmaya başladı bile. ancak hala, bu operasyonun neden yapıldığı, kimler tarafından planlandığı , arka planında hangi hesaplaşmaların olduğuna dair elimizde somut veriler yok. zaten süreci anlamamıza engel olan ve bizleri hareketsiz kılan mesele en çok da bu.

    burada amacım "neden şimdi", "neden fenerbahçe" gibi sorularını cevaplamak değil. sonuçta bunları ortaya koyabileceğimiz somut verilere sahip değiliz ve bu konularla ilgili şu aşamada tartışacağımız hiçbir şey komplo teorilerinden öteye gitmeyecek. ancak bir başka gerçek var ki, soruşturma sürecinde varsayımların ötesinde gerçeklerle de yüz yüze geldik. bu gerçekleri paylaşmadan, enine boyuna tartışmadan sağlıklı bir tepkiyi ortaya koyabileceğimizi düşünmüyorum.

    1. emniyetten yapılan yazılı açıklamada 19 tane maçta şike ve teşvik bulunduğu söyleniyor. fenerbahçe taraftarı da haliyle şunu merak ediyor: madem bu kadar maçta şike var, nerede bu şikeleri yapanlar? örneğin fenerbahçe-buca maçında şike varsa, bucaspor takımında şike yapan oyuncular neden gözaltında değil? yine adı geçen ankaragücü kulübünden bir kişinin bile gözaltına alınmamış olması? i̇ddialarda adı geçen i̇bb'nin herhangi bir temsilcisinin ya da i̇brahim akın'ın neden hala sorgulanmadığı? futbol federasyonu bu işlerin içindeyse, sınav sahtekarlığıyla ilgili olanlar dışında neden kimsenin ifadesinin alınmadığı? fenerbahçe dışında bu şikeye karıştığı iddia edilen diğer kulüplerin (bjk, trabzon, bursa vs.) neden sorgulanmadığı? ortada bu kadar şike varken korcan çelikay dışında bir tane bile futbolcunun olmaması nasıl açıklanabilir? futbol eninde sonunda sahada oynanan bir oyun olduğuna göre şike anlaşmaları sonucunda futbolcuların kazanç elde etmeleri gerekmez mi? ve daha buna benzer birçok mesele fenerbahçe taraftarından yanıt bekliyor.

    2. tff uefa'ya karşı yükümlülüğümüz var diyerek acele bir karar vereceğini açıkladı. ancak soruşturma kapsamında özellikle avrupa kupalarına katılacak trabzonspor ve beşiktaş'ın da adı geçiyor. durum bu kadar acilse fenerbahçe'ye uygulanacak olan prosedürün bu takımlara neden uygulanmadığını bize açıklamalılar. bu takımların isimleri uefa'ya daha sonraki bir tarihte bildirilecek de biz mi bilmiyoruz. durum bu kadar acilse soruşturmanın genişletilmesi için daha neyi bekliyorlar?

    3. birkaç iyi örnek dışında türk spor medyasının onlarca yalan haber yapması ve bu haberlerin birçoğunun üfürme olduğunun ortaya çıkması taraftarın soruşturmaya ve hukuksal sürece olan güvenini yitirmesine neden oldu. emenike'nin para sayarken görüntülendiği, sezer öztürk'ün bilmem ne kadar para aldığı, yine mehmet yıldız'ın şike yaptığı iddia edildi, ancak bu isimlerin hepsi serbest bırakıldı. bu kadar dezenformasyon varken, bu kadar yalan ortada kol gezerken fenerbahçe taraftarının gerçekten şike olduğuna inanmasını kim bekleyebilir?

    4. savcılar ve emniyet açıkça suç işledi. özellikle son birkaç yıldır yaşanan hukuk süreçlerinde ve büyük çaplı operasyonlarda toplumun en azından bir kesiminin türkiye'deki hukuk düzenine karşı güveni sarsılmıştı. bu operasyon güveni daha da sarsmıştır. daha sorgulama aşamasında davanın sonucunun ilan edilmesi, ifadesi bile alınmamış kişilerin suçlu ilan edilmesi, birbiriyle alakasız eylemlerin aynı dosyada birleştirilmesi ve en çok da bir takım bilgilerin medyaya açıktan servis edilmesi fenerbahçe taraftarının hukuksal sürecin sağlıklı işleyeceğine inancını yitirmesine yol açmıştır. kulüp başkanının eşkal fotoğraflarını yayınlanması bugüne kadar görülmemiş bir skandal. yine emniyetin yaptığı açıklamada şike yapıldığının kanıtlandığını iddia etmesi ayrı bir skandal. emniyet ne zamandan beri karar mercii haline geldi? bu konuda aziz yıldırım'ın avukatlarının sunduğu dilekçeler dikkatle okunmalı.

    5. emniyet, savcılar ve medya, taraftarı provoke etmek için elinden geleni yapıyor. bu anlamda esas şikeyi bu kurumların yaptığını söylemekte bir sakınca yok. ciddi bir yıpratma ve itibarsızlaştırma operasyonu var ve bunun ne anlama geldiğini anlayabilecek kadar türkiyeliyiz. bugüne kadar birçok şike söylentisinde, hatta ortada açılan, açılıp-kapanan ve daha açılmamış onlarca dosya varken, kulağının üstüne yatan medyanın bu operasyonda bu kadar cüretkar olmasını neyle yorumlayacağız? fenerbahçe taraftarı, üzerine sürülen kara lekeden çok, bu utanç medyasını unutmayacak.

    ve son olarak... operasyon bu haliyle sürdüğü sürece bize bunun başka bir "operasyon" olmadığını anlatamazsınız. ve fenerbahçe taraftarının öfkesini bundan sonra nasıl dindireceksiniz merak ediyorum.. yoksa fenerbahçemizi bu hale düşürenlere en büyük cezayı biz veririz, içiniz rahat olsun

    özet: bir tak bilmeden tvlerin fenerbahöe üzerinden rating yapma çabasına alet olarak hiç bir gibimden haberdar olmadan fenerbahçeyi eleştirmeyin. şimdi eksileyin huur çocukları.
    ···
   tümünü göster