1. 101.
    +3
    oncelikle deizmin ne oldugunu bir acikliga kavusturalim, deizme gore tanri evreni yaratmistir ve sonrada isleyisine dokunmamistir cunku tanri olumlu ve insalcil seylere bulasmaz cunku insani yani ezeli olmayan her sey tanriyi tanri olmaktan cikarir bu fikrin onculerinden biride descartes dir. kendisi ayni zamanda girdaplar teorisi diye bilinen ve gunes ile gezegenlerin hareketini aciklayan mekanik materyalizminde kurucusudur. mekanik materyalizmde diger fikirleri gibi reform edilmeye muhtacdir.(mekanik materyalizme gore evren tika basa madde ile doludur, burda olusan girdaplar neticesinde dunya ve gezegenler eliptik/kuresel yorungeler izlerler vs vs.)bu mevzu uzun ama bu konuda descartes in gazaliden etkilendigini ve hatta musluman olabilcegini bile iddia edenler var.
    yani kalkip ben deistim demek bana biraz saflik gibi geliyor (ki bu deism mevzu zamaninda tartisilmis yeterince filozoflar tarafindan), eger inancin zayifsa ya da inanmak istemiyorsan inanma ama deistim demen bir garip illa ki kendini bir -izm ya da -ist semsiyesi altina sokman aslinda kendini bir seylere inanmak zorunda hissetmenden kaynaklaniyor olabilir mi acaba? yoksa islama ait kalbinde ki yeri bir baska dusunce ile mi doldurmaya calisiyorsun? bunlarin cevabini kendin vermelisin.
    kuranla, islam tarihi ile ilgili ise; islam sadece bireysel degil hemen hemen tum semavi dinler gibi sosyal alanida kapsar. yahudilerin de seriati vardir ve mesela israil sekuler bir ulke degil kendi seriatlarinca yonetilir, hristiyanlikta bu boslugu kiliseler doldurur bunun sebebi ise isa peygamberin seriatinin tamamlanamamis olmasidir bundan dolayi isa peygamberden sonra havariler ve kilise boslugu doldurmus, ve sosyal hayati oyle bir kaplamislardir ki bildigimiz ortacag karanligi baslamis bundan dolayi reform hareketi dogmus ve dinin etkisini bireyle sinirlamistir bati milletleri. ozetle bu gunku manada din ve vicdan hurriyeti reform hareketleri sonucunda bati da cok degil bir kac yuz yil once sekillenmistir. bu da sende ki mantik hatasinin dik alasini gosteriyor, bir dogu toplumunu 1500 yil once baslamis bir dini batili degerlerle yargilamaya calismak en azindan iyi niyetli bir yaklasim degildir bunu oryantalist kafalar dahi yapmazlar.
    kuran da 6666 tane ayet var 114 sure adlarini dahi bilmeden tum ayetleri okumadan bir kac ayetin mealine bakarak bunlari soyluyorsan bence git vicdanini bir kontrol ettir cunku aslinda sen hic inanmamissin tek ozelligin musluman anne baba dan dogmak, once atalarinin dinini adam gibi arastir ve hemen bir tefsir oku cunku meali anlaman zor, elmalili hamdi yazir i tavsiye ederim. kuran insanlara ogut veren bir kitaptir ve dinin tamami nasihatten ibarettir. mesela en uzun suresi bakara suresidir ki bakara kasaplik hayvan demektir ve genel olarak yahudilerde bahseder. kuranin buyuk bir kismi peygamber kissalari ve israilogullarindan bahseder. fakat modern fakihlere gore israil ogullarindan kasit sadece gemis zaman yahudileri degil bahsedilen kotu vasiflari tasiyan butun ademogludur. kuranda hic bir zaman peygambere hitaben devlet kur basina gec diye bir ayet duymadim, zaten peygamber de dunyaya talip olan biri degildi omru boyunca cok basit ve fakirlik icinde yasadi ve yasadigi uzere vefat etti. mekke doneminde yapilan tonlarca iskence, musluman olan kolelerin (sumeyye ve yasir ... ) katledilmesine ragmen herhangi bir guc mucadelesine girmedi ve seneler sonra medine ye hicret etti. ilk savasta onun istegi uzerine cikmadi, en basindan beri menfeatleri pesinde kosan insanlar Onu savasa ve guc kullanmaya zorladilar buna ragmen O hasimlarina beddua dahi etmedi.(bak arastir taif seferi - o donem mekkedeki baskilardan dolayi siginacak yer ariyordu-)
    cok uzattim umarim bunlar sana bir takim cevaplar verir, istersen sen yaz bende devam ederim. bu arada bu konularin uzmani degilim gunluk hayatta da dini pratigim zayif.
    Tümünü Göster
    ···
   tümünü göster