1. 26.
    0
    dört arkadaş bir akşam taks maçı izlemek üzere yola çıkarlar. ancak yoğun trafiğe takılmaları yüzünden maçı kaçırma ihtimalleri gündeme gelir. arabayı kullanan arkadaşlarının ise hiçbir şekilde bu maçı kaçırmak gibi bir niyeti yoktur ve ana caddeyi terk edip arka sokaklara dalar. kestirmeden gitme uğruna şehrin varoşlarında kaybolurlar. ardından bir adama çarparlar ve adamın bir çete tarafından infaz edilişine şahit olurlar. elbette çete arkasında şahit bırakmak istemez.

    gayet iyi bir film olmasına rağmen nedendir bilinmez pek tanınmayan bir film. oysa oldukça keyifli olan film orijinal bir fikre sahip. hafif aksiyon soslu ve gerilimli bir suç filmi izlemek istiyorsanız “judgment night” keşfedilmeyi bekliyor.

    imdb puanı: 6.3
    (sadace aq ?, 10.01.2012 21:32)
    --- (bkz: enter the void) (2009)---

    tokyo’da uyuşturucu satıcılığı yapan bir genç olan oscar günün birinde polisin yaptığı bir baskında vurulup ölür. bu noktadan sonra ruhu şehrin üzerinde dolaşmaya, arkadaşlarının ve kız kardeşinin yaşadıklarını izlemeye başlar.

    bir önceki filmi “irréversible” ile sinema dünyasını ayağa kaldıran ve adını tüm dünyaya duyuran gaspar noé’dan sıra dışı ve kışkırtıcı bir film daha. yönetmeni tarafından ‘pgibodelik bir melodram’ olarak tanımlanan film görsel yapısı, kullandığı renkler ve başkarakterin gözünden sunulan anlatımıyla izleyiciye bir tür uyuşturucu transı yaşatıyor. kesinlikle herkese göre bir film değil.

    imdb puanı: 7.2
    (sadace aq ?, 10.01.2012 21:32)
    güzel olmuş devam bin
    (ottomanboy ?, 10.01.2012 21:33)
    --- (bkz: contagion) (2011)---
    bir uzak doğu ülkesinden dönen bir kadın, dönüşünden birkaç gün sonra kendini iyi hissetmemeye başlar. kaldırıldığı hastanenin acil servisinde hayatını kaybeder. doktorlar kadının ölüm sebebini açıklayamazlar. kısa zamanda anlaşılır ki insanlığı tehdit eden yeni bir virüs söz konusudur ve solunum yoluyla son derece hızlı bir biçimde yayılmaktadır.

    “sex, lies and videotape” ile ilk çıkışını yapan, “traffic” ile en i·yi yönetmen oscarı kazanan, “ocean’s eleven” ile adını cümle âleme duyuran steven soderbergh’in bu son çalışması, salgın temalı felaket filmlerini sevenlerin beğeneceğini düşündüğüm bir film. matt damon, jude law, laurence fishburne, gwyneth paltrow, kate winslet gibi zengin bir oyuncu kadrosuna sahip olan film, bu kadrodan da anlaşılacağı üzere birkaç farklı karakter üzerinden birkaç hikâye anlatıyor. temposu yüksek bir film bekleyenler hayal kırıklığına uğrayacaklardır. “traffic”te olduğu gibi, neredeyse belgesel tadında, gerçekçi bir yapım. özellikle yaşanabilecek büyük çaplı bir felaket sonucu insanların neler yapabileceği gayet güzel yansıtılmış. benzeri bir durum için bkz. “blindness”

    imdb puanı: 6.9
    (sadace aq ?, 10.01.2012 21:33)
    --- (bkz: pitch black) (2000)---

    yolcu taşıyan bir uzay gemisi, geçirdiği bir kaza yüzünden en yakındaki gezegene zorunlu iniş yapar. yolculardan ve mürettebattan kurtulanlar kazayı sağ atlattıkları için şükrederlerken, son derece tehlikeli bir suçlunun kaçmış olduğunu fark ederler. fakat gezegene karanlık çökmesiyle birlikte gezegenin, riddick isimli bu suç makinesinden çok daha tehlikeli şeyler barındırdığını öğreneceklerdir.

    2000’lerin en iyi bilim kurgularından olan film; bilim kurguyu, aksiyonu ve gerilimi son derece başarılı bir biçimde harmanlamayı başarıyor. evet, vin diesel pek hazzettiğim bir oyuncu değildir ancak bu filmde rolüne cuk oturmuş. sonrasında çekilen “chronicles of riddick” isimli devamı, bu filmin tadını yakalamayı başaramadı. hâlâ seyretmemiş bir bilim kurgu meraklısı varsa ilgilensin derim.

    imdb puanı: 7.0
    (sadace aq ?, 10.01.2012 21:34)
    reserved
    (delioldum ?, 10.01.2012 21:34)
    --- (bkz: a dangerous method) (2011)---
    genç pgibiyatrist carl gustav jung’un hayatı sabina spielrein isimli genç bir kadın hastanın, çalıştığı kliniğe yatırılmasıyla değişecektir. aralarındaki doktor-hasta ilişkisi zamanla farklı bir boyuta taşınır. aynı dönemde jung, fikirlerinden son derece etkilendiği, pgibanalizin kurucusu sigmund freud ile de tanışma fırsatı bulur. onların arasındaki baba-oğul, usta-çırak ilişkisi de vakit geçtikçe değişime uğrayacaktır.

