1. 1351.
    +26
    3 eylül 1215: town center meydanına vardık. öğrenciler toplanmış bağırıp çağırıyorlar. "yol yorgunuyum, yarın ilgilenile" deyüp town center'a çekildim. hemen hamdi çavuş'u çağırttım, fikrini sordum. "deli ibrağam'ı çağıralım, salalım aralarına" dedi. öğrencilere acıdım, "şimdilik kalsın, ibrağam'ın haberi olmaya" dedim.

    5 eylül 1215: maiyetimi toplayıp üniversiteye gittim sabah erkenden. "geometri bilmeyen giremez" yazıyor girişte. "bana baş muavini çağırın" diye emir buyurdum, getirdiler. "bu ne?" dedim. "ilim beyim" dedi. "ben bilmiyorum, şimdi giremem mi?" dedim. "estağfurullah beyim" dedi, sürekli yere bakıyor. "öğret!" dedim. yere bir yuvarlak çizdi. "bu nedir?" dedim, "toptur" dedi. "top senin sülalendir" diye kükredim, celallendim, kellesini isteyecektim ki hamdi çavuş zor zaptetti. "pekala" dedim, geri döndüm. ben yapacağımı bilirim.

    7 eylül 1215: kaya bey ve askerlerine emir verdim, ne kadar öğrenci ve muallim varsa toplattım. hepsini yenice'ye sürdüm. "tüm binaların harcını bu gençler kara" diye emir buyurdum. hepsini deli ibrağam'ın emrine verdim. ağlamaklı oldular. "müstehak size" dedim.

    12 eylül 1215: çağ atlatan gençler mescidi bitirmişler, gittim baktım. güzel olmuş. yalnız hamdi çavuş "çok klagib" dedi. "cedlerin yaptıklarının üstüne yeni bir şey katmamışlar" dedi. "lan senin ceddin ne yaptı bugüne kadar, varsa yoksa yemiş" diye gürledim. bu toprağa bir şeyler çizdi. "şöyle üçgen olsa yukarı doğru, minareleri de böyle kıvrımlı olsa" diye bir şeyler geveledi. modern mimariymiş. "her iş bitti bu kaldı" diye söve söve ayrıldım.

    15 eylül 1215: celaleddin efendi mescidde ilk cumayı kıldırdı. huşu içerisinde secdeye vardık. çıkışta çağ atlatan gençleri aradı gözlerim, bulamadım. soruşturdum, workshop'talarmış. cumayı ekiyor pekekentler. beynamazlara mescid yaptırdık ona yanarım.

    19 eylül 1215: hamdi çavuş "aslında bir wonder yapmak lazım" diye söyleniyor. iyice aklı gitti adamım. allahım sen benim aklıma mukayyet ol. hep yemişten oluyor. hamdi çavuş'un yanına altı pikeman verip bilav çayırının kuzeyini keşif emri verdim. hazırlıkları bitirip haftaya yola çıkacaklar.

    21 eylül 1215: her şeyim var ama datmin olamıyorum. bu datminsizliğimi celaleddin efendi'ye açtım. "çık, gez dolaş, iyice asosyal oldun" dedi. "tamam" deyip ayrıldım.

    23 eylül 1215: hanımı ve kızı alıp göle tatile gitmeyi düşünüyorum. hamdi çavuş'u da kurda yolluyoruz, idareyi kaya bey'e bıraktım. sabaha yola koyulacağız.

    26 eylül 1215: gölbaşında konaklıyoruz. iyi geldi. idris reyis hergün bize balık yediriyor. fosfordan bir acayip olduk, gece parıl parıl parlıyoruz. gölde yüzeyim dedim, ihtiyar heyeti izin vermedi. "gölde yüzmek töreye aykırıdır" dediler. "sittirin lan burada da mı beni buldunuz" diye gürledim, hepsini yemişliye kovdum. düşününce kimse yüzmüyor bu diyarda, inceden tırsmıyor da değilim.

    28 eylül 1215: gölün güneyinde ne var çok meraktayım. keşfe gidesim var, lakin yanımda hanım var, kız var. ipsiz sapsız hep çapulcu doludur şimdi oralar. yemişliye döndükten sonra bi keşfe de ben gideyim niyetindeyim.
    Tümünü Göster
    ···
   tümünü göster