1. 1.
    +1
    GEYiK

    http://2.bp.blogspot.com/...lI/s1600-h/geyik+copy.jpg

    Radlof, boynuzları iki kürekli sığın geyiği Altay Türklerinin ululadıklarını ifade eder.

    Teleüt Türklerinde her şamanın bir ruhu vardır. "bura", "bur", "pur" gibi çeşitli sözcüklerle ifade edilir ve geyik anlamında da kullanılır. Geyik boynuzları Şamanların önemli sembollerindendir.

    Türklere, Ergenekona girişte, Hunlara batıya göçlerinde dişi bir geyik yol gösterir.

    Orta Asya sanatında, yarı insan yarı geyik halinde gösterilmiş tasvirler vardır. Mitlerde dokuz boynuzlu yada budaklı sigun geyikler de görülür.

    GÖK KURT

    http://3.bp.blogspot.com/...rZI/s1600-h/kurt+copy.jpg

    Gök Kurt ve Ak Geyik gökte doğmuşlardır. Kurt sürülerini idare eden kurtlara gök kurt, geyik sürülerini idare eden geyiklere gök geyik denir. Bazı Türk halkları, soylarının, kurttan bazıları geyikten türediğini kabul eder. Cengiz hanın ilk ataları gök kurt ve dişi bir geyiktir. Gök kurt Türk mitlerinde özel bir yere sahiptir, öyle ki Türkler kendilerine "göksel Türkler" anldıbına gelen "Kök Türk" adını vermişlerdir.

    GÖK SAKALLI HIZIR

    http://3.bp.blogspot.com/.../h%C4%B1z%C4%B1r+copy.jpg

    Hızır anlayışı, Türklerde eski Türk düşüncesi ile bezenmiştir. Mitlerde kayın ağacından inip, insanlara yardım eden ve çocuklara ad veren "gök sakallı" veya "aksakallı" ihtiyarlar görürüz.

    Aksakallı yaşlılara ak-boz atlı tanıtması da eklenir. Altın sakallı "ay koca" olarak da tasvir edilir. Elinde hayvan başlı "çevgen" denen bir asa tutar, Ak-boz ata biner ve giyimi de aktır.

    BÜGÜ TEKiN

    http://2.bp.blogspot.com/...h/b%C3%BCg%C3%BC+copy.jpg

    En tanınmış adları "bögü" ve "tengri" idi. Bögü Uygurca alim, filozof anlamında kullanılır. Ayrıca büyücü sihirbaz anldıbına da gelir. Kendisi savaşçı bir kağan değil, filozoftur. Bügü Kağan, Mani dinini Uygurların resmi dini olarak kabul etmiştir. Mani dinine mensup olanlar beyaz elbise giyerdi.

    DENiZ TANRIÇASI-GEYiK TANRIÇA

    http://4.bp.blogspot.com/...anr%C4%B1%C3%A7a+copy.jpg

    Göktürklerle ilgili bir mitoloji de, Göktürklerin atalarından birinin, (ki ataları kurttur) bir mağarada, ak geyik kılığına giren bir deniz tanrıçası ile ilişkisi olduğu anlatılır. Göktürkler nesillerinin kurttan geldiğini söylemekle beraber efsanelerinde dişi geyikte rol oynar. Dişi geyik bir ilahedir ve vücudundaki lekeler yıldız işaretleri olarak görülür. Dişi geyik eski Hun anlatılarında yol gösterici rolü oynar.

    TEPEGÖZ

    http://2.bp.blogspot.com/...0-h/tepeg%C3%B6z+copy.jpg

    Tepegöz Kaf dağında yaşar çoban ve peri kızının evliliğinden doğar. Annesi dişi bir Alageyiktir.

    Tepegöz su üzerinde yüzen başı gözü belirsiz bir ciğere benzetilir. Tepegöz bazen dişi bazen erkektir. Tepegöz tek gözlüdür. Tepegöz'ün parmağındaki yüzüğü annesi takmıştır.

    Altay Türk destanlarında devlere yelbegen denir. Yelbegen insan biçiminde, çok büyük, üç yedi veya on iki başlı siyah ve sarı renklidir. Güneş ve ay tutulması devlerin yemesi olarak tanımlanır. Türk destanlarında devler atların düşmandır. Demir yelbegen karaçam boylu, kara atlı ve çokmarlıdır.(çokmar hayvan başlı sopa veya gürz asa sopa) Büyük kulaklı devler ise yeraltındadır. Dev anası denen dişi devler de vardı. Alt dudağı yerde üst dudağı gökte olan devler Anadolu Türk masallarında sık kullanılan bir motiftir.

    bu entryde yer alan bilgiler ve resimler nuray yakaryılmaz'ın çalışmalarından derlenmiştir.
    daha detaylı bilgi almak isteyenleri http://akana.blogcu.com/turk-mitolojisi/4864731 adresine davet ediyorum.
    Tümünü Göster
    ···
   tümünü göster