1. 51.
    +1
    @32 aslında bunun iki yönü var.

    Birincisi: kendi kendini gerçekleştiren kehanet durumları (self-fulfilling prophecy)

    tanıma gerek yok direk örnek. Kılığına kıyafetine bakıp tekin olmaz diye düşündüğün, seni gasp edeceği yönünde hissettiğin adam yolda yürürken senle karşılaşıp senin paranı gasp ederse, dersin ki ulan olacak dedim oldu. (bu konunun negatif yönleri-daha farklı yönleri de var ama artık başka zamana açıklarım.)

    Görünen köy klavuz istemez. Hiç çalışmadan girdiğin sınavdan sıfır alırsın, sen bunu sınava girerken de biliyordun. insan kendini bile bile böyle bir duruma sokar mı? yani sokmamalı hepimizin böyle durumları olmuştur. Ama hedef bunları minimuma indirmeye çalışmak.

    ikincisi: alternatif senaryolar.

    Herşey normal, herşey stabil, ama bir anda herşey değişebiliyor. Olabiliyor ya, iyiden kötüye-kötüden iyiye. Peki senin bu anlık, zamanlık, bir süre sonra değişebilecek durumlar için düşündüğün herhangi birşey var mıydı? Yani alternatif senaryolar üretebildin mi? Üret çünkü olabilir bunlar ve iyi olan durumun daha iyi olmasının kazancını katlayabilirsin. Aynı zamanda kötü durumu da bir süreliğine veya bir şekilde kompanse edebilirsin. Olay bu (anlatmak istediğim bu- yoksa hayatı kavradığım yok, bizimki alternatif çözümler)

    Borsa jargonunda bir tabir vardır adı pozisyon almak. Olası durumlara karşı bankerin/broker'ın/yatırımcının yatırım portföyünü değiştirmesine pozisyon almak denir. Hayata karşı pozisyon almak olayın iyi sonuçlanabilmesi ihtimalini arttırır. Metodolojik olarak da (kullandığın metod olarak) seni bilinmeyen tehlikelerden maksimum koruyacak, olası iyi durumları da maksimum ölçüde farkedebilip buna göre davranmanı sağlayacak bir yöntemdir. Kullanışlıdır, çok masrafı da yok.

    Diyebileceğim, pozisyon alabilmek için mutlaka yedek süren olsun. Çünkü her zaman bu şansın olmayacak.

    Hemen kendimden örnek vereyim.

    bizim okulda ingilizce sunum dersine 211 denir. bu derste benim bir sunum yapmam gerekiyordu. Konum kara para aklama yasasındaki son değişiklikler (latest amendments on money laundering issue)

    burda son değişiklik 2006 yılında yapılmış. ama ben orda 2006 diyemedim ingilizce. e duraksayınca da puan gidiyor. direk dedim 1999. nayntiin nayti nayn. Direk okunur adamı yormaz. Artık şu saniye benim sunumumda son değişiklikler 1999 yılında oldu. 2006 yı hiç karıştırmaya gerek yok. sonuç: tam puan.

    case analysis(olay değerlendirmesi): 2006 dan 1999 a geçiş bazal metabolizma dediğim şey. Direk aklıma bu geldi. pozisyon alma durumunda da ben önceden yapılan sunumları kimsenin dinlemedğini ve bu konu hakkında bilgilerinin olmadığını biliyordum. bu noktada istediğim yerde istediğim değişikliği yapabilme hakkına sahiptim. Yaptım da. Bu da durumun iyi analizi. Analiz önemlidir.

    kusura bakma, uzun oldu- ama yazıyı mümkün mertebe okunabilir kılmaya çalıştım. iyi geceler.
    Tümünü Göster
    ···
   tümünü göster