1. 1.
    +3
    Methamphetamine

    NEDiR?

    Metamfetamin, anfetamin ailesinden gelen, Ritalin, Adderal, ve Dexedrin gibi bir çok reçeteyle satılan ilaçlarda da bulunan, yasadışı bir uyarıcıdır. Metamfetaminin bir çok değişik formu mevcuttur. “Speed” (Hız) genel olarak metamfetamin tuzu (HCI tozu), olan beyaz veya kırık beyaz bir tozdur. “Crystal” (Kristal) maddenin baz haline verilen addır, kırık cama benzer kristal parçacıkları formundadır. “Ice” (Buz) kristal metamfetaminin daha yüksek bir seviyesidir ve bir takım kimyasal süreçlerden geçerek cam gibi görünmesi sağlanmıştır.

    BULUNABiLiRLiK & KULLANIM

    Üretim endüstrisindeki yasa dışı patlamayla beraber metamfetaminin Amerika’da bulunabilirliği hızla artmıştır. Kullanım Hawaii’de ve kullanımın yıllardır popüler olduğu batı Amerika’nın metropolitan bölgelerinde en yüksek, seviyelerdedir. Son zamanlarda, kullanımı, doğu sahilini de içine alacak şekilde yayılmıştır. Amerika’da çok önemli bir kullanım olmakla birlikte Metamfetamin kullanımı ülkemizde sık görülen bir durum değildir.

    Metamfetamin kullanıcılar tarafından yutulabilir, burundan çekilir,
    yakılarak içilir ve enjekte edilmektedir. Hızlı ve uzun süren etkisinden dolayı metamfetamin gece kulübü ve dans kitlesinin seçtiği uyuşturucu maddelerden biri olmuştur

    ETKiLERi

    Metamfetamin maddesi ne şekilde hazmedilirse edilsin, maddeyi kullanan kişi bir “rush” (acele, telaş) veya coşku ve kendine güven hissine kapılır. Metamfetaminin etkileri genel olarak kalp atışında ve kan basıncında artış, uyanıklık, iştahsızlık, artan enerji, fiziksel aktivite ihtiyacı ve uykusuzluk olarak görülür.

    KULLANIM iŞARETLERi

    Sık ve/veya ağır kullanıcılarda göz bebeklerinde büyüme, sürekli konuşma, terleme, diş gıcırdatma, halsizlik ve titremelere rastlanabilir. Metamfetamin kullanan kişi sinirli veya rahatsız bir hale gelebilir. Bazı ağır kullanıcılar paranoid olabilir ve özellikle işitsel halüsinasyonlar görebilir.

    RiSKLERi

    Metamfetaminin her türlü alımı hemen etkiler ve bağımlılık şansını arttırır, yakılarak içildiğinde kullanıcıyı içe çekilen dumanda bulunan çok sayıda bilinen ve bilinmeyen tehlikelere maruz bırakır. Metamfetaminin enjekte etmek bir çok riskle bağlantılıdır, bağımlılık, aşırı doz, damar tıkanması, kan sistemi enfeksiyonları ve şırınga paylaşımı ile HIV ve Hepatit B, C gibi diğer enfeksiyonların bulaşması bunlardan bazılarıdır. Metamfetaminin aşırı dozları krizlere, kalp krizlerine ve felçlere sebep olabilir. Devamlı aşırı kullanımın beyin ve vücut üzerindeki hasar verici etkileri en çok ilgi uyandıran yanı olmuştur.

    Metamfetamin kullanımı uykusuzluk, iştahsızlık, artan kan basıncı, paranoya, pgiboz, saldırganlık, düzensiz düşünme, aşırı değişken ruh hali, ve bazı zamanlar halüsinasyonlara yol açabilir. Bir çok kullanıcı tükenmiş duruma gelir ve bu da onları çeşitli hastalıklara maruz bırakır. Ağır kullanıcılar tarafından metamfetamin kullanımının kesilmesi ağır depresyon, letarji ve korku dolu yoksunluk krizleri yaratabilir. Bazı çalışmalar aşırı dozlardaki metamfetaminin, ruh hali ve hafızayı kontrol eden beyindeki bir kimyasal olan dopamin reseptörlerine zarar verdiğini göstermektedir. Bu konu üzerine çalışmalar halen devam etmektedir.

    özet: züte gelirsin sakın bulaşma
    Tümünü Göster
    ···
   tümünü göster