1. 1.
    0
    entel olmak istiyorsun, kızlı ortamlarda güven içinde film, müzik, sinema mı tartışmak istiyorsun. bunları istiyorsun ama vaktin mi yok. işte bu rehber tam sana göre. oku, uygula, 100 gün sonunda artık sen de bir entelsin.

    roman: böyle bir rehbere ihtiyaç duyuyorsan, kitap okuma alışkanlığının olmadığını düşünüyorum. o yüzden tavsiyem bir an önce aşağıdaki kitapların özetlerini bulman. sözlükte kitapların başlıklarına bir uğra, kitabın konusunu, kahramanlarını, dertlerini, tasalarını öğren.

    az spoiler içerebilir.

    - suç ve ceza-

    yazar: dostoyevski

    baş kahraman: raskolnikov

    konu: para için iki teyzeyi öldürüp sonra suçluluk hissi ile yakalanma korkusu arasında kalan bir genç

    - dönüşüm-

    yazar: franz kafka

    baş kahraman: gregor samsa

    konu: insan olarak yatıp hamam böceği olarak uyanan gencin dramı

    - oblomov-

    yazarı: gonçarov

    baş kahraman: oblomov

    konu: zütünü kaldıramayan tembel bir rus asilzadesinin dertleri

    - savaş ve barış-

    yazar: tolstoy

    baş kahraman: piyer

    konu: napolyon'un rusya'ya saldırması, üniforma giyen erkeklerin kadınlara çekici gelmesi

    - ulysses-

    yazar: james joyce

    baş kahraman: bilmiyorum

    konu: okuyan yoktur, sadece evde bulunsun yeterli

    - tutunamayanlar-

    yazar: oğuz atay

    baş kahraman: selim ışık

    konu: hayata karşı tutunamayan bir gencin öyküsü. aslında her türk entelinin olmak istediği karakterdir selim ışık.

    - kürk mantolu madonna-

    yazar: sabahattin ali

    baş kahraman: raif

    konu: tutuk raif efendi'nin alman maria'ya olan aşkı

    - kara kitap-

    yazar: orhan pamuk

    baş kahraman: galip

    konu: karısını arayan bir adamın hezeyanları

    - aylak adam-

    yazar: yusuf atılgan

    baş kahraman: c.

    konu: bir mirasyedinin aşk hayatı

    -bulantı-

    yazar: sartre

    baş kahraman: antoine roquentin

    konu: dünyadaki varoluşunu sorgulayan adamın baş dönmeleri

    -şiir: nazım hikmet, orhan veli, özdemir asaf, edip cansever, cemal süreya ve attila ilhan ve murathan mungan'dan en az birer şiir ezberle

    -müzik-

    -klagib

    -mozart: mozart'ın henüz 36 yaşındayken açlık ve sefillik içinde öldüğünü öğren. şimdilik türk marşı ve saraydan kız kaçırma sana yeter

    -beethoven: ben dünyaya insanları eğlendirmek için gelmedim diyen asabi bir adam. 5 ve 9. senfonileri bir dinle. zaten tanıdık gelecek. ay ışığı sonatı da mühimdir. vakit bulursan neden olmasın.

    -verdi, puccini, rossini: hani öküz gibi bağırıyor bu adamlar diyorsun ya. işte ona opera diyoruz. en baba eserleri yukarıda saydığım 3 adam verdi onlardan biri de verdi (böyle harf oyunlu cinlikler yap arada, zeki desinler). youtube'a turandot, aida, sevil berberi yaz, dayanabildiğin kadar dinle.

    -tenor: futbolda en önemli mevki 10 numaraysa, opera'da da en önemli mevki tenordur. pavarotti, domingo, carreras mühim adamlar. pavarotti geçende öldü, hatta türkiye'ye 50 yıl önce gelip beğenilmemişti. entel ortamlar böyle gizli bilgileri sever. yeri gelince kullanırsın.

    -rock

    bilmen gereken binlerce grup var. 100 gün sınırlı bir süre. saçma da olsa en iyi 100 rock parçası gibi listeler var, parçaları bul, indir. ama yine de bir kaç önemli isim yazarak yardımcı olayım.

    -the beatles: beatles'da dikkat edilecek en önemli nokta help albümüne kadar olan beatles'ı sevmemektir. ondan sonraki white album, revolver, abbey road sevilmelidir. john lennon, paul mccartney kapışmasında john lennon'ı tutmalısın.

