1. 1.
    +2 -3
    daha zihinsel gelişimini tamamlamamış, soyut-somut kavramları ayırt edemeyen çocukların dini ve allahı algılayabilmesini nasıl beklersiniz

    edit: bakın şimdi öncelikle dini savunduğunuzu düşünürken, ki ortada dine karşı edilmiş herhangi bir laf yok, ana avrat küfür ederek kendinizle çelişiyorsunuz. zihinsel gelişimini tamamlamamış çocuklar dini algılayamaz. çünkü sadece somut şeyleri, yani 5 duyu organıyla algılayabildikleri şeyleri anlayabilirler sadece. örneğin o çocuğa aşk, sevgi, merhamet vs. gibi kavramları öğretemezsiniz, çünkü çocuk bunları algılayamaz.
    aynı şekilde çocuğa allah kavrdıbını da öğretemezsiniz. algılayamaz çünkü.

    mesela 'şunu yaparsan allah yakar', 'allah kötüleri, günah işleyenleri cezalandırır, cehennemde yakar'. çocukların bunları anlamasını nasıl beklersiniz? iyi-kötü, sevap-günah, cehennem-ateş bunlar çocuğun aklının ermeyeceği şeyler. böyle yapılarak sadece çocukta bir korku oluşturuluyor. hiç anlamadığı, ne olduğunu kestiremediği bir şeyden korkuyor.

    ('allah korkusu olması iyidir iyi' demeyin. çünkü şöyle de bir şey var, çocuğa sobaya elleme cızz, elin yanar dediğinizde çocuk korkar ve sobadan uzak tutarsınız çocuğu ama mutlaka kendisi deneyecektir onu. çünkü kendisinin test etmesi lazım. ne zamanki eli yanar o zaman ellemez artık sobaya. yani o korkuyla onu ömür boyu kötü şeylerden uzak tutamazsınız. bilinçaltına itersiniz, itersiniz sonra günümüzdeki birçok örnek gibi dışa vurur bunlar bir gün.)

    bilimsel olarak çocukların soyut kavramları anlayabilme yaşı 12'de başlar. din eğitimi 12 yaşından sonra verilmelidir. kaldı ki biz bile, 20 yaşından büyük insanları kastediyorum, dini şeyleri tam algılayamazken küçük çocukların algılamasını beklemek saçma olur.
    ···
   tümünü göster