1. 1.
    +10 -2
    madem buradaki yazarların büyük bir çoğunluğu öğrenci o zaman biz de geçmiş tecrübelerimizi aktaralım. 1 kişi bile faydalansa kardır.ben kendi yaptığım işleri sayıyorum başka tecrübesi olanlarda paylaşsın lütfen.

    önce yapılmayacak işler
    -kurumsal firma:
    herkeste bir kurumsal firma sevdasıdır almış başını gidiyor amk. migros mc domalts vs gibi yerlerde aylık 300-500 liraya köle gibi çalışıyorsunuz bırakın olm bu işleri sokayım kurumsallığına müşteri dırdırı müdür kaprisi şef azarı sonu gelmez bu işlerin ömrünüzü tüketirler haberiniz olmaz.

    -idda:

    bi akıllı siz misiniz lan bu ülkede herkesin uzman olduğu tek ortak nokta futbol topu topu 18 kuraldan oluşan bu salak oyunu herkes sizin kadar biliyor. eğer bu işten gerçekten para kazanılabilseydi şuanda üniversitelerin önü spor arabalarla dolardı ananızın babanızın ne zorluklarla gönderdiği 3 kuruş parayı bu salak oyuna yatırmaktan vazgeçin artık.

    -borsa:

    borsadan para kazanılabilir ama o kişi siz değilsiniz buradan para kazanmak için ihtiyacınızdan çok fazla paraya çok iyi analiz ve tüyolara ve uzun vadeye ihtiyacınız var;o yüzden hayal kurmayı bırakın ve gerçeklere dönün.

    yapılacak işler:(bunlar benim öğrenciyken yaptığım işlerdir)

    çobanlık:
    ne oldu zorunuza mı gitti? madem son yazar alımlarından sonra buradaki yazar eğitim seviyesi ilk okula kadar düştü o zaman oradan başlayalım.

    çobanlık deyip geçmeyin anadoluda bir köyde doğan her insanın ilk mesleğidir çobanlık ve çok önemlidir.bu ülkede başbakan cumhurbaşkını olmanın yolu bile çobanlık yapmaktan geçer. burada sürüye hükmetmeyi öğrenirsiniz doğayı keşfedersiniz kendinizi tanır bol bol hayal kurarsınız. o yol kenarlarında gördüğünüz sümüklü pasaklı küçük çobanların kafasından neler geçtiğini bir gün nerelere geleceklerini tahmin bile edemezsiniz.

    pazarcılık:
    ben üniversite 1.sınıfta başladım buna tahtakaleden 100-200 lira civarı paralarla kilo ile mevsimine göre ayakkabı veya terlik alırdım bunları haftasonları trenle istanbulun yakınındaki sakarya çerkezköy gibi yerlere zütürür satardım.200 liralık bir yatırımla bir haftasonunda masraflar çıktıktan sonra 300-350 tl kazanmanız işten bile değildir.
    okuyom ben yeaaa tribiniz burada çok işe yarar ekmeğinin peşinde koşan bir öğrenciye ne belediye ne de diğer esnaf ses çıkarmayacaktır.

    saman ticareti:
    ben bu işi tam 4 yaz yaptım şehirli gençler bilmez buğday arpa gibi hububatların daneleri alındıktan sonra kalan kısmının bir makina tarafından inceltilip balya haline getirilmesine saman denir. özellikle trakya bölgesindeki çiftçiler modern yöntemlerle hayvancılık yaptıkları için pek zaman yedirmezler hayvanlarına bu yüzden buralarda samanlar ya yakılır ya da maliyetine satılır. haziran sonu gibi hasat mevsimidir bu bölgede. işte ben her haziran sonu trakyaya gider 1-1.5 lira arası bir fiyatla saman toplar kamyona yükler tarim arazisinin kısıtlı olduğu kastamonunun sahil kesimlerinde satardım 1 liraya aldığın balyayı 7-8 liraya satabilirsin nakliye masrafları çıkınca kamyonda 2000 lira kalır sezonda 10 kamyon balya sattığımı biliyorum. bunu yaptığım ilk sezon 96 model tek kapı honda civic almıştım(gülmeyin olm o zaman kral arabaydı.)

    hurdacılık:
    çöplerden toplanan plastik hurdaları işleyip tekrar ham madde haline getiren yerler vardır.bu adamlar genelde cahil olduklarından işin pazarlama kısmını pek bilmezler ben bunlardan işlenmiş granülü alıp plastik fabrikalarına satardım ihtiyacınız olan tek şey şık bir takım elbise ve çanta... hafta da 500-1000 lira arası kazanmanız işten bile değil

    seyirci organizasyonu:

    televizyonda gördüğünüz o koca zütlü teyzeler var ya işte onları parayla getiriyorlar bi dönem bu işi yaptım gerçi kanal d de param kaldı amk.

    e-ticaret:

    bunu sona sakladım çünki ben de son sınıfta keşfettim bu işi yapmak için ilk etapta büyük paraya ihtiyacınız yok sahibinden gittigidiyor gibi sitelerin üzerinden sürümü ve gideri olan ürünleri çok rahat pazarlayabilirsiniz. bu sektör benim hayatımı değiştirdi hayal bile edemeyeceğim paralar kazandırdı bana şuan bile ana faliyet alanlarımdan bi tanesi bu yıl türkiyede e-ticaret hacmi 25 milyar dolar. tavsiye ederim.

    bunların dışında başka işlerde yaptım ama en çok kazandıranlar bunlardı... köyde doğmuş ilk okulu beş sınıf aynı yerde okumuş 17 yaşına kadar büyük şehir görmemiş birisi olarak benim vizyonum bunlardı sizin çok daha iyilerini yapacağınıza eminim ama en kötüsü hiç çalışamamak boş işler peşinde karı kız peşinde ömür tüketmek die düşünüyorum
    ···
   tümünü göster