1. 1.
    +2 -4
    o zamanki aptal enver paşa komtasında ki ordunun ;

    ordu, simdi adini hatirlayamadigim uzeri buz tutmus olan nehirden karsiya gecmektedir. birliklerin bir kismi gectikten sonra nehrin uzerindeki buz kirilir. ordunun orada olmasi tamamen aptallik bile olsa, bir gercek vardir ki, ikiye bolunmus bir ordu askeri olarak cok buyuk bir stratejik hatadir. onun icin geride kalan 90.000 mehmetcige nehrin icinden yuruyerek veya yuzerek gecmesi emredilir. ve o 90.000 kisi bir gecede donarak olur. inanilmaz trajik bir olaydir. ertesi sabah kalk borusu calar ama cadirlarin hicbirisinde kipirdanma olmaz. boru degil,110.000 kisilik ordunun 90.000 bini bir gecede hic savasmadan yokolup gider.
    ···
    1. 1.
      0
      Hasgibtir ordan en şiddetli dönemde 3. Ordu’nun toplamı 118,000 kişi iken ve bunun ancak 75 bin kişisi muharip sınıfında olan bir ordu nasıl olurda 90,000 şehit verir ?

      Şerif bey’in kendi beceriksizliğini ört bas etmek için ortaya attığı " 90 bin askerimiz Allahuekber dağlarında donarak öldü" bir karalama kampanyasından başka bir şey değildir. Ciddi kaynaklar ve Genel Kurmay arşivleri hastalıktan ve savaştan ölenler dahil kayıp sayısını 35 bin civarında olarak veriyor. 
      ···
   tümünü göster