1. 326.
    0
    ( 2005 ) KARA TOHUM - Barış Sonsuz Bir Rüyadır

    1955 yılının Ağustos'unda Mekgiba'nın güney bölgelerindeki kasabaların birinde, gece yarısına doğru, yaşları 30 vivarında üç kişi, sokağın aydınlık olan yerlerinden geçmemeye çalışarak saptıkları mahallede, küçük bahçeli tek katlı bir evin kapısını olabildiğince sessiz bir şekilde çaldılar. Evde hiçbir ışık yanmadan açılan kapının aralığından, üçü de bir hamleyle içeri girdiler.

    Küçük bir hole bağlı salonun ortasında duran orta yaşlı, keskin bakışlı, esmer adam, karşısında duran ve heyecanları her hallerinden anlaşılan üç gence, soruyu doğrudan yöneltti:

    -Beni görmek istemenizdeki amaç nedir?

    Gençlerin en uzun boylusu ve biraz daha önde duranı:

    - Efendim biz, Küba'daki diktatör Batista yönetiminden halkımızı kurtarmak istiyoruz. Bize yardım edin. Sizden istediğimiz, bizleri eğitmenizdir. Bize gayri nizami savaş taktik ve tekniklerin öğretiniz. Batista'nın sahip olduğu siyasi ve askeri güçle nasıl baş edebiliriz, bu konularda bizleri yetiştirmenizi istiyoruz. Eğer bunu yapmayı kabul ederseniz, bizler ve halkımız size sonsuza kadar minnettar olacak, şükran duyacağız.

    Cevap gecikmedi:

    -Bana 15 gün içersinde 30 adam ve malzemeler için yeterli parayı getirin. Getireceğiniz adamların fiziksel durumundan ziyade, idealist ve sizin davanıza inanmış olmalarına dikkat edin. Eğitiminizin de dört aydan önce bitmeyeceğini bilin...

    istenenler, verilen süreden daha kısa zamanda geldi. Para çok fazla olduğu gibi, adamların sayısı da çoktu. 30 yerine 81 kişi getirilmişti.

    Gerilla eğitimi istenen kişi, eski ispanyol albayı Alberto Bayo idi. Dünya gerillaları ona üstad ve usta anlamında general diye hitap ederdi. Zeki, kurnaz, hayat gücü sonsuz, kalıp tanımayan, insanların düşlerinde bile göremeyeceği işleri düşünebilen yetenekte biriydi. Gerilla savaşını yüzbaşı iken katıldığı ve iki sene boyunca mücadele ettiği Kuzey Afrika'daki ispanyol sahrasındaki bedevilerden öğrenmişti. Bu insanlar, buluş ve yaratıcılıklarıyla, sürekli değişik tekniklerle ispanyollara kök söktürüyorlardı. Yüzbaşı Bayo onlarca savaş tekniğini bedevilerden öğrendi. Öğrendiklerini geliştirerek, hem Afrika'da hem de daha sonraki görevlerinde kullandı. Aşırı ve aykırı fikirleri hep üstleri tarafından yadırgandı. Bir ara istifa etti, tekrar geri döndü, ordudan uzaklaştırıldı sonra yeniden çağrıldı. Sonunda ispanya'dan da ordudan da bir daha dönmemek üzere ayrıldı.

    Üç geç kendisini bulduğunda Alberto Bayo, farklı bir isim ve kimlik altında, Mekgiba'daki kasabada bir okulda öğretmenlik yapıyordu. Gelen gençlerden biri, Fidel Castro bir diğeri ise Esnesto Che Guevara idi.

    2 Aralık 1956'da 81 savaşçı Granma isimli tekneyle Küba'nın güneydoğu sahillerine çıktı. Çıkarmayı izleyen iki yıl boyunca, Sierra Maestra dağlarından yürütülen gerilla savaşları giderek halk desteği kazandı. Ocak 1959'da Batista Küba'dan kaçmak zorunda kaldı. Şubat 1959'da Castro başbakan oldu.

    OSMAN PAMUKOĞLU

    ---

    ( 2005 ) KARA TOHUM - Barış Sonsuz Bir Rüyadır

    Şehrin tahminen yüzde yetmişi dışarı çıkmış, Antep'te demir yürekli erkeklerle, her tarafa koşan kaplan gibi kadınlar kalmıştı. Gene de Antep' in içinde iki bini mevzilerin içinde olmak üzere, savaşa katılan 20.000 kişilik bir nüfus vardı.

    Yürümeye ayaklarının dermanı olmadığı için, ancak at üstünde durabilen yetmiş yaşını geçmesine rağmen şehri terketmeyenlerde vardı. Dayı Bey (Dayı Ahmet Ağa) bunlardan biriydi. Antep savaşına fiilen silahıyla katıldı. Silahını ve üç sıra fişeğini kuşandığı fişekliği gece gündüz belinden indirmedi. Kendisine bu kadar ağır yükü niçin taşıyorsun? denildiği zaman: Gençler görsün de gayrete gelsinler diye böyle dolaşıyorum cevabını veriyordu.

    OSMAN PAMUKOĞLU
    Tümünü Göster
    ···
   tümünü göster