    -the doors: hemen filmini bul seyret. jim morrison şair, ozan. hatta 27 yaşına geldin, ölmedin mi geyiklerinin ortaya çıkmasındaki gizli güç. neden mi. çünkü 27 yaşında öldü de o yüzden. yine muhabbetini kurtaracak gizli bilgi: stüdyoda oral ciks yaptırırken şarkı söylüyormuş.

    -metallica: burada durum karışık. çok seviyorum dersen entel de görünebilirsin, dallama metalci yaftası da yiyebilirsin. metallicada da genç ölen biri var. cliff burton. sonra grup çok bozdu zaten.

    -rolling stones: beatles iyi çocukken bunlar kötü çocuk olarak ortaya çıktı. dinlemen gereken parçaları satisfaction, angie. mick jagger hiç mi yaşlanmaz canım.

    -pink floyd: en son serdar ortaç'ın coverladığı dev grup. saykodelik rock'ın babası. bunlarda da erkenden kaybolan bir eleman var. adı syd barrett. roger waters gruba ihanet etti, sevilmeyecek.

    -led zeppelin: stairway to heaven, whole lotta love, heartbreaker muhakkak dinlenmeli. hard rock nedir tartışmalarında hard rock led zeppelin ile başlamıştır diyerek tartışmaya gir. prim yaparsın. deep purplecılar fazla konuşmasın. grubun erken ölen elemanı ise efsanevi davulcu bonzo. nasıl bir davulcu olduğunu moby dick'i dinleyerek iyice kavra.

    -jimi hendrix: 27 yaşında ölen diğer efsane. solaktır. en iyi gitarist kim tartışmasının cevabı. purple haze ve hey joe'yu müzik marketlerden ısrarla iste.

    -bob marley: özgürlük, marihuana, rasta, bir de no woman no cry. akm'nin orda posteri satılıyor. odana asman lazım.

    -jazz: caz konusunda isimler çok önemli değil. kimi dinlersen dinle, yeteri kadar entel görüneceksin zaten.

    -türkçe müzik: yeni türkü, ezginin günlüğü dinlenmeli. biraz orhan gencebay kültür mozağini tamamlar.

    -fotoğraf: fotokritik'e üye ol. kedi, sümüklü çocuk, yaşlı nine fotoğrafları çek. ben fotoğraftan anlamam deme. fotoşop senin de içindeki ara güler'i dışarı çıkaracak korkma.

    -sosyal medya: ekşi, facebook, tweeter üçlüsüne üye ol, sosyalleş. bir de blog yaz. baba ile gidilen ilk maç, annenin ağlaması, eski sevgilinin evlendiği gün hissedilenler konusunda yazacağın yazılar seni hem entelleştirecek, hemi de duygusal görüneceksin.

    -yeme, içme: bol salata, meze yiyebilirsin. balıkları tanımak mühim. lüfer'e levrek dediğin gün tüm çalışmalarımız boşa gider, benden söylemesi. kırmızı et az yemelisin. tavuk olabilir. son trend bir de taktan esnaf lokantası keşfetmek oldu. tabii ki rakı içmelisin. organik pazar cumartesi günü bomonti'de kuruluyor.

    -tatil, gezi: kız alacaksan çerkes, otel bulacaksan butik olacak. tatil yöresi olarak sana bozcaada, olimpos, kelebekler vadisi diyorum, başka da bir şey demiyorum. unutmadan bodrum çok bozdu.

    -siyasal görüş: atatürk'ü sev, ama atatürkçü olma. akp'nin yaptığı bazı işleri takdir et, ama oy verme. liberal ol, ama komünizme de saygı duy. oyunu yüzde 1'in üstünde oy alacak bir partiye sakın verme. bu seni sıradanlaştırır, camiadan atılırsın.

    -sinema: bilmen gereken filmler baba serileri, esaretin bedeli, matrix, dark city, star wars, lord of the rings, vertigo, lost highway, eternal sunshine of spotless mind, pulp fiction, big lebowski, requiem for a dream, inception, annie hall, iyi, kötü, çirkin. aslında çok daha fazlası var ama rehberimizin adı 100 günde entel olmak. süre kısıtlı. sen yine de araya bir kaç tarkovski, bergman, nuri bilge sıkıştır.

    -tiyatro: caz için söylediklerim tiyatro için de geçerli. ne seyretsen entel oluyorsun.

    önerilerimi uygula, verdiğim isimlere çalış, hatta bakarsın umduğundan daha da güzel geçer yaz. öptüm
    ···
   tümünü göster