1. 1.
    +4
    1) Vücut ısısı: Vücut ısısı kaybından yararlanılarak ölüm zamanının tespiti; ortam sıcaklığı 5-15 °C derece arasında ise ceset saatte 1 °C soğur.
    2) Ölü morluğu: Agoni dönemi uzun süren vakalarda ölü morlukları noktalar halinde, bu dönemde dahi görülebilir. Normalde ölümden 3-5 saat sonra başlar. 10-15 saat sonra en belirgin hal alır.
    3) Ölü katılığı: Ölümden 2-4 saat sonra başlar 10-12 saat sonra en belirgin hal alır. Zaman tespitinde, descendant yayılan ölüm katılığından yararlanılır.
    4) Kan pH'ı: Kan pH'ı ölümden sonra düşer. 7-8 saat sonra 6,4 e kadar iner. Fakat kokuşma ile birlikte tekrar yükselerek bazik hal alır.
    5) Kanın donma derecesi: Normalde canlıdan alınan kan -0,56 'C de donar. Ölümden sonra serum iyon ve elektrolit yoğunluğunun artmasına bağlı donma derecesi düşer. Bu düşüş ortama günde 0,1 'C kadardır.
    6) Kan şekerinin tayini: Sol ventrikülde ki kan şekeri devamlı azalır 7-8 saat sonra sıfıra yaklaşır. Ancak KC’ de glikojen yıkımı devam ettiğinden V.Cava inferiorda kan şekeri bir miktar yükselebilir.
    7) BOS: BOS aminoasitleri 1-12 mg’a kadar, azotu 15-40 mg’a kadar, laktik asit 15-200 mg’a kadar yükselir. Bu yükselme BOS aminoasit ve azotunda düzenli şekildedir. Belli bir süre beklemek ile yapılan ölçümler arasında orantı kurularak ölüm zamanı tespit edilir.
    8) Plazma iyonları: Plazma Na seviyesi ilk 24 saat içinde düzenli düşer sonra sabitleşir. K ise ilk 24 saat içinde düzenli artar 17 meq/lt ye kadar çıkar. Zira ölümden sonra çalışmayan Na-K pompası nedeniyle hücre içi K sürekli hücre dışına çıkar. Plazma Ca seviyesi değişmez. Cl ise düzenli düşüş gösterir. Kan üresi ölümden sonra düzenli olarak artar ancak canlı iken üremi yoksa 100/dl’yi geçmez.
    9)Sakal ve kıllar: Sakallar bıyıklar günde 0,4-0,5 mm uzar. Baltazar tarafından yapılan ölçümlerde saatlik uzama 0,021 mm olarak hesaplanmıştır. Tırnaklar 0,1 mm uzar.
    10) Gıdaların midede kalma zamanı: Bu durum kişinin yediği yiyeceklerle ve bazı fizyolojik şartlara bağlı olmakla birlikte midesi otopside boş olan şahıs 4-6 saat önce yemek yemiştir. Mide de sindirilmemiş gıda artıkları varsa ölümden 0,5-1 saat önce yemek yemiştir. Aç insanlarda safra kesesi, safra mayii ile doludur.
    11) Ölünün travmatik lezyonları: Yara ve sıyrıklarda parşömenleşme 6 saat sonra oluşur. Yaralar taze görünüşlü, kırmızı, kanamalı, yara yüzeyi doku rengi görünümünde ise ölüm yeni ve yakın zamanda olmuştur. Şayet yara yüzeyi ile su kaybına bağlı parşömenleşme, kuruma, ve kabuklanma varsa belli bir süre geçtiğini gösterir.
    12) Çürümenin başlaması: Yazın 36-48 saatte kışın 5-6 günde sağ fossa iliak bölgede çürümenin belirtisi olan yeşil renk değişimi görünür. Bu renk değişimi yazın 5-6 günde kışın 8-10 günde batın ve göğse yayılır. Ölümden 3 hafta sonra batın distansiyon nedeniyle patlar. 5 yıl içinde çürüme tamamlanır 50 yıl içinde kemikte süngerleşme olur.
    13) Kornea değişikliği: Kornea; açık ise 5 dakika, kapalı ise 24 saat içinde parlaklığı kaybolur.
    14) Kemiklerin ihtiva ettiği azot miktarı (en son zaman tespiti): Kemiğin içerdiği protein ağırlığının %4-5 i azottan oluşur. 50 yıllık kemiklerde bu miktar %3,5 350-400 yıllık kemiklerde %2,5 3000 yıllık kemiklerde %1 e düşer. Daha eski 3000-4000 yıllık cesetlerin yaşları kemik kalsiyum oranına bakılarak tespite çalışılır.
    15) Adli entomoloji: Ceset üzerindeki kurtçuklar, sinekler ve böceklere bakılarak cesedin ölüm zamanını tespitine gidilir.
    Bugüne kadar elde edilen veriler ölüm zamanını tam olarak tespite yeterli değildir. Tanatolojik özellik kokuşmanın başlayıp başlamamasına elde edilen laboratuar sonuçlarına göre hekimler ölüm zamanını yaklaşık olarak tespit etmeye çalışırlar. Bu bulgulara dayanılarak ölüm zamanı kesin olarak değil, belirli bir aralık marjında yapılır.
    ···
   tümünü göster