1. 1.
    +5 -2
    hayır!

    bu saçmasapan bir efsanedir.

    öncelikle yasak kararında hiçbir hukuki dayanak yok.

    Türkiye'de sadece izmir Büyükşehir Belediyesi tarafından uygulanan bu yasak insanları şiddete teşvik eden, vatandaşları korku ve telaşa sürükleyen ve hiçbir yasal dayanağı olmayan bir yasaktır. Bu yasak kararı, belediye meclis veya encümen kararlarından biri değildir. Hatta bu yasak kararıyla ilgili Başkanlık oluru da bulunmuyor.

    Ayrıca haberleşme özgürlüğünün yasalarla güvence altına alınmasına rağmen otobüslerde birilerinin cep telefonu kullanımını yasaklaması ise hukuki açıdan bir çelişki doğurur.



    içiniz rahat olsun..

    Örneğin siz bir ESHOT aracıyla seyahat ederken o otobüste en az 20 kişinin (hatta belki sizin de) telefonu açık. Şayet cep telefonu sinyallerinin otobüsü bozacağına inanıyorsanız o yolculuk sizin için bir zulüm olmalı. Fakat bilmeniz gereken şudur ki, şoför konuşmadığı ve bu nedenle dikkatini dağıtmadığı sürece cep telefonunun seyahat için bir tehlike yaratması mümkün değildir. içiniz rahat olsun..



    ESHOT genel müdürlüğü diyor ki..

    ESHOT Genel Müdürlüğü cep telefonu sağlığa zararlı diyor. Evet bu konuda haklılar. Çünkü kalp pili taşıyan insanlar ciddi risk altındalar. Fakat cep telefonunun kalp pili taşıyan insanlara olan zararını engellemek imkansızdır.

    Ayrıca ESHOT Faraday Kafesi'nden söz ediyor. Peki bu faraday kafesi sadece izmir otobuslerinde mi olmaktadir? peki diyelim ki dedikleri doğru, izmirde metroda, ve deniz otobuslerinde neden boyle bir yasak yok?



    şimdi bir düşünelim..

    otobüsün içinde telefon ile konuşmak yasak. çünkü telefonun yaydığı dalgalar halk diliyle otobüsün bir şeyine bir şey yapıyor.

    peki otobüsün içinde olmamasına rağmen otobüsün yakın çevresinde cep telefonu ile konuşulması ihtimali var mıdır?

    daha açık soracak olursak otobüsün yanında, otobüs ile aynı hızda seyreden bir arabada cep telefonu ile konuşulması ihtimali nedir? ya da otobüs durakta duruyorken otobüs durağındaki birisi cep telefonu ile konuşabilir mi?

    bu soruların cevabı evet. ve özellikle de trafiğin sıkışık olduğu saatlerde durakta beklesin veya hareket etsin herhangi bir otobüse, otobüsün motoruna veya elektronik devrelerinin bulunduğu noktaya 2 metre mesafede birilerinin cep telefonu ile konuşması hadisesi günde yüzlerce kez gerçekleşiyordur. ki bir de özellikle büyük şehirlerde 50 metrede bir baz istasyonu olduğunu, kablosuz internet hizmetinin neredeyse her yerde verildiğini düşünün...



    bilimsel açıdan..

    olay şudur ki cep telefonu sinyalleri aracın abs sisteminden ziyade dijital klima sistemine sahip otobüslerde çok ender olarak klimanın beyni diye tabir edilen elektronik sistemde zaman zaman kavram karmaşasına sebebiyet vermiştir. kaldı ki klima bakım ve onarım masrafları yeteri kadar yüksek maliyetli oldukları için şöförler ve işletmeciler tarafından, halkı can güvenlikleri ile tehdit ederek telefonları kapatma yoluna gitmişlerdir.

    varsayalım abs kilitlendi; ilk olarak bir ihtimal otobüs ani frenleme sonucu duracaktır ki savrulma söz konusu olamaz sonuçta her her otobüste esp mevcut. hadi bu olmadı frenler boşaldı diyelim imdat freni denen bişey var, retarder denen bişey var eninde sonunda otobüs bir miktar sarsıntı ile de olsa duracaktır. yani korku mahal yok. sonuçta otobüs her ihtimalde duruyor..



    ve mercedes-benz firmasının açıklaması

    mercedes'in dünya gazetesinde çıkan "cep telefonunun freni kilitlemesi teknik olarak imkansızdır. ancak düşük bir ihtimalle klima sistemini kısa bir süre için durdurabilir " açıklaması en son noktayı koymaktadır.

    ayrıca mercedes firmasının belirttiği kadarı ile bu uygulamanin sebebi türk kalp vakfı ile yapılan bir anlaşmadı. ve zaten otobüslerde gördüğümüz stickerlar TKV tarafından bastırılmaktadır.

    Cep telefonu ne yazık ki otobüslerin kitlenmesine değil insanların yasalara dahi dayanmayan bir etikete inandırılması nedeniyle birbirlerine kitlenmesine ve dolayısıyla şiddete yol açar.



    son olarak

    sevgili izmirli; özetle bu mercedes otobüsler patlamaz, kitlenmez bu yasak otobüste kalp pili kullananlarda olabileceğinden sıkıntı olmasın diye konulan bir yasaktır, saygılar.
    ···
   tümünü göster