1. 1.
    +29 -2
    öncelikle kendinizi nerede mutlu görmek istiyorsanız o bölümü yazın.

    1- kesinlikle aileniz ile yaşadığınız şehirdeki üniversiteleri yazmayın.

    2- mümkünse ilk 6 ay devlet yurdu ya da özel yurtlarda kalın. hemen hadi eve çıkalım piyasanın dıbına koyalım diye heveslenip tanımadığınız insanlar ile eve çıkmayın.

    3- çoğunuz büyük gibişler yapmak hevesindesiniz. hevesinizin kursağınızda kalmaması için aşağıdaki tavsiyeleri dikkate alın;

    a- ilk zamanlar okulda ve sınıfta kimseyle fazla samimi olmayın. özelliklede kızlar ile...

    b- sürekli tek başınıza takılın. ilk haftalarda dalyaraklar hemen karı kız olaylarına girerler. ortamlar kurarlar ve bol bol gibişeceklerini sanarlar. halbu ki o ortamdan 1-2 ay sonra eser kalmayacaktır. birbirlerini tanımadan hemen ortama dalan bu salaklar sayesinde sürekli yalnız takıldığınız için o ortamlar dağılınca meyvelerini siz toplayacaksınız.

    c- özellikle ciddi ilişkilerden uzak durun.

    d- her gün farklı bir kız gibmek için boşa çaba sarf etmeyin. diyelim ki sürekli farklı kızlar ile ilişki içerisinde oldunuz. bu sizin yararınıza değil zararınızadır. ilk senenin sonunda kızlar tarafından okulda adınız çıkar. geri kalan seneleri elinizi giberek geçirirsiniz.

    e- kampüs içerisinde en fazla kızlar ile tanışacağınız yerler ne kantinler ne de kafeler. o yerler kütüphaneler...

    4- uyuşturucu ortamlarından uzak durun. eğer öyle arkadaşlarınız veya çevreniz varsa o ortamdan uzaklaşın ve o tip insanlar ile görüşmeyin. bir kereden bir şey olmaz diyerek sakın o tarz ortamlara girmeyin.

    5- amacınızı unutmayın. amacınız; en kısa sürede okulu bitirip en güzel anılar ile üniversite hayatına noktayı koymak.

    6- girdiğiniz derslerde genellikle ön sıralarda yerinizi alın. korkmayın kimse size inek vb. gözle bakmaz. bakan olursa bile siz diplomanızı alırken onlarda size bakarak keşke bizde öyle olsaydık diyeceklerdir.

    7- derslerde sürekli not tutun. anlamadığınız yer olursa veya söyleyeceğiniz bir şey varsa kimseden çekinmeden sorun veya söyleyin.

    8- hocalar ile aranızı mümküm olduğu kadar iyi tutmaya çalışın. ama yalakalık ile aranın iyi olması arasında bulunan ince çizgiyi hiç bir zaman geçmeyin.

    9- başarı ve kariyer istiyorsanız bu dönemde kendinizi geliştirmeye bakın. bol bol kitap okuyun. toplantı, seminer vb. olaylara gözü kapalı katılın.

    10- vize ve final döneminde kimseye kıyak yapmaya kalkmayın. sizden not isterlerse ve not isteyen kişiyle samimi değilsen kesinlikle yol verin. unutmayın, kıyakçılığın sonu ayakçılıktır.

    11- maddi durumunuz iyidir değildir orasını bilemem. iyise zaten rahat bir şekilde okuyabilirsiniz. ama maddi durumunuz iyi değilse, gün gelir paranız gelmez ya da paranızı bir gecede bir ortamda bitirmişsinizdir. beş parasız kaldığınız zamanlar isyan etmek yerine durumu kabullenmek sizi hırslandırır. amacınıza giden yolda size motivasyon sağlar.

    12- gittiğiniz yerde küçük esnaf ile aranız iyi olsun. alışverişlerinizi süper marketler yerine küçük esanaftan yapın. zaten belli bir süre sonra samimi olursanız o ilde veya ilçede sırtınız yere gelmez. okulu bitirdikten sorna bile görüşürsünüz. hayat boyunca yolunuz oralara düşerse uğrayacağınız bir kapınız olur.

    13- siyasi olaylara girmeyin. bırakın birbirlerini yesinler.

    14- üniversite hayatı size sunulan ve sunulacak olan en iyi fırsatlardan biridir. bunu çok iyi değerlendirin.

    15- hocalar ile kesinlikle kapışmayın. kaderiniz onların elinde. adam istediği kadar seni o dersten bırakabilir. hakkınızı aramayın demiyorum ama takunu çıkarmayın.

    16- sınav kağıdınıza kesinlike itiraz etmeyin. en fazla sınav kağıdında maddi hata var mı diye bakarlar. maddi hata dediğimde toplama hatasıdır. örneğin; hoca 4 soru sormuştur. siz itiraz edince o 4 sorunun her birine kaç puan vermişse onu toplar. itirazın bir sonraki aşaması çok daha riskli. o aşamada da mahkemeye gidersiniz. kağıdınız bağımsız bilim kurulu inceler. özetle o işlere girneyin. gerekirse hakkınız aramayın.

    17- oturduğunzu apartmanda apartman sakinleri ile iyi geçinin. kışın zütünüz donmuş bir şekilde okuldan geldiyseniz ve evde daha yemek yoksa o arada kapınız çalar ve bir bakmışsınız alt kat komşunuz size sıcak çorba getirmiş. o yüzden sürekli herkes ile iyi geçinmeye bakın.

    18- eve çıkacağınız zaman emlakçılar sizi gibmeye kalkarlar. örneğin; evin kirası 600 lira diyelim. 4 kişi kalacaksanız size 800 lira der. o yüzden ev tutmadan önce çevredeki ev kiralarını iyi araştırın.

    19- dediğim gibi bu hayatınızın geri kalanını şekillendirecek bir fırsat. ya bu fırsatı değerlendirisiniz ya da yaptığınız hatalar yüzünden ömür boyu keşke demek zorunda kalırsınız.

    20- amacınızdan hiç bir zaman sapmayın. ilerleyen günlerde sizleri çok güzel ve bir o kadar da zor günler bekliyor. herkese hayırlı olsun diyelim...

    @4 için edit: ben kimseden medet umsunlar demedim. çevreleri ile iyi geçinmeleri tavsiyesinde bulundum. saçmalamışsın.
    ···
   tümünü göster