1. 1.
    +26 -1
    uzun zamandan beri ceza avukatlığı yapan bu konuda uzmanlaşmış bir kişi olarak söyleyebilirim ki esrar kullanımının bir suç olarak yasalarda yer alması akılla veya adaletle ya da sosyal dengeyle bağdaşmamaktadır.

    öncelikle bir fiil neden suç olarak yasalarda yer alır. çünkü o fiil kötü bir fiildir. başka birisine ya da toplumun tümüne bir şekilde zarar veriyordur. örneğin adam öldürürseniz hem öldürdüğünüz kişiye hem onun yakınlarına hem de toplumun tümüne zarar verirsiniz?
    peki esrar kullanımının bu şekilde bir başkasına zararı var mıdır?

    bazılarınızı duyar gibiyim bunlar içip içip olay çıkarırlar diye. yani kişide suç işleme güdüsü uyandırır gibi bir düşünce öne sürebilirsiniz. aynı şey içki için de geçerli. veya araba kullanmak da öyle. her an suç işleyebilirsiniz suça yakınsınızdır. bu sebeple bu görüşü çöpe atalım.

    ne demiştik ceza hukukuna ilişkin normlar bir şeyleri korur. kişinin vücut bütünlüğü, yaşama hakkı, özel hayatına müdahale edilmeme hakkı, malvarlığı hakkı vs. peki esrar kullanımını yasaklamak neyi koruyor. beni bana koruyor. bu zihniyetle düşünürsek içki, sigara ve hatta kişiyi obez kılacak yiyeceklerin de yasaklanması gerekir.

    hepsini geçtim. farzı misal ben intihar etmek istesem, bu sebeple altın vuruş tabir edilen fazla dozda eroini vücuduma zerk eylesem. fakat ölmesem kurtarılsam. ben intihar ettiğim için cezalandırılmıyorum ama uyuşturucu kullandığım için cezalandırılıyorum.

    ilginç değil mi beni bana karşı koruyan bir devlet var. hem de bana rağmen. benim bir yetişkin olarak kendi bedenim üzerinde söz söyleme hakkımı kısıtlıyor. bana "sen sağlıklı ol, bu toplum içindeki rolünü oyna" diyor. fakat aynı devlet ben kendi canıma kast ettiğim zaman bunda başarısız olursam beni salıveriyor. bu işte bir çelişki var.

    içinizden bazılarının "iyi de bu esrar uyuşturucu işleri hep mafyanın işleri. bunları kullananlar mafyaya hatta terör örgütlerine katkı sağlıyor" dediğinizi duyar gibiyim. o zaman şöyle düşün sen bu maddeleri legalize edersen bu maddeler mafyaya düşmez. bunu üreten çiftçi kazanır, satan kazanır taşıyan kazanır, vergilendirilir devlet kazanır, turizm kazanır. bu iş legal hale gelirse herkes kazanır mafya ve terör örgütleri hariç. onlar gelir kapısından mahrum olur. 1930 ların amerikasını düşünün. alkol yasaklanınca hemen bu işin mafyası türedi sonra da başbelası oldular.

    bu yasağı sosyal sonuçlarını baz alarak onaylayanlar olabilir. o zaman ben de onlara sorarım. kendi kendine madde kullanan birisini cezalandırmada devletin ne gibi bir faydası var. bir kişi cezaevine düşüp sabıka yiyorsa o kişinin toplumda bir yer edinmesi çok zor. kendine toplumdan dışlananların yanında, suçluların yanında yer arayacaktır. içeriye böyle ufak bi kusur için giren bir kimse yopluma devlete düzene küser. ayrıca içeri giren bir kişi cezalandırma amacının aksine ders alıp uslanmaz, suçluluğu meslek edinir. bu çoğunlukla böyledir. bir çok suçlu sabıkası gördüm ilk suçu esrar kullanmak olup sonradan deste deste suç işleyen. üstelik şunu da unutmamak gerekir. cezalandırma suçlu için olduğu kadar devlet için de bir cezadır. devletin cezalandırma yetkisini boş yere demokles'in kılıcına(tutma yeri olmayan bir kılıç, sahibinin de elini keser) benzetmiyorlar.

    özet: bütün bu yazdıklarımızdan esrarı ya da başka bir maddeyi önerdiğimiz, özendirdiğimiz gibi bir anlam çıkmasın. hiçkimse sigara dahi içmesin. velev ki birileri kendi sağlığını hiçe saydı. bu devletin onun özgürlüğünü kısıtlamasını gerektirmez. devletin korumakla yükümlü olduğu şey genel sağlıktır. bireylerin şahsi sağlıkları kamu hukuku alanını ilgilendirmez. bu yazıda bu fikir anlatılmaya çalışılmıştır. klavyemiz sürçtüyse affola.
    Tümünü Göster
    ···
   tümünü göster