1. 26.
    +4 -1
    ayrıca aradaki büyük farkı anlayamayacak kadar da sığırsın: otorite ve isyan.
    atatürk, otorite'yi temsil eder. tarihin akışını, siyasi hareketleri çok iyi kavrayan ve ona göre oynamasını bilen bir adam olduğu için hem osmanlının içinde bulunduğu durumdan, hem yıllardır süren yenilik hareketlerinden, hem dünyanın içinde bulunduğu durumdan faydalanıp kendi otoritesini kurar ve kendi ütopyasını gerçekleştirmek için bu halkı şekilden şekile sokar. yaptığı çok iyi şeyler vardır, yadsınamaz ama yıllar geçmesine rağmen biz hâlâ onun kafasındaki dünyada yaşamaya zorlanıyoruz. mesela bu cumhuriyetin ortaya attığı "türk" kavramı, tarihi tamamen sunidir. %100 türk bile olsan, mesela konyalı bir yörük olsan bu prototipin dışındasındır. atatürk, insanları kendi hayal dünyasına göre asimile etmekten çekinmemiştir ve istemeden de olsa putlaşmıştır. bugün bize anlatılan atatürk ile tarihteki mustafa kemal çok farklıdır.
    tabi türkiye'de yapılan propagandalarla tanrı olarak görüyoruz onu ama o 1920li/30lu yılların klagib lider tipinde bir adamdır. düzenin bir adamıdır yani başka birşey değildir. bir diktatördür.
    che guevera ise isyanı temsil eder. hiç bir zaman otorite olmaya çalışmamış, her zaman insanların özgürlüğü için savaşmıştır. kendi "ütopyası" uğruna savaşmaktan ziyade latin amerika'nın köylüleri, proleterleri için savaşmış bir insandır.
    ha yazdıklarında şöyle bir gerçek var; bu adam da kapitalizmin bir metası olmaktan kurtulamadı. "ben kapitalizme karşıyım" deyip yüz liralık che guevera tişörtüyle gezmek bana göre de mallıktır.

    ama sen apayrı bir malsın. daha atla eşeği ayırt edememişsin buraya gelip "o huur çocuğudur bu züttür şu muallakdir atatüüürrrk" diye gibimsonik başlıklar açıyorsun. hadi git bir güzellik uykusuna yat.
    ···
   tümünü göster