1. 1.
    +11 -4
    size 2-3 tavsiyem var. sayısalcıydım o yüzden tavsiyem sayısalcılara olacak genelde. ama sözelcilere de 2-3 lafım var.

    beyler meslek seçimi çok önemli. hiç biriniz sevdiğiniz mesleği yapamayacaksınız. aranızda 2-3 idealist tıpçı veya mühendis falan çıkabilir. ama çoğunuz mesleğe para gözüyle bakacaksınız. sistem böyle. yapacak bişey yok diyip kestirip atmak istemem ama böyle ne yazık ki.

    türkiye kaç üniversite var ? 120-130 mu ? yanlış binler. onların çoğu üniverlise. marmara, istanbul gibi üniversiteler de buna dahil.

    tıp eğitimi dünyanın her yerinde standarttır. o yüzden doğda bir üniversiteye gitseniz de sorun yok. ama cerrahpaşa, hacettepe en taşaklılardandır. haberiniz olsun.

    gelelim mühendisliğe. beyler gerçek bir mühendis olmak istiyorsanız kesinlikle itü veya odtüde okuyun. itünün bile eğitimi tartışılır beyler bu arada haberiniz olsun. yıldız ve karadenize teknik diyen kim lan bu arada ? gbashagsj öyle teknik üniversite mi olur ? onlarda bile teknik eğitim alınmamalı binler. haberiniz olsun. hele kocaeli, trakya, istanbul, marmara, ege, anadolu gibi üniversitelere girmiyorum bile. gerçek mühendis odtüden çıkar bi tek türkiyede. yardımcıları da itüden.

    mühendis olacaksanız en babası makinedir. inşaatta falan para daha fazladır. ama gerçek mühendislik makinedir. kimya mühendisliği okumayın pişman olursunuz. gıda da fena değildir ama tırt işte " gıda mühendisliği " bu ne amk ? calculus kitapları mı yemek kitapları mı bitireceksiniz amk. " çay demleme 101 dersi "

    makine dışında elektronik, bilgisayar ve işletmeye de hafiften kaçsa endüstri iyidir binler. itü'de mekatronik bildiğim kadarıyla yok. ama olursa gözünüzü kırpmadan girin. mekatronik gelecekte iyi iş yapacak. gerçe türkiyede 90dan beri genetik geleceğin mesleği. üniversiteler biyoloji öğretmeni yetiştiriyor o ayrı amk. gerçe 1-2 düzgün bilimsel çalışma da var.

    gelelim girmesi zor, çıkması orta, iş hayatı güzel olan mesleklere. böyle 2 meslek var binler. biri eczacılık diğeri dişçilik. belki dişçilikte 10 sene okursunuz ama ortodonti bitince 7-8 milyar maaşla işe başlayabilirsiniz. rahat iş. milletin ağız kokusunu çekmek dışında... eczacılık da sermayeniz varsa açarsınız dükkanınızı diplomalı esnaf olursunuz. üniversiteye gelince ege-anadolu-istanbul gibi üniversiteler bunlarda iyidir.

    öğretmenliğe kayıyourum yavaştan. eskilerde vardı böyle idealist öğretmen tipi. şimdi yok. aranızda belki 1-2 tane vardır diye yazıyorum yine de. öğretim fakülteleri taktur binler. genelde mühendislik falan kazanamamış adamlar gider. gelişiminiz tamamen kendi kendinize yapacaklarınıza bağlı. ilk seneden bedava da olsa kursiyer falan olun. gidin ilkokullu adamlara gönüllü bişeyler öğretin. 2. sene lisedekiler başlarsınız. unutmayın başarılı bir öğretmen olursanız mühendisin hayal edemeyeceği paraları kaldırırsınız. bunun için boğaziçinde okumak şart. ama boğaziçi matematik öğretmenliği bir çok tıptan daha yüksek puana sahip mesela. fakat bitirdiniz diyelim. saati 150 tl başka nerde iş bulabilirsiniz lan ? günde 1 saat çalışsanız ayda 3000 tl maaş yapar ( haftasonu çalışmadan bi de ) tabi bu sizin adınızı duyurmanıza ve öğrencileriniz başarısına bağlı. özet öğretmenlikte boğaziçi giber.

    gelelim fen fakültesine. şahsen en saygı duyduklarım bunlardır. düzgün bir ülkede puanı en yüksek bölümler bunlarınki olmaldırı. e tabi düzgün bir ülkede. fizik-kimya-biyoloji ana bilim dalları lan. ana bilim amk. ama ne yazık ki türkiyede hiçbişey kazananmış adamlar burda okuyor ve bu okullar diplomalı işsiz yetiştiriyor. eğer babanızın iyi parası varsa ve ilerde çalışmak zorunda kalmayacaksanız bu bölümlerden birini okuyun. ana amacınız üniversitede kalıp akademik çalışmalara katılmak olmalı. bunun dışında bu bölümler türkiyede iş bulmaz.

    sözelciler. ne yapın edin boğaziçi veya galatasaraya girin. sayısalcılar için odtü-itü neyse sizin için de bu böyle. kaliteli eğitimi bir burada alabilirsiniz.

    son olarak. ben aileden ayrı yaşiycam eğitim gibimde değil diyen rahat gavatlar, mutlaka anadolu üniversitesine gidin. lafımı dinleyin.
    ···
   tümünü göster