1. 26.
    +1
    @26 2010 Anayasa değişikliğiyle, Anayasa Mahkemesi’nin üye sayısı 17’ye çıktı. Değişiklikten önce yedek olan 4 üyenin asıl üyeliğe geçmesiyle, 15 olan mevcut üyeye 2 ekleme gerekiyordu. Bu nedenle, Sayıştay üyeleri ve avukatlar arasından üye seçimi yapıldı.

    Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK), birinci sınıf yargıç ve savcılar arasından seçilecek 10 asıl 6 yedek üyesinin seçimi de tamamlandı. Yüksek Seçim Kurulu kesin sonuçları açıklamamakla birlikte, ilk sonuçlar ortaya çıktı.

    Yapılan seçimler, ilk etapta usulle ilgili tartışmalar ve itirazlar öne çıksa da, net bir tabloyu ortaya koydu: Tek parti iktidarı, Anayasa değişikliklerini “katılım, görüşme ve uzlaşma” geleneğine uymadan, kendi istek ve amacına uygun olarak hazırladı, TBMM’ye getirdi, kabul etti; Meclis’te yeterli oy bulunamadığı için halkoylaması yapıldı ve hikayesi siyaset tarihine yazılacak baskı ve yöntemlerle kabul edilerek yürürlüğe girdi.

    Hız kesilmedi, Anayasa’nın geçici 18. maddesi uyarınca Anayasa Mahkemesi’ne 2 üyenin seçimi yapıldı ve AKP’nin istediği kişiler Anayasa Mahkemesi üyesi oldu. TBMM’de uzlaşma geleneğine yine uyulmadı.
    ···
   tümünü göster