1. 1.
    0
    Sevgili Maria Aleksiyevna
    Daha şimdiden St. petersburg u özlesem de Moskova dayaşanan yeni gelişmelerin bende uyandırdığı etki özlemi unutturuyor.
    Köyümüzdeyken mektuplaştığımız Nikitin ile buluştuk. Moskova nın şoselerinde bir ev de buludu bana. Nikitin in iki arkadaşı ile birlikte kalıyoruz
    Bulaşığı, çamaşırı dönüşümlü hallediyoruz. Bazen burada öğrendiğim batak denen oyunu oynayıp geçirme usulü yapıyoruz ev işlerini.
    Bay nikitin in mektuplarında bahsettiği ütopik düzenin adeta bir modelini kurmuşlar burada.
    Herkes herkesle eşit ve herkes çalışıyor. insanlar çok iyi ve kimse işten kaçmıyor. insanlarla konuşuyor dertlerini dinliyorlar. Bana göre bu hareket 1880 lere damgasını
    vuruyor. Bazen saray muhafızları engel oluyor bu çalışmalara hatta bu özel insanlara çok kötü davranıyorlar. Geçenlerde "çarlık kalksın" diye bağğıran bi arkadaşa çok pis giriştiler.
    Bu arkadaşta "vatan haini olsak vurmazsınız lan!" diye bağırdı. Bunun üzerine muhafızlar daha pis giriştiler.
    insanlar Avrupa da bir hayalet dolaşıyor diyorlar. Bence haklılar da; daha geçen gün çarlık kütüphanesine giderken bindiğim bir faytondaki gençler "oğlum solcu olmak lazım solcu kızlar çok güzel oluyor" dedi
    Bende arkadaşlarımdan aldığım kitapları okuyor ve kendimi geliştiriyorum. Moskova kahvelerini dolaşıp halkla sohbetlere katılıyorum.
    insanlara bu yeni düzeni anlatıyorum, ama onları ikna etmek hiçde kolay olmuyor. Geçenlerde ak sakallı " e madem öyle müdürle işçi aynı maaşı mı alacak çocuklar" dedi ve apışıp kaldık. Teorimizin üzerinde daha çok çalışmalıyız.
    Mektubunu heyecanla bekliyorum...
    hoşçakal...
    Rahmetov...
    ···
   tümünü göster