1. 576.
    0
    @408 "doggystyla"

    "bir cam kâseyi düşünelim: “onun aslı olan cam, kâse halini nasıl aldı?” sorusuna bir materyalistin verecek cevabı yoktur."

    kase şeklini aldığını kim söyledi. ona kase anldıbını yükleyen insan beynidir. belki onun geometrisinin/hacminin -cam haldeyken- alabileceği sonsuz ve manasız 465839468934768834834760*34869043 katrigibliyon olasılıktan biriydi. yani o cam kase belki manasız bi şekil. yani onun su tutuyor olması yani işe yarar olması bi anlam kazanacağı anldıbına gelmez. sadece geometrik bi şekildir. dünyada böyle belki kare de olabilirdi -dönmeseydi- ya da abuk subuk bi geometriye de sahip olabilirdi anlam yükleme.

    felsefe yapacak olursak. canlı cansız madde demişin. yine bunlara bu kavramları veren insan beynidir. belki canlı dediğimiz maddeler aslında cansızdır. neye göre canlı demişiz ki hareket ettikleri yaşam belirtileri olduğu için mi? belki de bu kıstaslar tam tersi tanım yapmak içinler yani cansız maddelerin özellikleri belki. nasıl kanıtlayabilirsin. yani insan oğlu mavi rengi görmüş ve mavi demiştir aslında belki o kırmızıdır. bize mavi geldiği için mi o tanım yapılmıştır. mesela siyah beyaz ya da farklı biçimlerde gören hayvanlar var. eğer biz öyle görseydik ayrımı nasıl yapacaktık. yani şunu diyorum mavi renk gerçekte mavi olduğu için mi biz ona mavi dedik. onun başka renk olduğunu insan algısı dahilinde ispat edemez. gözler ve beynimiz bizi yanıltıyordur belki de. biliyosun bazı insanlar yeşil ve kırmızıyı ayırt edemezler. yani onlar 2 kavramada aynı ismi verebilirler. ben de şunu diyorum mavi renk özünde mavi değildir. insan gözüne öyle geldiği için o isim verilmiştir. peki insan aklı bişeyi tanımladama/kavramlandırmada/cismin özünü anlamada ölçüt müdür?
    ···
   tümünü göster