1. 1.
    0
    @16 gün geldi galileo ya da kimse inanmadı. adam dünya dönüyor dedikçe herkes üstüne gitti. adam en sonunda ben desem de demesem de dönecek dedi. adam doğruyu söylüyor ister inan ister inanma dünya dönüyor.
    sözünün arkasında duran ve asla yılmayan işkencelerden kaçmayan döneklik nedir bilmeyen bir adam her zaman 10. köyden seslenen adam al sana mahkeme savunması.
    "kimsenin görüp bilmediği vasiyetnâmemde bazı şahısları sevmediğim için beni hiçbir kanun, hiçbir mahkeme mahkûm edemez. ben herkesin sevdiği insanları sevmeğe mecbur değilim. hele pgibanalizin ortaya koyduğu hakikatlerden sonra; taht-eş şuurlarındaki zulmetlerle, gönüllerinde yaşayan ifritlerle hiçbir insanı sevilmeye layık bulmuyorum. bütün didinmelerden sonra büyük kainat manzumesinde meçhul bir zerre olacağımızı düşünüyor ve bu kadar boş bir neticeye varmadan önceki şu kısa misafirlikte insanların vicdanına karışmak hamakatını gösterenlere acıyorum. hiçbir hakîkî bahtiyarlığın bulunmadığına kâni olduğum dünyâda tek vazife ve teselli bildiğim ülkü, şahıslardan sıyrılmış yüksek bir duygu ve düşüncedir. o, çirkin yüzlü ölümü bile güzelleştirip bir sevgili gibi bağrımıza bastırır. hayatın zehir zenberek kasırgalarını ruhumuzda nisan rüzgarı gibi estirir. acıların önünde bizi granit heykeller gibi susturur. ben bu yolun üzerindeyim. onun içindir ki oğluma zengin olmasını, bahtiyarlık için çalışmasını değil, turanı kurtarmak için yapılacak kutlu savaşta şehit olmasını vasiyet ediyorum. savcı beğenmese de, bütün dünyâ hoşlanmasa da ben böyleyim işte!"
    ···
   tümünü göster