1. 1.
    +3 -2
    milliyetçilik, belki insanı insan olarak ele alır ama bazılarının daha insan olduğunu söyler; eşitlikten, adaletten söz edilir fakat bazılarının daha eşit daha adil olduğunu söyler. yani her durumda da atatürk milliyetçisi de olsa kürt milliyetçisi de olsa çağının gerisindedir bu zihniyete sahip olanlar. temelde güzel, minnet borcunu ödemeye yönelik bişey olduğunu düşünebilir bu kişi(ler) ama insana salt insan gözüyle bakamayanlar, onu konuştuğu dil ya da mensup olduğu din yüzünden gözünde 1-0 geriye düşmesine sebebiyet veren şey de milliyetçilikten başka bir şey değildir. yani burda sormamız gereken şey "niye 1-0 öndeyim?" sorusudur. işte karşımızdaki insan durduk yere aşağılanıyorsa, kötü gözle bakılıyorsa orda bi durup kendimize çekidüzen vermemiz gerekir. müfredatla beynimize işlenen bu duygudan kurtulmamız gerekir.

    şimdi gelelim türkiye'de en çok önümüze çıkan milliyetçilik türlerine;

    -mhp, buduncular vs. vs.: ulusalcılara nazaran işlenmemiş odun gibidirler. yani karşınızda temel olarak iki odun var diyelim. biri işlenmiş masa olmuş(ulusalcılar) yani bir işe yarıyor. diğer yanda da, işlenmemiş kütük var. yapabildiği tek şey ocakta çay içen, kavga eden bir kütük olmasıdır. salt kütükten daha işlevseldir, evet kabul ama. sadece çay içen ve kavga eden tiplere lüzum var mıdır sorarım size. bu arkadaşlar, çağın çok gerisindedirler. günlük neoliberal politika bile yapamazlar ki daha insanî politika yapmaları mümkün değildir.

    -ulusalcılar; bunlar esasen, hürriyet gazetesinin "hürriyet" yazan kısmındaki "türkiye türklerindir" görüşüne sahiptirler. ya da atatürk milliyetçisi olarak da adlandırılabilir. ancak cumhuriyetin ilk yıllarından bu yana uygulanagelen asimilasyon politikalarıyla "ben de türküm" diyen kürdü de aralarına alabilirler ya da saf bulgar ya da yunan ya da arnavut olanların türk milliyetçisi olmasından rahatsızlık duymazlar. ama en sonunda birileri kötü olacaktır çünkü bu milliyetçilik duygusuna ket vurabilmek mümkün değildir. ek olarak bunlar üstte bahsettiğim kütüklere nazaran günümüzden daha az geridedirler mamafih neticede geridirler, ancak iyiliğe, barışçıl olmaya doğru evrilebiliteleri oldukça yüksektir.*
    ···
   tümünü göster