1. 26.
    0
    cevap d (tartışmalı)

    seçeneklerde verilen kaslardan sadece m. brachialis'in skapula’ya tutunması yoktur ancak bu kas omuz ekleminde değil dirsek ekleminde harekete neden olur.

    m. triceps brachii skapula’nın tuberculum infraglenoidale’sine

    m. teres major skapula’nın margo lateralis’ine

    m. serratus anterior ise skapula’nın margo medialis’ine iç taraftan tutunur.

    bu 3 kas skapula’ya yapışmasaydı yani skapula’ya tutunmaları olmasaydı omuz ekleminde harekete neden olmazlardı. bu kaslar skapula’ya tutunmaları sayesinde omuz eklemini hareket ettirebilirler.

    m. latissimus dorsi en geniş sırt kasıdır. bu kasın lifleri -çok geniş bir alana tutunarak- crista iliaca’ya, fascia thoracolumbalis’e, alt torakal vertebraların proc. spinosus'larına ve bu çıkıntılar arasındaki lig. supraspinale’lere tutunarak başlar. yukarıda humerus’a doğru yükselen lifler skapula’nın arkasından geçerken skapula’nın angulus inferior’una da tutunur ve humerus’un ön yüzünde sulcus intertubercularis’in iç dudağına crista tuberculi minoris’de sonlanır. bazı kaynaklar m. latissimus dorsi’nin skapula’ya tutunmasına yer vermemektedirler. soru bu haliyle tartışmaya açık bir sorudur. ancak m. latissimus dorsi’nin skapula’ya tutunması olmasaydı yine de omuz eklemine hareketi mümkün olacaktı. bu nedenle doğru cevap olarak kabul edilebilir.
    ···
   tümünü göster