1. 51.
    0
    mmanuel kant

    kant , königsberg ‘ de doğdu ve orada öldü.

    11 çocuklu bir ailenin dördüncü çocuğu idi.

    1724'te, doğu prusya'nın königsberg şehrinde (günümüzde, rusya federasyonu'nda kaliningrad) dünyaya gelen immanuel kant , bu doğduğu şehirden hiç dışarı çıkmadı.

    i̇skoç asıllı mütevazı bir saracın ve dindarliğı çocukluk yıllarına damgasını vurmuş olan bir annenin oğlu olan kant, kunduracı amcasının mali desteğiyle okudu. kolejdeyken, bilimlere, matematiğe ve felsefeye karşı büyük bir merak ve yeteneği vardı.

    önce kırsal kesimde bir rahibin ve çevredeki çeşitli ailelerin yanında eğitmen olarak çalıştıktan sonra, 1755'te, privardozent (doçent) unvanıyla üniversitede ders vermeye başladı ve on beş yıl sonra latince olarak kaleme aldığı «duyulur ve düşünülür dünyanın biçimi ve i̇lkeleri üzerine» (de mundi sensibilis atque intelligibilis forma et principus) adlı bilimsel incelemesiyle mantık ve metafizik profesörü unvanını aldı.

    kant , bundan böyle, kendini bir yandan, üzerinde çok uzun yıllar düşündüğü bir felsefî öğreti inşa etmeye (ki, saf aklın eleştirisi [1781] ve bunu izleyen büyük eserler bunun ölmez kanıtlarıdır) ve bir yandan da, üniversitede ders vermeye adadı.
    ···
   tümünü göster