1. 1.
    +6
    mason duvarcı ustası demektir. şakül, gönye, pergel, cetvel bunlar inşaatçı, mimarlık ve geometri araçlarıdır. üstad, usta, kalfa, çırak ... mason kademe, rütbe ünvanlarıdır.

    işte masonluk belki de mısır rahiplerinden, piramitlerin yapımından (ki piramit masonik bir simgedir), iyonyalı felsefeci ve pi sayısını buluşuyla ünlü geometrici, matematikçi, fizikçi bilgin pisagor'dan, rönesans/aydınlanma çağına gelmişlerdir. biz aslında aydınlanma bakımından masonluğa çok minnet borçluyuz. ancak daha sonraları fransa da ortaya cıkan burjuvalar'dan da aralarına alınmasıyla masonlar ikiye bölünmüşlerdir... ve bu durum masonların ikiye ayrılmasına sebep olmuştur. bir tarafta özgür ve özgün masonlar, diğer tarafta kabul edilmiş masonlar...

    özgür ve özgün masonlar, "burjuvalar sanatkarlar değillerdir ve para kazanmak, varsıllaşma tutkularıyla güdülenmektedirler, kesinlikle aramıza girmemelidirler ve bu bilgileri edinmemelidirler" teziyle burjuvalara karşı çıkmiştır. burjuvalar zamanla mason bilgilerini, örgütlenmesini ellerine geçirdiler, kendi çıkarları için, kapitalizmin kendi üretimini artı değer oluşumu yüzünden kendi içinde alımgücü oluşmadığından satamaması nedeniyle mutlaka dışarıya doğru genişleyerek yayılması, emperyalist özü nedeniyle tüm dünyayı yönetmek ve özgün ve özgür masonlar gibi insanlık, evrensellik, bilgi, kültür, olgunlaşma, evrene ve yaradan ulu mimâr'a yakışan insanlar olabilmek ve barış için değil, evrendeki olanakları, herşeyi kendi parasal, metafetişist, mala ve paraya tapıcı tutkularıyla ve insanlara acımasızlıkla her yola ve yönteme başvurarak, insanlık dışı durumlarda ele geçirmek için, savaş, çekişme ve çatışma için masonluğu tüm dünyada kullandılar ve kullanmaktadırlar.
    ···
   tümünü göster