    sinema dünyasının en nevi şahsına münhasır yönetmenlerinden biri olan david cronenberg, takipçilerinin gayet iyi bildiği gibi 2000’lerin başından itibaren, ilgisini insan bedeninden insan zihnine kaydırmış durumda. filmleri eskisi kadar kışkırtıcı olmasa da derinlik bakımından eskilerden aşağı kalır yanları yok.

    film ‘yıldızlar geçidi’ tabirini hak eden bir yapım. freud rolünde izlediğimiz viggo mortensen, üçüncü kez bir cronenberg filminde yer alıyor. son yıllarda adından sıkça bahsettiren michael fassbender, jung rolüyle oldukça iyi bir oyunculuk sergiliyor. “karayip korsanları”yla tanınan keira knigtley de performansının doruğunda. ve filmin asıl sürprizi ise çok kısa bir süre görülmesine rağmen filmin gizli yıldızı olmayı başaran vincent cassel.

    film, christopher hampton’ın “the talking cure” isimli tiyatro oyunundan uyarlanmış ki oyun da john kerr’in “a most dangerous method” isimli kitabından uyarlama.

    cronenberg filmleri genellikle her sinema izleyicisine hitap eden yapımlar değildirler. bu film ise her cronenberg hayranına hitap edecek bir yapım değil.

    imdb puanı: 7.0
    (sadace aq ?, 10.01.2012 21:35)
    --- (bkz: ran)(1985)---
    derebeylik dönemi japonyası’nda bir savaş beyi artık yaşlandığını düşünerek topraklarını üç oğlu arasında paylaştırır. büyük ve ortanca oğullar bu kararı saygıyla ve memnuniyetle karşılarken küçük olan itiraz eder. babasının bu kararının sağduyusuz ve düşüncesizce alınmış olduğunu söyleyerek karşı çıkar. bunun karşılığında evlatlıktan reddedilir ve sürülür.

    film görsel açıdan da muhteşemdir. renk kullanımlarıyla izleyeni içine çeker. özellikle savaş sahnesindeki renk kullanımları oldukça çarpıcıdır. filmin hemen her sahnesi bir fotoğraf karesini andırır niteliktedir. yönetmenin, bulutlarla ilgili çekimlerde istediği görselliği sağlayabilmek için günlerce beklediği rivayet edilir.
    on iki milyon dolarlık bütçesiyle kurusowa’nın en pahalı filmidir. yüzlerce kostüm elle dikilmek suretiyle yaklaşık iki yılda hazırlanmıştır. çekimler için inşa edilen bir kale gerçekten de yakılmıştır.

    çekimler esnasında yönetmenin eşi ölür. kurusowa çekimlere bir gün ara verdikten sonra çalışmaya devam eder.

    dört dalda oscar’a aday gösterilmiş ancak akademi üyelerinin yabancı dildeki filmlere karşı duyduğu önyargı nedeniyle sadece en i·yi kostüm dizaynı dalında ödül alabilmiştir. (çoğu kaynakta bahsedildiği gibi dört dalda birden ödül almamıştır.) elbette bu, gönüllerimizin en i·yi yönetmen ve en i·yi film ödüllerini kazanmasına mani olamamışt

    imdb puanı: 8.3

    rezerved
    (jason newsted4627 ?, 10.01.2012 21:38)
    --- (bkz: carandiru)(2003)---
    latin amerika’nın en büyük hapishanesi olan brezilya’daki carandiru hapishanesi’nde şiddet, uyuşturucu ve aids kol gezmektedir. her mahkûmun kendince bir hikâyesi vardır. mahkûmlar arasında yaşanan bir olay giderek büyür ve isyana dönüşür. i·syan polis tarafından gayet sert bir şekilde bastırılır.

    1992’de yaşanan gerçek olayların anlatıldığı film, o dönemde hapishanede görev yapmış olan doktorlardan crauzio varella’nın yazdığı “carandiru station” isimli kitaptan uyarlanmış. karakter sayısı, dolayısıyla işlenen öykü miktarı fazla olduğundan dolayı biraz incin bir yapısı olsa da başarılı bir film olduğunu söyleyebilirim. özellikle mahkûmları canlandıran oyuncular son derece doğal oynamışlar. sepultura’nın 1993 tarihli “chaos a.d.” albümünde yer alan “manifest” isimli parça da, film de anlatılan isyandan bahsetmektedir. çoğunlukla “city of god”la kıyaslanan filmi, böylesi bir karşılaştırmaya girmeden izlediğiniz takdirde daha çok beğeneceğinizi düşünüyorum.

    imdb puanı: 7.5
    (sadace aq ?, 10.01.2012 21:38)
    --- (bkz: the crow)(1994)---
    eric draven ve nişanlısı, evlenmelerinden bir gece önce, evlerini basan bir grup sokak serserisi tarafından vahşice öldürülürler. katliamın bir yıl sonrasında eric, mezarına tüneyen bir karga vasıtasıyla ölümden geri döner. kendisinin ve nişanlısının intikdıbını almak için harekete geçer.
    Tümünü Göster
    ···
   tümünü göster